10 Σημάδια που δείχνουν ότι είστε αμφιστρεφείς

Στις μέρες μας, αν σας έχουν αναγνωρίσει ως ένα εσωστρεφές ή εξωστρεφές άτομο, το Διαδίκτυο είναι μια θαυμάσια πηγή για να επιβεβαιώσει την αίσθηση

Στις μέρες μας, αν σας έχουν αναγνωρίσει ως ένα εσωστρεφές ή εξωστρεφές άτομο, το Διαδίκτυο είναι μια θαυμάσια πηγή για να επιβεβαιώσει την αίσθηση του εαυτού σας καθώς και να βρείτε μια κοινότητα όμοιων ατόμων για να γιορτάσετε το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική σας ζωή. Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που δεν μπορούν να τοποθετήσουν τον εαυτό τους ξεκάθαρα σε οποιαδήποτε από τις δύο κατηγορίες που έγιναν δημοφιλείς από τον ψυχολόγο Carl Jung;

Εάν δεν αποτελείτε χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός εσωστρεφής ή εξωστρεφή, μη φοβάστε. Ίσως να είστε αμφιστρεφής! Το να γνωρίζετε που ανήκετε σε αυτό το φάσμα της εσωστρέφειας – εξωστρέφειας δεν είναι ένα ασήμαντο γεγονός που θα μπορούσε ίσως να προκύψει ως συζήτηση κατά τη διάρκεια ενός δείπνου. Κατανοώντας το περιβάλλον στο οποίο μπορείτε να ευδοκιμήσετε θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις σχέσεις σας με τους άλλους, να επιλέξετε μια ικανοποιητική καριέρα και να αναζητήσετε το σωστή σύντροφο της ζωής σας.

Advertisment

1. Οι φίλοι σας δυσκολεύονται να σας χαρακτηρίσουν ως εξωστρεφή ή εσωστρεφή

Αυτό είναι ίσως ένα από τα καλύτερα σημάδια που δείχνουν ότι είστε αμφιστρεφής. Πολλές φορές, μπορούμε να διαχειριστούμε τις σκέψεις μας που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι έχουμε ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας. Οι φίλοι σας μπορεί να ξέρουν καλύτερα από εσάς, ειδικά όταν πρόκειται να κρίνουμε τον τρόπο με τον οποίο έχετε την τάση να συμπεριφέρεστε κοινωνικά . Αν είστε σε σύγχυση, θα μπορούσατε κάλλιστα να είστε αμφιστρεφής.

2. Η ενέργειά σας δεν εξαντλείται όταν μένετε μόνος, ούτε νιώθετε εξάντληση μετά από έντονη κοινωνικοποίηση (ή ίσως νιώθετε ότι εξαντλείστε στο ίδιο και από τα δυο)

Advertisment

Ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους για να καθορίσετε αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής είναι αναλογιζόμενοι ότι οι εσωστρεφείς μπορεί να είναι κοινωνικοί, αλλά είναι εξαντλούνται από αυτό το χάσιμο του χρόνου τους, ενώ οι εξωστρεφείς εξαντλούνται όταν ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο στη μοναξιά. Η ψυχολόγος περί προσωπικοτήτων, Brian Little εξηγεί ότι αμφιστρεφείς αντλούν τα καλύτερα χαρακτηριστικά και των δύο κόσμων.

Σε σύγκριση με τους εσωστρεφείς και τους εξωστρεφείς, η Little εξηγεί ότι «οι αμφιστρεφείς είναι σε αυτή την ωραία ζώνη, σε αυτό το γλυκό σημείο , όπου είναι σε θέση να δράσουν έξω από τον χαρακτήρα ενός ψευδο – εσωστρεφή ή ψευδο- εξωστρεφή, χωρίς να πληρώνουν το κόστος του νευρικού συστήματος». Εάν νομίζετε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της ενέργειας που ξοδεύετε μιλώντας σε ανθρώπους σε ένα κοκτέιλ πάρτι και διαβάζοντας ένα βιβλίο στο κρεβάτι, θα μπορούσατε να είστε αμφιστρεφής.

3. Συνήθως είστε ικανοποιημένοι με τα σχέδια που κάνετε για το Σαββατοκύριακο.

Είτε έχετε προσκληθεί σε ένα μεγάλο πάρτυ, είτε έχετε αποφασίσει να φάτε και να παρακολουθήσετε ταινίες με έναν στενό φίλο, είστε ικανοποιημένοι, ακόμη και ευτυχισμένοι. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με εσάς αφού είστε ένας ευτυχισμένος άνθρωπος εν γένει, ή θα μπορούσε να είναι το σώμα σας που το κάνει πολύ πιο εύκολο για σας να αισθάνεστε έτσι. Το να είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής σημαίνει κάτι περισσότερο από το να είστε ή να μην είστε κοινωνικός, αφού επηρεάζει το πόσο εύκολα μπορείτε διεγείρεστε από εξωτερικά ερεθίσματα (ή αγγίζετε τα όρια της διέγερσης).

Σε μελέτη με βρέφη, ο εξελικτικός ψυχολόγος Jerome Kagan πραγματοποίησε ένα διαφωτιστικό πείραμα για να επιβεβαιώσει ότι οι εσωστρεφείς έχουν χαμηλά όρια διέγερσης, πράγμα που σημαίνει ότι επηρεάζονται από αδύναμα ερεθίσματα και, συνεπώς, έχουν την τάση να αναζητούν την ηρεμία και ήσυχα μέρη, ενώ οι εξωστρεφείς έχουν υψηλά κατώτατα όρια διέγερσης, γι ‘αυτό χρειάζεται επιπλέον χάος για να ξεσηκωθούν. Οι αμφιστρεφείς, αντίθετα από τους εσωστρεφείς και εξωστρεφείς, δεν έχουν πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά όρια διέγερσης, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται άνετα σε όλα σχεδόν τα περιβάλλοντα, και στην περίπτωση αυτή κατά τη διάρκεια οποιωνδήποτε σχεδίων Σαββατοκύριακου.

4. Σε μια συζήτηση ξέρετε πότε να σιωπήσετε και πότε να μιλήσετε, κάνοντας και τα δυο με την ίδια ευκολία.

Ο εσωστρεφής μπορεί να ξέρει πότε να μιλήσει, λόγω της υπερευαισθησίας τους σε κοινωνικές καταστάσεις, αλλά μπορεί να μην νιώθει άνετα μιλώντας σε μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων. Ο εξωστρεφής, από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πότε να σταματήσει να μιλάει. Οι αμφιστρεφείς είναι ακριβώς στη μέση, έτσι ώστε να είναι πιο συνειδητοποιημένοι από τους εξωστρεφείς σχετικά με το πότε πρέπει να μιλήσουν και λιγότερο πιθανό από τους εσωστρεφείς να σιωπήσουν σε κοινωνικά πλαίσια.

Να τονίσουμε ότι οι εσωστρεφείς μπορούν επίσης να μιλήσουν και οι εξωστρεφείς να σιωπούν, αλλά η ευκολία που κατέχουν οι αμφιστρεφείς κατά την άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν διακατέχεται από τα άλλα δύο είδη ανθρώπων.

5. Είστε συναισθηματικά σταθερός κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας, ενός μαθήματος γιόγκα και σε όλα τα ενδιάμεσα.

Οι εσωστρεφείς ανακαλύπτουν ότι είναι συναισθηματικά σταθεροί σε πιο ήσυχα μέρη, ενώ οι εξωστρεφείς γενικά ευδοκιμούν σε πιο ηχηρές και ζωντανές θέσεις. Σε ένα θορυβώδες περιβάλλον ο εσωστρεφής θα είναι δύσκολο να παραμείνει συναισθηματικά σταθερός, ενώ ο εξωστρεφής θα αισθάνεται συναισθηματικά ασταθής σε ήσυχα μέρη. Οι αμφιστρεφείς έχουν το πλεονέκτημα στις περισσότερες περιπτώσεις, επειδή είναι ιδιαίτερα προσαρμοστικοί, πράγμα που τους καθιστά επίσης συναισθηματικά σταθερούς κατά τη διάρκεια ενός ευρύτερου φάσματος εμπειριών, από την δυνατή μουσική σε μια συναυλία στην ήσυχη ευδαιμονία ενός μαθήματος γιόγκα.

6. Δεν ταυτίζεστε απόλυτα με τις θέσεις του εσωστρεφή ή του εξωστρεφή

Αυτό είναι ίσως το πρώτο σημάδι ότι δεν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής, αν και δεν είναι αλάνθαστο. Μερικοί άνθρωποι που κλίνουν προς την κατεύθυνση να είναι, ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να μην αφορά απαραίτητα την κάθε σκοπιά ενός χαρακτηριστικού της προσωπικότητας, αλλά εάν έχετε ένα συναίσθημα ότι είστε κάπου στη μέση, τότε μάλλον έτσι είναι. Επίσης , μπορεί να μην είστε σε θέση να συνδέεστε απόλυτα με τους φίλους σας που με βεβαιότητα αποκαλούν τους εαυτούς τους εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς.

7. Δεν συμπάσχετε με άτομα που αδυνατούν να παρευρίσκονται σε κοινωνικές εκδηλώσεις ή που νιώθουν άβολα όταν περνάνε χρόνο με τον εαυτό τους.

Πιθανόν να κατανοείτε τα άτομα και να αναγνωρίζετε ότι έχουν πρόβλημα σε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αλλά μέχρι εκεί. Επειδή εσείς έχετε την δυνατότητα να περιηγηθείτε και στις δύο περιπτώσεις χωρίς κόπο, δεν είστε σε θέση να αντιληφθείτε τι μπορεί να αισθάνονται και επιθυμούν με τόση απελπισία να περνούν χρόνο μόνοι τους ή με άλλους ανθρώπους .

8. Γνωρίζετε συνεχώς ανθρώπους που είναι σαν εσάς

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με το γεγονός ότι επιλέγουμε φίλους που μας ταιριάζουν, αλλά θα μπορούσε επίσης να έχει κάτι να κάνει με το γεγονός ότι ο αριθμός των αμφίστροφων στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι υψηλότερος. Ο αριθμός των αυτοπροσδιοριζόμενων ως εσωστρεφείς είναι χαμηλότερος, ο αριθμός των εξωστρεφών είναι λίγο υψηλότερος, ενώ ο αριθμός των αμφίστροφων είναι ψηλότερος και από τους δυο. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στις περιγραφές των αμφίστροφων με την αντίδραση «Μισό λεπτό, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι»; Όχι, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι αμφιστρεφείς, αλλά σε γενικές γραμμές, είναι οι περισσότεροι.

9. Είστε επιφυλακτικοί ή απόλυτοι και συνεπώς λάθος σχετικά με το αν είστε εσωστρεφής ή εξωστρεφής

Η συστολή και η σταθερότητα είναι χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τα οποία διαφέρουν από εκείνα της εσωστρέφειας και της εξωστρέφειας. Ωστόσο, επειδή και τα δύο χαρακτηριστικά επηρεάζουν την κοινωνική ζωή των ανθρώπων με παρόμοιους τρόπους, η παρουσία του ενός μπορεί να επηρεάσει την αντιληπτή παρουσία του άλλου. Με άλλα λόγια, μπορεί να είστε ένας ντροπαλός αμφιστρεφής αλλά να ορκίζεστε ότι είστε ένας εσωστρεφής, ή θα μπορούσατε να είστε ένας σταθερός αμφιστρεφής και να αισθάνεται ότι είστε εξωστρεφής.

Ακόμα και οι ψυχολογικές αξιολογήσεις, όπως η MBTI (Myers-Briggs Type Indicator), μπορεί να σας τοποθετήσει είτε ως εσωστρεφής ή εξωστρεφή, αλλά ο πραγματικός λόγος για τον οποίο οι απαντήσεις σας κάνουν να φαίνεστε είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι η συστολή ή η σταθερότητά σας. Αν είστε ντροπαλός, οι ανασφάλειες και το άγχος του αν θα σας κρίνουν αρνητικά είναι αυτό που σας κρατάει ώστε να μην είστε τόσο κοινωνικός όσο θα θέλατε να είστε, κάτι το οποίο διαφέρει από το να είστε εσωστρεφής, για τους οποίους και μόνο η πιθανότητα του να κοινωνικοποιηθούν τους φαίνεται αποκρουστική. Αλλά στην πραγματικότητα το να είναι κοινωνικοί όταν δε χρειάζεται, δε φαίνεται να τους ικανοποιεί, αλλά αντ ‘αυτού τους κάνει να αισθάνονται χειρότερα.

10. Αυτή τη στιγμή νιώθετε σαν εμένα αφού είδατε το πρώτο επεισόδιο του “The Mindy Project”

Μπορεί να μην έχετε παρατηρήσει το κενό μέσα στην ψυχή σας από τη στιγμή που ποτέ δεν έχετε διαβάσει ένα άρθρο που απευθύνεται σε ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας σας, και μετά την ανάγνωση αυτού, να συνειδητοποιείτε αυτό το κενό. Είναι ακριβώς όπως όταν δεν είχα συνειδητοποιήσει κατά πόσο με επηρέαζε την έλλειψη των (αντι – στερεότυπη) ινδιάνων κινηματογραφικών χαρακτήρων, μέχρι που είδα το “The Mindy Project” και ένιωσα τόσο απίστευτα υπερήφανη για τη Mindy Kaling, που σχεδόν ταυτίστηκα. Αν τελικά νιώθετε ένα αίσθημα παρόμοιο με την ευγνωμοσύνη που εκπροσωπείστε στο διαδίκτυο, τότε συγχαρητήρια , είστε αμφιστρεφής! ( Και λυπούμαστε που σας πήρε τόσο καιρό να το καταλάβετε).

Προφανώς είστε αμφιστρεφής!

Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι τα ανθρώπινα όντα δεν είναι ποτέ 100% κάτι. Αν και οι ψυχολόγοι έκαναν αυτή την κατηγοριοποίηση του φάσματος εσωστρεφή – εξωστρεφή, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διακριτή γραμμή που διαχωρίζει τους εσωστρεφείς από τους αμφιστρεφείς και τους αμφιστρεφείς από τους εξωστρεφείς. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το διακρίνουν, επειδή βρίσκονται αρκετά κοντά στα άκρα. Θα μπορούσατε να είστε αμφιστρεφής, ή απλά ελάχιστα εσωστρεφής ή εξωστρεφής . Θα μπορούσατε να είστε ντροπαλός εξωστρεφής ή σταθερός αμφιστρεφής, ντροπαλός αμφιστρεφής ή σταθερός εσωστρεφής.

Συνεπώς; Προσπαθήστε να έχετε αυτο-επίγνωση, να εντοπίζετε τις εμπειρίες που σας κάνουν ευτυχισμένο και αυτές χωρίς τις οποίες θα νιώθετε εξίσου ευτυχισμένοι. Το να κάνετε δοκιμές και να διαβάζετε άρθρα σχετικά με τη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, σίγουρα θα σας βοηθήσει, αλλά δεν είναι οριστικές και αδιαμφισβήτητες εκτιμήσεις της προσωπικότητάς σας. Μόνο εσείς μπορείτε πραγματικά να καταλάβετε πού και πότε αισθάνεστε πιο πλήρεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση