“Κοινωνική αμηχανία”: 3 βήματα για να αφήσουμε πίσω μας ένα ατυχές γεγονός

Όταν μια «κακή στιγμή», μας γίνεται εμμονή, πλήττεται η συνολική μας αυτοπεποίθηση.

Κοινωνική αμηχανία: 3 βήματα για να αφήσουμε πίσω μας ένα ατυχές γεγονός

Είτε έχουμε κοινωνικό άγχος είτε όχι, έχει συμβεί σε όλους μας κάποια στιγμή: Βγαίνουμε ένα ραντεβού ή πάμε σε ένα πάρτι ή παρακολουθούμε ένα meeting στην εργασία. Λέμε ή κάνουμε κάτι για το οποίο αργότερα μετανιώνουμε, και αυτή η σκέψη μας ταλαιπωρεί την επόμενη μέρα (μέρες ή εβδομάδες).

Αν έχετε απομονωθεί και σκέφτεστε συνέχεια ότι ντροπιαστήκατε κοινωνικά, πλήττετε την αυτοπεποίθησή σας χωρίς σοβαρό λόγο. Μην επιτρέψετε λοιπόν σε τέτοιες αμήχανες στιγμές να επηρεάσουν την κοινωνική σας ζωή, αλλά και την ψυχική σας ηρεμία.

Advertisment

Αντιθέτως, δοκιμάστε τα ακόλουθα τρία βήματα. Μπορείτε είτε να αφήσετε τέτοια περιστατικά πίσω σας ή να τα διορθώσετε, για να νιώσετε καλύτερα. Όποιο δρόμο κι αν ακολουθήσετε, θα μπορέσετε να βγείτε στην αντίπερα όχθη και να απολαμβάνετε ξανά την κοινωνικοποίηση.

Βήμα 1ο: Προσδιορίζουμε τι είναι αυτό για το οποίο ντρεπόμαστε

Δημιουργήστε μια λίστα των πραγμάτων που έχετε κάνει ή δεν έχετε κάνει και για τα οποία ανησυχείτε. Βεβαιωθείτε ότι έχουν να κάνουν με τη δική σας συμπεριφορά και όχι με τις αντιδράσεις των άλλων. Για κάθε ένα από αυτά, συλλογιστείτε: «Πρόκειται για αντικειμενικό γεγονός;». Ένα αντικειμενικό γεγονός είναι εμπειρικά αληθές, όχι κάτι που εσείς νιώθετε ότι ισχύει.

Παράδειγμα ενός αντικειμενικού γεγονός: Χύσατε το ποτό σας πάνω σε κάποιον άλλο. Παράδειγμα από κάτι που εσείς νιώθετε ότι ισχύει: Γελοιοποιηθήκατε.

Advertisment

Αν δεν πρόκειται για κάποιο αντικειμενικό γεγονός, είναι πολύ πιθανό οι άλλοι να εκπλαγούν μαθαίνοντας ότι ανησυχείτε για κάτι. Ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει υπάρξει κάποιο γεγονός, πιθανώς οι άλλοι να μην το πρόσεξαν καν ή, αν το πρόσεξαν, να το έχουν ήδη ξεχάσει.

Σε κάθε περίπτωση, η ανησυχία είναι σύμπτωμα άγχους, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην είστε περισσότερο επικριτικοί με τον εαυτό σας. Αν το «έγκλημα» δεν είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, είναι καιρός να χαλαρώσετε. Αν αυτά τα συναισθήματα συνεχίσουν και δυσκολεύεστε να τα διαχειριστείτε, ίσως είναι καλύτερο να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Αν κάτι στη λίστα σας είναι ένα αντικειμενικό γεγονός, προχωρήστε στο 2ο βήμα.

Βήμα 2ο: Εκτίμηση της ζημιάς

Να θυμάστε ότι όλα όσα μείνουν στη λίστα σας χρειάζεται να είναι αντικειμενικά γεγονότα. Για κάθε ένα από αυτά, συλλογιστείτε: «Πόσο σοβαρό είναι τελικά;». Μπορεί πράγματι να χύσατε το ποτό σας πάνω σε κάποιον άλλο, αλλά σε τι ποσοστό είχε αυτό αντίκτυπο;

Ίσως το άτομο να μην το πρόσεξε καν, να το προσπέρασε λέγοντας ένα αστείο και να φέρθηκε πολύ καλοσυνάτα στη συνέχεια. Κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία ζημιά. Συγχωρέστε τον εαυτό σας που κάνετε ανθρώπινα και αναμενόμενα λάθη και προχωρήστε. Όλοι έχουν τέτοιες ιστορίες «ντροπής» να διηγηθούν.

Όμως, αν χύσατε το ποτό σε κάποιον, ο οποίος θέλετε να σας προσλάβει στην εταιρία του, τότε ναι, μπορεί να δυσχεράνατε τη θέση σας και να μειώθηκαν οι πιθανότητες πρόσληψης. Για κάθε συμβάν που είναι τελικά σοβαρό, προχωρήστε στο 3ο βήμα.

3ο βήμα: Επανόρθωση

Σχεδιάστε να συζητήσετε με το άτομο ή τα άτομα που εμπλέκονται στο συμβάν, για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχει πράγματι κάποιο πρόβλημα. Προετοιμαστείτε να επανορθώσετε με όποιον τρόπο θεωρείτε εσείς ταιριαστό.

Για παράδειγμα, μπορείτε να πείτε στο άτομο που λερώσατε με το ποτό σας: «Νιώθω άσχημα που έχυσα το ποτό μου στο φόρεμά σου και θα ήθελα να το πάω εγώ για εσένα στο καθαριστήριο». Αναλαμβάνοντας δράση, γίνεστε αντιληπτοί ως πιο κοινωνικά προσαρμοστικοί, όχι λιγότερο.

Όλοι κάνουμε λάθη. Αλλά μπορούμε να μάθουμε να αξιολογούμε τη ζημιά με ακρίβεια και να λαμβάνουμε κατάλληλη δράση όταν χρειάζεται – αυξάνοντας παράλληλα την κοινωνική μας αυτοπεποίθηση.

Πηγή:

www.psychologytoday.com/intl/blog/constructive-wallowing/202105/how-get-over-social-embarrassment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση