,

Συστατικό της Μαριχουάνας εναντίον του Αλτσχάιμερ

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από νευρολόγους του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα έδειξε ότι εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της ένωσης δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης ή THC που περιέχεται

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από νευρολόγους του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα έδειξε ότι εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της ένωσης δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλης ή THC που περιέχεται στη μαριχουάνα μπορεί να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα από τα πειράματα, για τα οποία χρησιμοποιήθηκε ένα κυτταρικό μοντέλο της νόσου του Αλτσχάιμερ, δημοσιεύτηκαν online στο περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease».

Advertisment

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα ανακάλυψαν ότι εξαιρετικά χαμηλές δόσεις THC μειώνουν την παραγωγή βήτα αμυλοειδούς, το οποίο βρίσκεται σε διαλυτή μορφή στους περισσότερους εγκεφάλους ηλικιωμένων ανθρώπων, και αποτρέπουν την ανώμαλη συσσώρευση αυτής της πρωτεΐνης. Η συσσώρευση αποτελεί μια διαδικασία που θεωρείται ένα από τα παθολογικά χαρακτηριστικά που εμφανίζονται νωρίς στη συγκεκριμένη νόσο. Οι χαμηλές συγκεντρώσεις THC ενισχύουν επίσης επιλεκτικά τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, η οποία είναι απαραίτητη στον ενεργειακό εφοδιασμό, τη μετάδοση σημάτων και τη διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου.

Ο Chuanhai Cao, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στο Ινστιτούτο Αλτσχάιμερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και στο Κολλέγιο Φαρμακευτικής δηλώνει τα εξής: «Η THC είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με νευροπροστατευτικές ιδιότητες, αλλά αυτή είναι η πρώτη αναφορά ότι μπορεί να επηρεάσει άμεσα την παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ μειώνοντας τα επίπεδα του βήτα αμυλοειδούς, αναστέλλοντας τη συσσώρευσή του και ενισχύοντας τη λειτουργία των μιτοχονδρίων».

Τα μειωμένα επίπεδα βήτα αμυλοειδούς σημαίνουν και λιγότερη συσσώρευση, πράγμα που μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Δεδομένου ότι η THC είναι ένας φυσικός και σχετικά ασφαλής αναστολέας συσσώρευσης αμυλοειδούς, μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες στην ανάπτυξη μιας αποτελεσματικής θεραπείας μελλοντικά.

Advertisment

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι στις χαμηλές δόσεις που εξετάστηκαν, τα θεραπευτικά οφέλη της THC φαίνεται να υπερισχύουν των κινδύνων που συνδέονται με την τοξικότητά της και τη δυσλειτουργία της μνήμης.

Ο Neel Nabar, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και υποψήφιος διδάκτωρ, αναγνωρίζει το ταχέως μεταβαλλόμενο κλίμα γύρω από το ζήτημα της ιατρικής χρήσης της μαριχουάνα και δηλώνει: «Αν και είμαστε ακόμα μακριά από μια γενική συναίνεση όσον αφορά τη χρήση της, η μελέτη αυτή δείχνει ότι η THC και οι ενώσεις της έχουν θεραπευτική αξία στη νόσο του Αλτσχάιμερ. Φυσικά, δεν υποστηρίζουμε ότι οι άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν παράνομα φάρμακα για να εμποδίσουν τη νόσο. Είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι μόνο και μόνο επειδή ένα φάρμακο είναι αποτελεσματικό, δεν σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια από οποιονδήποτε. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην εύρεση σχετικών ενώσεων οι οποίες να είναι ασφαλείς, νόμιμες και χρήσιμες στη θεραπεία της νόσου».

Το σύστημα κανναβινοειδών υποδοχέων του σώματος αλληλεπιδρά με τα κανναβινοειδή μόρια και αυτά τα μόρια λειτουργούν παρόμοια με την THC η οποία απομονώνεται από το φυτό κάνναβη (μαριχουάνα).

Επί του παρόντος, στο εργαστήριο του δρος Cao διερευνώνται τα αποτελέσματα ενός κοκτέιλ φαρμάκων που περιλαμβάνει THC, καφεΐνη καθώς και άλλες φυσικές ενώσεις σε ένα κυτταρικό μοντέλο της νόσου του Αλτσχάιμερ. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα προχωρήσουν στον σχεδιασμό ενός γενετικού μοντέλου με ποντίκια.

Ο δρ Cao τονίζει: «Η δοσολογία και ο πληθυσμός-στόχος αποτελούν πολύ σημαντικούς παράγοντες για κάθε φάρμακο. Έτσι λοιπόν, η προσεκτική παρακολούθηση και ο έλεγχος των επιπέδων του φαρμάκου στο αίμα είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά τη θεραπευτική χρήση του, ειδικά για μια ένωση όπως η THC».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Υψηλή χοληστερόλη: Καρδιολόγος αποκαλύπτει τους 5 καλύτερους τρόπους να τη ρίξουμε φυσικά
Αφρικανική σκόνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας | Επιστήμονες εξηγούν
Επιστήμονες κατάφεραν να εξαλείψουν τον ιό HIV από τα κύτταρα που μολύνει

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση