12 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη Φθινοπωρινή Ισημερία

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, όλες οι Ισημερίες, καθώς και το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο  εορτάζονται στις 21 του μηνός. Για την ακρίβεια, η Φθινοπωρινή Ισημερία

Όπως πιθανόν γνωρίζετε, όλες οι Ισημερίες, καθώς και το χειμερινό και θερινό ηλιοστάσιο  εορτάζονται στις 21 του μηνός. Για την ακρίβεια, η Φθινοπωρινή Ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου, η Εαρινή Ισημερία στις 21 Μαρτίου, το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου και το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου. Αυτό βέβαια δεν είναι ακριβές διότι η ημερομηνία μεταβάλλεται από χρόνο σε χρόνο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι κοντά στις 21 του μήνα, οπότε και καθιερώθηκε ημερολογιακά.

Στην ισημερία, σε όλο τον πλανήτη, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Στο Νότιο Ημισφαίριο συμβαίνει το αντίστροφο.

Advertisment

1. Τόσο οι ισημερίες, εαρινή και φθινοπωρινή, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους. Αποτελούν περιοδικά -ανά εξάμηνο- αστρονομικά φαινόμενα που σχετίζονται με την περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και την περιστροφή γύρω από τον άξονά της, ο οποίος βρίσκεται υπό κλίση περίπου 23,5 μοιρών.

2. Η φθινοπωρινή ισημερία συμβαίνει όταν ο ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό, δηλαδή τη νοητή γραμμή που αντιστοιχεί στον Ισημερινό της Γης. Κάθε χρόνο αυτό γίνεται από τις 22 ως τις 24 Σεπτεμβρίου.

3. Από σήμερα και στο εξής, οι μέρες θα μικραίνουν ώσπου η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τότε, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση μέχρι το καλοκαίρι και τη μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, τον Ιούνιο.

Advertisment

4. Επειδή η Γη ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο κάθε 365,25 μέρες κι επειδή κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο, η ακριβής ημερομηνία των ισημεριών αλλάζει από έτος σε έτος και συνήθως συμβαίνει έξι ώρες αργότερα σε σχέση με το προηγούμενο. Τα δίσεκτα χρόνια, η ισημερία πηγαίνει πίσω μια ολόκληρη μέρα σε σχέση με τα προηγούμενα.

5. Φέτος, η ισημερία έγινε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11.20 το πρωί ώρα Ελλάδος.

6. Ισημερία (ίσος και ημέρα) σημαίνει ότι μέρα και νύχτα θα διαρκέσουν ίσο χρόνο, πράγμα που δεν είναι ακριβώς έτσι.

7. Φέτος, η ανατολή του ηλίου θα γίνει στις 6.56 το πρωί και η δύση στις 7.04, άρα η μέρα θα είναι οκτώ λεπτά μεγαλύτερη από τη νύχτα. Επίσης, λόγω της διάθλασης της ατμόσφαιρας, το φως φαίνεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

8. Η μέρα θα έχει ίση διάρκεια με τη νύχτα στις 26 Σεπτεμβρίου όταν η ανατολή θα γίνει στις 6.59 το πρωί και η δύση στις 6.59 το βράδυ.

9. Για όλους όσοι ενδιαφέρονται για την αστρολογία, στην φθινοπωρινή ισημερία ο ήλιος εισέρχεται στον αστερισμό του Ζυγού, το ζώδιο με τις ζυγαριές.

10. Η Πανσέληνος που εμφανίζεται στον ουρανό κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία αποκαλείται πανσέληνος του θερισμού λόγω της υψηλής φωτεινότητας της Σελήνης που επιτρέπει στους αγρότες να εργαστούν μέχρι αργά.

11. Στην Κίνα, η ισημερία του Σεπτεμβρίου γιορτάζεται στο Φεστιβάλ της Σελήνης όπου οι αγρότες παρουσιάζουν τη σοδειά του καλοκαιριού και φτιάχνουν νοστιμιές με εποχικά προϊόντα.

12. Φέτος, η Σελήνη του θερισμού είναι μια υπερπανσέληνος που θα εμφανιστεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2015. Τότε η Σελήνη θα βρεθεί στο περίγειο, δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη.

Την ίδια νύχτα θα συμβεί και μια ολική έκλειψη Σελήνης, φαινόμενο που είχε να συμβεί πάνω από τρεις δεκαετίες. Κάτι ανάλογο -συνδυασμός ολικής έκλειψης και υπερπανσελήνου– είχε συμβεί μόνο πέντε φορές μετά το 1900: το 1910, το 1928, το 1946 και για τελευταία φορά το 1982, ενώ δεν θα ξανασυμβεί πριν από το 2033.

www.econews.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση