,

Ελλάδα και Λετονία μπλοκάρουν το μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα, βάσει του πρόσφατου νόμου της Ε..Ε,

Η Monsanto ανακοίνωσε ότι θα συμμορφωθεί με την εξαίρεση που ζήτησαν και κέρδισαν η Λετονία και η Ελλάδα, βάσει του πρόσφατου νόμου της Ε..Ε, που επιτρέπει στις χώρες να εξαιρούνται – αν το επιθυμούν – από αιτήσεις εταιρειών για καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων (γ.τ.) στο έδαφός τους. Μάλιστα, η Monsanto κατηγόρησε την Ελλάδα και την Λετονία για άγνοια της επιστήμης…

Σύμφωνα με τον νέο νόμο που υπογράφηκε τον Μάρτιο, μεμονωμένες χώρες της μπορούν να ζητήσουν τον αποκλεισμό τους από κάθε αίτηση έγκρισης για την καλλιέργεια Γ.Τ.Ο. Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αρμόδια για τις εγκρίσεις, αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν από κράτη – μέλη προς τις εταιρείες βιοτεχνολογίας , όπου μπορούν να να ζητούν την εξαίρεσή τους.

Advertisment

Οι γ.τ. καλλιέργειες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, κυρίως στην Αμερική και την Ασία, ωστόσο μόνο η ποικιλία καλαμποκιού MON810 της Monsanto καλλιεργείται στην Ευρώπη. Για τη συγκεκριμένη γ.τ. καλλιέργεια υπάρχουν έντονες αντιδράσεις. Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν δηλώσει πως είναι αντίθετες με την καλλιέργεια γ.τ.ο.. Η Βρετανία τάσσεται υπέρ, ενώ η κυβέρνηση της Σκωτίας απαγόρευσε πρόσφατα τις καλλιέργειες Γ.Τ.Ο. στο έδαφός της.

Η νομοθεσία της ΕΕ φαίνεται πως ενόχλησε ιδιαίτερα τη βιομηχανία βιοτεχνολογίας και τις ΗΠΑ, που θέλουν η Ευρώπη να ανοίξει πλήρως τις πόρτες στις γ.τ. καλλιέργειες, ως μέρος της σχεδιασμένης ληστρικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP).

Σε χθεσινή δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι μέχρι στιγμής μόνο η Λετονία και η Ελλάδα έχουν ζητήσει τη δυνατότητα εξαίρεσής τους από αίτηση της Monsanto για την καλλιέργεια του ΜΟΝ810.

Advertisment

www.enallaktikos.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση