, ,

Φάρμακα πρώτης ανάγκης για κάθε σπίτι σύμφωνα με ημερολόγιο του 1953

Από το Αγροτικό ημερολόγιο τσέπης -Σπ. Σπ. Σπυρου- 1953 Το κάθε σπίτι και προπάντων η κάθε αγροτική οικογένεια πρέπει να έχει οπωσδήποτε μερικά φάρμακα

Από το Αγροτικό ημερολόγιο τσέπης -Σπ. Σπ. Σπυρου- 1953

Το κάθε σπίτι και προπάντων η κάθε αγροτική οικογένεια πρέπει να έχει οπωσδήποτε μερικά φάρμακα πρώτης ανάγκης. Αυτά πρέπει να φυλάγονται σε ιδιαίτερο κιβώτιο για το σκοπό αυτό κατασκευασμένο. Μέσα στο κιβώτιο αυτό πρέπει να είναι ξεχωριστά τοποθετημένα τα φάρμακα για την εξωτερική χρήση, από εκείνα για την εσωτερική χρήση. Στο κάθε μπουκαλάκι ή κουτί να γράφεται το όνομα του κάθε φαρμάκου καθώς και η χρονολογία της αγοράς του.

Advertisment

1. Όργανα:

1 Θερμόμετρο, 6 βεντούζες, 1 κλύσμα, 1 σύριγγα για ενέσεις, μερικές βελόνες για ενέσεις, 1 λαβή, 2 δοκιμαστικοί σωλήνες, 1 φιαλίδιο, 1 σταγονόμετρο, δύο κομμάτια λεπτού μουσαμά για κομπρέσες, 1 κύστη για πάγο που να μπορεί να χρησιμοποιείται και σαν θερμοφόρα, μερικές παραμάνες.

2. Φάρμακα για εξωτερική χρήση

Advertisment

Αιθέρα, οινόπνευμα καθαρό, οινόπνευμα φωτιστικό, οινόπνευμα για εντριβές των πόνων, καμφορά, κολώνια, βενζίνη, βάμμα ιωδίου, βορικό οξύ, οξυγονούχο ύδωρ, βάμμα ιωδίου με γλυκερίνη για επαλείψεις όταν είναι σκασμένο το δέρμα, μπαμπάκι, γάζα αποστειρωμένη, επίδεσμοι, λευκοπλάστης, γουταπέρκα, δερματόλ, άμυλο, ταλκ (πούδρα), βαζελίνη μαντολέ, γλυκερίνη, χλωρικό κάλιο, συναπισμοί, φαρίνα, λιναρόσπορο, πικρικό οξύ για τα εγκαύματα.

3. Φάρμακα για εσωτερική χρήση

Καστορέλαιο (θαυμάσιο καθαρτικό για τα μικρά παιδιά), μαγνήσιο, Κονιάκ, Σόδα καθαρή για βαρυστομαχιές και ξυνίλες. – Ασπιρίνη για πονοκέφαλο, Κινίνη για ελονοσία. – Πικρικό οξύ: 1% για τα εγκαύματα. – Αλταία: Μαλακτικό για το βήχα. – Αιθέρας με λίγο νερό στις λιποθυμίες και όχι σε συμφορήσεις. – Αμμωνία για εισπνοές σε λιποθυμίες, συνάχι και πονοκέφαλο, για τσιμπήματα μελισσών, για το μεθύσι 5-10 σταγόνες σε λίγο νερό. – Βορικό οξύ ως αντισηπτικό σε διάλυση (1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 ποτήρι νερό βρασμένο).

Ίππεκακουάνα σε σκονάκια 0,50 υφ. ως εμετικό για τις δηλητηριάσεις. – Λαύδανο 10-15 σταγόνες σε οτιδήποτε ζεστό, σε παιδάκια κάτω των 10 ετών απαγορεύεται. – Χαμομήλι, μολόχα, τίλιο, τσάι, καταπραϋντικά των πόνων του στομάχου και της κοιλιάς, επίσης εφιδρωτικά και διουρητικά. – Καθώς και ενέσεις αιθέρα, καμφοράς, καφεΐνης, εργοτίνης και προπαντός πενικιλίνης. – Αμμωνία: Για εισπνοές σε λιποθυμίες, για συνάχι και πονοκέφαλο. –

Αγριάδα: ‘Ως διουρητικό – Βορικό οξύ: Σε διάλυση 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 ποτήρι νερό βρασμένο ως αντισηπτικό. – Γλυκερίνη: Σε σκασίματα του δέρματος. Σε μικρή ποσότητα σε κλύσμα προκαλεί κενώσεις. Σαπούνι γλυκερίνης. – Καμφορούχο οινόπνευμα: Για κάθε εντριβές κατά των πόνων. Στο φαρμακείο του σπιτιού πρέπει νά υπάρχουν επίσης: Επίδεσμοι, γάζες αποστειρωμένες, βαμπάκι αποστειρωμένο, βεντούζες, οινόπνευμα.

www.ftiaxno.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ChatGPT: Πόσο ικανό είναι να σχεδιάσει αποτελεσματικά νέα φάρμακα;
Φάρμακο για την παχυσαρκία μειώνει κατά 60% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
Ο FDA ενέκρινε το πρώτο ενέσιμο φάρμακο για την πρόληψη από τον HIV
Αντικαταθλιπτικό φάρμακο αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικό για το άγχος παρά για την κατάθλιψη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση