«Αποπληρώνει κανείς άσχημα έναν δάσκαλο αν παραμείνει μόνο μαθητής» – Νίτσε, Τάδε έφη Ζαρατούστρας, ειπώθηκε από τον Jung στο Freud (McGuire, 1974).
Η πρώιμη σχέση του Jung με τον Freud
Advertisment
Τον Απρίλιο του 1906, ο Freud ξεκίνησε αλληλογραφία με ένα νεαρό ψυχίατρο που λεγόταν Carl Gustav Jung. Συναντήθηκαν για πρώτη φορά, πρόσωπο με πρόσωπο, όταν ο Jung ταξίδεψε στη Βιέννη στις 27 Φεβρουαρίου του 1907 και οι δύο τους έγιναν γρήγορα φίλοι. Ο Jung περιέγραψε αργότερα τις πρώτες του εντυπώσεις από τον Freud ως «…εξαιρετικά ευφυής, πονηρός και γενικότερα αξιόλογος». Για τα επόμενα επτά χρόνια αλληλογραφούσαν εκτεταμένα, με τον Freud να βλέπει τον Jung ως προστατευόμενό του και κληρονόμο της ψυχανάλυσης.
Η ανεξαρτητοποίηση από τον Freud
Η σχέση αυτή και η συνεργασία άρχισε να επιδεινώνεται καθώς τα χρόνια περνούσαν. Ενώ ο Freud είχε δει τον Jung ως το πιο καινοτόμο και πρωτότυπο από τους ακόλουθούς του, ήταν δυσαρεστημένος από τη διαφωνία του Jung γύρω από μερικές από τις βασικές αρχές της φροϋδικής θεωρίας. Για παράδειγμα, ο Jung πίστευε ότι ο Freud ήταν πολύ επικεντρωμένος στην σεξουαλικότητα ως κινητήρια δύναμη. Επίσης, αισθανόταν ότι η αντίληψη του Freud για το ασυνείδητο ήταν περιορισμένη και γενικότερα αρνητική. Αντί απλά να αποτελεί μια δεξαμενή για τις καταπιεσμένες σκέψεις και κίνητρα, όπως ο Freud πίστευε, ο Jung υποστήριξε ότι το ασυνείδητο θα μπορούσε επίσης να είναι μια πηγή δημιουργικότητας.
Advertisment
Ενώ η επίσημη ρήξη με τον Freud ήρθε όταν ο Jung παραιτήθηκε από το Διεθνές Ψυχαναλυτικό Κογκρέσο, η εχθρικότητα που αναπτυσσόταν μεταξύ των δύο ήταν πια εμφανής μέσα από τις επιστολές που αντάλλαζαν. Σε ένα σημείο, ο Jung έγραψε με τρόπο προσβλητικό, «… η τεχνική σας να φέρεστε στους μαθητές σας ως ασθενείς είναι ένα σοβαρό λάθος. Με τον τρόπο αυτό παράγετε είτε δουλικούς γιους ή αναιδή κουτάβια… είμαι αρκετά αντικειμενικός για να δω μέσα από το κόλπο σας» ( McGuire, 1974).
Η επίδραση στην ψυχολογία
Ενώ οι θεωρητικές διαφορές μεταξύ των δύο ανδρών σηματοδότησαν το τέλος της φιλίας τους, η συνεργασία τους είχε μια μακρά επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξη των αντίστοιχων θεωριών τους. Ο Jung προχώρησε στη δημιουργία της δικής του θεωρητικής σχολής, η οποία είναι γνωστή ως Αναλυτική Ψυχολογία.
Η αντίδραση του Freud στην αποστασία του Jung, και αργότερα εκείνη του Alfred Adler, ήταν να διαφυλάξει περαιτέρω τις θεωρίες του. Τελικά σχηματίστηκε ένας εσωτερικός κύκλος μόνο με τους πιο αφοσιωμένους ακόλουθούς του. Η ομάδα αυτή που συχνά αναφέρεται ως «η Επιτροπή», περιλάμβανε τον Freud, τον Sandor Ferenczi, τον Otto Rank, τον Karl Abraham και τον Ernest Jones.