Η Coca-Cola χρηματοδοτεί ερευνητές για να αποδείξουν πως τα αναψυκτικά δεν είναι βλαβερά

Ο κλάδος της «επιστήμης» έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της επιστημονικής μεθόδου που δεν είναι πλέον αξιόπιστες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν δημιουργήσει

Ο κλάδος της «επιστήμης» έχει απομακρυνθεί από τις βασικές αρχές της επιστημονικής μεθόδου που δεν είναι πλέον αξιόπιστες. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κατάσταση, δηλαδή το γεγονός ότι τα περισσότερα βασικά πειράματα χρηματοδοτούνται από διεφθαρμένες εταιρίες.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της κατάστασης δημοσιεύτηκε προσφάτως στο περιοδικό «Fortune» κι αποκάλυψε ότι η Coca Cola διέθεσε εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει μια επιστημονική μελέτη που εμμέσως προωθεί και υπερασπίζεται το συγκεκριμένο προϊόν. Η Coca Cola έθεσε στην υπηρεσία της ερευνητές που υιοθετούν την άποψη ότι η διατροφή δεν επηρεάζει την αύξηση του σωματικού βάρους στο ποσοστό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν κι ότι το κλειδί για την απόκτηση του σωστού βάρους είναι η άσκηση.

Advertisment

Ο Steven N. Blair, ένας από τους ερευνητές που προσέλαβε προσφάτως η εταιρεία, είναι αντιπρόεδρος μιας ομάδας που ονομάζεται «Παγκόσμιο Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας», η οποία διαφωνεί με την προσέγγιση που βασίζεται στη διατροφή για την απώλεια βάρους.
«Η κύρια εστίαση στα δημοφιλή μέσα μαζικής ενημέρωσης και τον επιστημονικό τύπο είναι η αντίληψη ότι οι άνθρωποι τρώνε υπερβολικά και κατηγορούν το φαγητό τύπου fast food, τα ζαχαρούχα ποτά και ούτω καθεξής. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι αυτή είναι η αιτία», δήλωσε ο Blair.

Τώρα πλέον ο Blair και οι συνεργάτες του έχουν στη διάθεση τους το ποσό των 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την Coca Cola για τη δημιουργία μιας επιστημονικής μελέτης που αναμφίβολα θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την εταιρεία. Παρ’ όλο που οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να εντοπίσουν αυτό το πρόβλημα στον χώρο εργασίας ολόκληρης της επιστημονικής βιομηχανίας, η μελέτη αυτή κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τους επαγγελματίες υγείας που έχουν εμπιστοσύνη στην επιστήμη.

Η Marion Nestle, συγγραφέας και καθηγήτρια στον τομέα της Διατροφής, της Μελέτης των Τροφίμων και της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τόνισε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα New York Times ότι πρόκειται προφανώς για ένα σχέδιο που έχει σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της Coca Cola. Η Nestle αναφέρει τα εξής: «Το Παγκόσμιο Δίκτυο Ενεργειακής Ισορροπίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ομάδα υπεράσπισης της Coca Cola. Οι οδηγίες της Coca-Cola είναι πολύ σαφείς: «Χρησιμοποιήστε τους συγκεκριμένους ερευνητές προκειμένου να θολώσουν τα νερά της επιστήμης και να αποσπαστεί η προσοχή του κόσμου από τη διατροφή».

Advertisment

Αυτό φαίνεται να αποτελεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για την Coca Cola, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι η πρώτη επιστημονική μελέτη που χρηματοδότησε και προώθησε. Νωρίτερα φέτος δημοσίευσε μια σειρά online άρθρων για την «American Heart Month», στα οποία ισχυρίζονταν ότι ένα μίνι κουτάκι Coca Cola αποτελεί μια «υγιεινή απόλαυση» που στην πραγματικότητα μας κάνει καλό.

Αυτά τα άρθρα σε μεγάλο βαθμό απορρίφθηκαν κι έτσι φαίνεται ότι η εταιρεία μετρίασε την προπαγάνδα της. Η εταιρεία αντιμετωπίζει μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις, καθώς οι πωλήσεις της συνεχίζουν να πέφτουν και οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι όσον αφορά την υγεία τους.

 

www.trueactivist.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 «αθώες» τροφές που δεν γνωρίζατε ότι σας παχαίνουν
Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση