,

Η χρόνια κατάθλιψη εμποδίζει τη δημιουργία νέων αναμνήσεων

Άτομα που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη ενδέχεται να μην μπορούν να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν

Άτομα που πάσχουν από χρόνια κατάθλιψη ενδέχεται να μην μπορούν να δημιουργήσουν νέες αναμνήσεις, υποστηρίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος των ατόμων που εμφανίζουν χρόνια κατάθλιψη, παρουσιάζει εμφανώς μικρότερο ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων αναμνήσεων αλλά και τη σύνδεσή τους με συγκεκριμένα συναισθήματα, αφού ο άνθρωπος αποτυπώνει τα γεγονότα μαζί με τα συναισθήματα που βιώνει την εκάστοτε στιγμή.

Advertisment

Οι επιστήμονες επισημαίνουν, μάλιστα, την ανάγκη καταπολέμησης της κατάθλιψης στα πρώιμα στάδια εμφάνισής της αφού η περιοχή του ιππόκαμπου, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν επηρεάζεται σε άτομα που έχουν υποστεί, για παράδειγμα, μόλις ένα επεισόδιο καταθλιπτικής συμπεριφοράς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Psychiatry και αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα σύγκρισης του εγκεφάλου ανθρώπων με χρόνια συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με υγιή άτομα.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση