,

Οι Άνθρωποι δεν είναι μοναδικές προσωπικότητες αλλά Υπεροργανισμοί

Όταν βλέπουμε το σώμα μας, διακρίνουμε μια συμπαγή μορφή που μας δίνει την αίσθηση ότι μεταβάλλεται πολύ αργά και πολλές φορές το μόνο που

Όταν βλέπουμε το σώμα μας, διακρίνουμε μια συμπαγή μορφή που μας δίνει την αίσθηση ότι μεταβάλλεται πολύ αργά και πολλές φορές το μόνο που παρατηρούμε στον καθρέφτη είναι οι ρυτίδες που μπορεί να έχουν σχηματιστεί ή οι μικρές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πέρασμα του χρόνου. Όμως το σώμα μας, εμείς οι ίδιοι, είμαστε κάτι πολύ παραπάνω από αυτό. Είμαστε ένας ζωντανός οργανισμός που βρίσκεται σε διαρκή κινητικότητα και εξέλιξη. Μέσα μας βρίσκονται όλα τα βασικά συστατικά της ζωής αλλά και εξελιγμένοι οργανισμοί όπως ιοί, μικρόβια και πολλά πολλά άλλα…

Είμαστε μια μικρογραφία του σύμπαντος. Μέσα μας μαίνονται πόλεμοι, γεννήσεις, θάνατοι, καταστροφές και δημιουργίες. Και αυτά δεν συμβαίνουν σποραδικά. Συμβαίνουν διαρκώς, ανά πάσα στιγμή.  Ένα απτό παράδειγμα έρχεται από την τελευταία δημοσίευση του BBC το οποίο εξηγεί ότι  δεν αποτελούμαστε μόνο από τα γονίδια των γονιών μας. Είμαστε ένα μωσαϊκό από ιούς, βακτήρια και -πιθανότατα- άλλους ανθρώπους. «Οι άνθρωποι δεν είναι μοναδικές προσωπικότητες αλλά υπεροργανισμοί», δήλωσε στο BBC ο Peter Kramer από το Πανεπιστήμιο της Padua.

Advertisment

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα στοιχεία μάχονται μέσα μας για τον έλεγχο. Πράγματι, είναι διαδεδομένο στον επιστημονικό κόσμο ότι τα σώματά μας αποτελούν ένα μείγμα άλλων οργανισμών. Μικρόβια στα εντόσθιά μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή μας μέσω νευροδιαβιβαστών. Όσο ακραίο και εάν ακούγεται, πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα μικρόβια μπορούν να αλλάξουν την όρεξή μας για να καταναλώνουμε τα φαγητά που προτιμούν.

Ένα ακόμα παράδειγμα για τον τρόπο που οι μικροοργανισμοί επηρεάζουν τις ζωές μας, έρχεται από το τοξόπλασμα. Το παράσιτο Toxoplasma gondii κάνει τα ποντίκια να νιώθουν ασφαλή δίπλα στις γάτες, έτσι ώστε όταν τα αιλουροειδή φάνε τα τρωκτικά, αυτό να βρει «ζεστασιά» σε ένα άλλο οργανισμό. Στους ανθρώπους, το παράσιτο κάνει τους ανθρώπους να παρουσιάζουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και ίσως αυτοκτονικές τάσεις.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι πράξεις μας δεν ελέγχονται εντελώς από εμάς. Πέρα όμως από τους μικροοργανισμούς, οι εγκέφαλοί μας μπορεί να καταληφθούν και από άλλους ανθρώπους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον Kramer είναι τα σιαμαία αδέλφια που μοιράζονται τον ίδιο εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή όμως, ακόμα και τα δίδυμα αδέλφια ίσως να είχαν μοιραστεί όργανα μέσα στη μήτρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Το 8% των ομοζυγωτικών διδύμων και το 21% των τριδύμων, έχουν δύο ομάδες αίματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία πολλών οργάνων, ακόμα και τον εγκέφαλο.

Advertisment

Ακόμα και εάν δεν έχουμε κάποιο δίδυμο αδελφό ή αδελφή, πιθανότατα να τον έχουμε απορροφήσει σε κάποιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στη μήτρα, χωρίς να το γνωρίζουμε. Αυτό σημαίνει πως πολλά κύτταρά μας ίσως να έχουν το γενετικό αποτύπωμα κάποιου άλλου ατόμου. Σύμφωνα με το BBC, αυτή ήταν η αιτία που μια γυναίκα πληροφορήθηκε πως τα παιδιά που είχε γεννήσει, δεν ήταν τα βιολογικά της παιδιά.

Ακόμα, εξετάζεται εάν τα κύτταρα της μητέρας μπορούν να εμφυτευτούν στον εγκέφαλο του παιδιού, δημιουργώντας ανωμαλίες. Ο Lee Nelson από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πάει το θέμα ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως ακόμα και ένας ενήλικας μπορεί να δεχτεί «εισβολή» από τα κύτταρα κάποιου άλλου. Κατά την διάρκεια ενός πειράματος, είχε βρει σε εγκεφάλους γυναικών ανδρικά κύτταρα. Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν πρέπει να φοβάμαστε αυτούς τους «εισβολείς». Εξάλλου όλα αυτά μας κάνουν αυτό που είμαστε!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση