, ,

Πνευματικότητα και Γεωργία: Συνέντευξη με τον Enzo Nastati, εμπνευστή της οικοκοινότητας Nuova Terra

Έχει σχέση η πνευματικότητα με τις γεωργικές καλλιέργειες; Ο ιταλός ερευνητής Enzo Nastati απαντάει ότι όχι μόνο σχετίζονται αλλά από τον συνδυασμό τους μπορούμε

Έχει σχέση η πνευματικότητα με τις γεωργικές καλλιέργειες; Ο ιταλός ερευνητής Enzo Nastati απαντάει ότι όχι μόνο σχετίζονται αλλά από τον συνδυασμό τους μπορούμε να έχουμε εκπληκτικά αποτελέσματα. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, η Εναλλακτική Δράση του έθεσε κάποιες ερωτήσεις τις οποίες σας παραθέτουμε παρακάτω.

Πώς συνδέετε την έννοια της πνευματικότητας με τη Γεωργία;

Advertisment

Ποιος δημιούργησε τη Γη, των άνθρωπο, τα φυτά; Ο Θεός! Όλα γεννιούνται από την αγάπη του Θεού. Έτσι μπορώ να έχω έναν διάλογο με τη φύση χρησιμοποιώντας την αγάπη. Επομένως η φύση στηρίζει την εξέλιξή της μέσω της αγάπης του ανθρώπου. Αυτή είναι η Γεωργία που κάνουμε εμείς.

Τι είναι η Ανθρωποσοφία – Ομοιοδυναμική Γεωργία; Γιατί ονομάζεται έτσι;

Και οι δύο λέξεις είναι ελληνικές. Η πρώτη υποδηλώνει τη σοφία στον άνθρωπο (που αναζητά το πνεύμα και τη γνώση). Ομοιοδυναμική είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να δημιουργήσει τη γέφυρα μεταξύ του εκδηλωμένου και μη εκδηλωμένου και έτσι να δημιουργήσει τους νόμους της ζωής. Στα ελληνικά η μη εκδηλωμένη «ζωή» ονομάζεται Ζωή (από όπου προέρχεται ο ζωδιακός) ενώ η εκδηλωμένη «ζωή» ονομάζεται Βίος, (που σημαίνει γέννηση – ανάπτυξη – θάνατος). Η ομοιοδυναμική δημιουργεί γέφυρες μεταξύ της ζωής και του βίου έως ότου ο βίος να αναγεννηθεί σε ποιότητα και ποσότητα.

Advertisment

Ποια είναι η διαφορά με την απλή προσέγγιση ενός αγρότη;

Η διαφορά είναι ότι μελετάμε τη Ζωή και εφαρμόζουμε τις δυνάμεις της, τις επιρροές της και τους νόμους της στον Βίο.

Υπάρχουν μετρήσιμες διαφορές στο αποτέλεσμα της ανάπτυξης των φυτών μέσω της Ομοιοδυναμικής Γεωργίας;

Υπάρχουν πολλές διαφορές. Θα σου αναφέρω τέσσερα παραδείγματα όπου εφαρμόστηκε η ομοιοδυναμική μέθοδος.

1) Η γονιμότητα του εδάφους σε δύο μήνες αυξήθηκε κατά 2% (από 6% έγινε 8%) πράγμα που θα συνέβαινε με οργανική λίπανση σε διάστημα 20 ετών.

2) Είχαν παραγωγή καλαμποκιού χρησιμοποιώντας το ένα τρίτο του νερού από ότι θα χρειαζόταν συμβατικά.

3) Ένα νέο αμπέλι τριών ετών εκτάσεως δέκα στρεμμάτων έδωσε 22 τόνους σταφύλια.

4) Φτάσανε να βγάλουν λάδι από ελιά σε ποσοστό 29,5% (αναλογία ελιάς – λαδιού)

Τι είναι ο σύλλογος “Arca della Vita” (μεταφ: Κιβωτός της Ζωής) και το Ινστιτούτο EUREKA;

Το EUREKA είναι το ινστιτούτο έρευνας για μία υψηλή ποιότητα βίου. Η κιβωτός της ζωής είναι ένα σύλλογος που διαδίδει όλα τα αποτελέσματα της έρευνας του EUREKA στα μέλη.

Διαβάσαμε ότι είστε εμπνευστής και πρωτεργάτης της Οικοκοινότητας Ecocentro La Nuova Terra (μεταφ: Οικοκέντρο Η Νέα Γη) στη βόρεια Ιταλία. Εφαρμόζουν τη μέθοδό σας; Κι αν ναι με τι αποτελέσματα;

Το Nuova Terra είναι το πειραματικό αγρόκτημα για τις έρευνες του EUREKA και για τη γονιμότητα του εδάφους και τη βελτίωση των φυτών.

Θα μπορούσε η μέθοδός σας να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα κι αν ναι τι πιστεύετε ότι θα άλλαζε στον κόσμο μας όπως τον ξέρουμε τώρα;

Ναι, θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Η μέθοδός μας μειώνει τις δαπάνες και αυξάνει την ποιότητα και την ποσότητα.

Εφαρμόζεται ήδη κάπου στην Ελλάδα η μέθοδός σας; Κι αν ναι που;

Ναι, εφαρμόζεται. Ο Δημητρης Γιώργας στους Αμπελώνες Παιανίας. Η Χριστίνα Μερκούρη Φράγκου που έχει ελαιώνα στο Κορακοχώρι Ηλίας και έχει βραβευτεί για την ποιότητα του λαδιού σε διεθνή διαγωνισμό. Υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι σε όλη την Ελλάδα.

——

Ο Enzo Nastati είναι για πάνω από 35 χρόνια ερευνητής, εφαρμόζει και διαδίδει την φιλοσοφία του στον τομέα της οικο-συμβατικής γεωργίας και της ανθρωποσοφικής επιστήμης του πνεύματος. Ιδρυτής του συλλόγου «Arca della Vita» (Κιβωτός της Ζωής) και του ερευνητικού Ινστιτούτου EUREKA, στα πλαίσια του οποίου γεννήθηκε η ομοιοδυναμική μέθοδος στον τομέα της γεωργίας.

Ιδρυτής του συλλόγου «η Κιβωτός της Ζωής» (Arca della Vita). Εμπνευστής και πρωτεργάτης της δημιουργίας του «Ecocentro La Nuova Terra» (Οικοκέντρο Η Νέα Γη) στο Codroipo (UDINE) στη Βόρεια Ιταλία (μια αυτάρκης οικο-κοινότητα, σύμφωνα με τις αρχές της πνευματικής επιστήμης). Έχει εμπειρία άνυδρης γεωργίας στην Ισπανία, στην Ελλάδα, στο Περού και στην Αργεντινή. Θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από τις 30 Σεπτεμβρίου όπου θα εισηγηθεί του σεμιναρίου «ΑΝΘΡΩΠΟΣΟΦΙΑ – ΟΜΟΙΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ «Νέες τεχνικές στην ξηρική καλλιέργεια και έλεγχος των παρασίτων».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διονύσιος Σολωμός: Τα συντηρημένα χειρόγραφα του εθνικού ποιητή θα εκτεθούν στο Βυζαντινό Μουσείο στις 21/3
«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση