, ,

Πώς να θεραπευτείτε μέσα από τον ήχο

Άρθρο της Christina Sarich Το νιώθουμε όταν ανοίγουμε το ραδιόφωνο και τυχαίνει να παίζει το αγαπημένο μας τραγούδι ή όταν καθόμαστε ήσυχα και ακούμε

Άρθρο της Christina Sarich

Το νιώθουμε όταν ανοίγουμε το ραδιόφωνο και τυχαίνει να παίζει το αγαπημένο μας τραγούδι ή όταν καθόμαστε ήσυχα και ακούμε τη βροχή. Υπάρχει μια αισθητή γαλήνη όταν είμαστε απορροφημένοι στην ησυχία και ένα διαφορετικό είδος αναζωογόνησης όταν ακούμε τον άνεμο ανάμεσα στα δέντρα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ήχος έχει ήπια αλλά βαθιά αποτελέσματα στο σώμα, τον νου και το πνεύμα μας. Πώς ακριβώς όμως λειτουργεί θεραπευτικά;

Advertisment

Όπως ακριβώς συμβαίνει με μια ορχήστρα, μπορείτε να συντονίσετε και το σώμα σας

Έχετε ακούσει ποτέ μια ορχήστρα την ώρα που προετοιμάζεται για να παίξει μια απολαυστική συμφωνία; Υπάρχει αρχικά μια δυσαρμονία με τους ήχους των πνευστών και των εγχόρδων, της τρομπέτας και των τυμπάνων να κάνουν αρκετή φασαρία. Όταν όμως συντονιστούν με ακρίβεια, ο ήχος σας ακουμπά σαν κύμα, ενώ μπορεί να σας προκαλέσει γαλήνη και ενθουσιασμό που ξεπερνούν ακόμα και μερικές από τις πιο αναζωογονητικές δραστηριότητες που υπάρχουν – όπως η ελεύθερη πτώση με αλεξίπτωτο ή η κατάδυση σε μια κρυφή σπηλιά βάθους 14 μέτρων.

«Ο ήχος δεν είναι ένα ανοργάνωτο χάος. Αποτελεί ένα δυναμικό και διατεταγμένο μοτίβο. (δρ. Hans Jenny). Το σώμα λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Αν ένα και μοναδικό όργανο (ή σύστημα) παίζει τη δική του μελωδία και δεν βρίσκεται σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, τότε είναι πιο πιθανό να προκύψει κάποια ασθένεια.

Ο δρ. John Beaulieu, θεραπευτής μέσω ήχων, εξηγεί: «Η θεμελιώδης αρχή της Ενεργειακής Ιατρικής είναι ότι ένα υποκείμενο ενεργειακό πεδίο προκαλεί σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές συμπεριφορές ή συμπτώματα. Αν αλλάξουμε το ενεργειακό πεδίο, οι σωματικές, συναισθηματικές και νοητικές συμπεριφορές θα αλλάξουν επίσης».

Advertisment

Οπτικοποίηση ηχητικών κυμάτων

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να αλλάξουμε το ενεργειακό πεδίο είναι μέσω μιας επιστήμης που ονομάζεται οπτικοποίηση των ηχητικών κυμάτων. Αν και δεν ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε ότι ο ήχος έχει τη δυνατότητα να θεραπεύσει, ο δρ Hans Jenny, γιατρός στην Ελβετία, πραγματοποίησε μερικά συναρπαστικά πειράματα στα οποία μπορούμε κυριολεκτικά να «δούμε» πώς λειτουργεί ο ήχος.

Ο Jenny εφηύρε την «οπτικοποίηση των ηχητικών κυμάτων» τοποθετώντας άμμο, υγρό ή κάποια άλλη σκόνη σε μια μεταλλική πλάκα συνδεδεμένη με έναν ταλαντωτή. Ο ταλαντωτής είναι ουσιαστικά ένας δονητής, ο οποίος όμως ελέγχεται από μια γεννήτρια που παράγει πολλές χιλιάδες είδη συχνοτήτων. Ορισμένες από αυτές μπορούν να βρεθούν στη Φύση ενώ άλλες δημιουργούνται από τον άνθρωπο.

Αλλάζοντας τις συχνότητες του ταλαντωτή, ο δρ Jenny διαπίστωσε ότι η άμμος ή το νερό ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που χρησιμοποιούσε προκειμένου να δημιουργήσει ένα ορατό μέσο για τον ήχο μετατρεπόταν σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα σχήματα. Αυτά τα σχήματα μιμούνταν τις ιδιότητες της θείας γεωμετρίας και όσο υψηλότερη ήταν η συχνότητα, τόσο πιο πολύπλοκα σχήματα δημιουργούνταν.

Ο δρ Jenny έγραψε τα εξής: «Δεδομένου ότι οι διάφορες πτυχές των φαινομένων αυτών οφείλονται στις δονήσεις, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φάσμα το οποίο αποκαλύπτει έναν συγκεκριμένο εικονιστικό σχηματισμό στον ένα πόλο και κινητικές-δυναμικές διεργασίες στον άλλο, ενώ το σύνολο δημιουργήθηκε και διατηρήθηκε από μια ουσιώδη περιοδικότητα».

Αυτό που εξέταζε ο Jenny ήταν πραγματικά ένας απλός τρόπος για την παρατήρηση της δημιουργίας της ύλης. Όπως κατανοούμε μέσα από τον αναδυόμενο τομέα της κβαντικής φυσικής, τα σχέδια αυτά προκύπτουν μέσω κυμάτων ενέργειας και οι πλάκες έδειξαν στους επιστήμονες ένα παρόμοιο φαινόμενο. Στην αρχαία κοινωνία των Σουμερίων, αυτό το γεγονός ήταν γνωστό. Αυτός είναι ο λόγος που πρακτικές όπως η προσευχή μάντρα βρίσκονται σε μεγάλη εκτίμηση.

Η ιερή συλλαβή «ΟΜ», για παράδειγμα, προκαλεί μια ορισμένη συχνότητα η οποία αποτυπώνεται στην ύλη που βρίσκεται γύρω με αποτέλεσμα να αλλάζει το ενεργειακό πεδίο. Οι Θιβετιανοί γνώριζαν μια παρόμοια επιστήμη των ήχων και άσκησαν την απαγγελία 5 «ιερών συλλαβών» που καθαρίζουν τον νου. Οι μοναχοί που έκαναν απαγγελία σύμφωνα με τη Γρηγοριανή μελωδία γνώριζαν επίσης τη συγκεκριμένη θεραπευτική δύναμη.

«Το είδος της ψαλμωδίας μας ηρεμεί το πνεύμα και μας βοηθά να ζούμε ειρηνικά με τον κόσμο μας αλλά και ο ένας με τον άλλο», λέει ο μελετητής ύμνων Philip Lawrence, ο οποίος είναι επίσης Ηγούμενος στο Μοναστήρι του Χριστού στην Έρημο – τόπος κατοικίας Βενεδικτίνων μοναχών από το Abiquiu στο Νέο Μεξικό.

«Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, οι ύμνοι έχουν κάποια παράξενη επίδραση στα κύματα του εγκεφάλου» συμπληρώνει ο Ηγούμενος, «αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος των μοναχών της ερήμου. Ο στόχος τους, όπως και σε κάθε Γρηγοριανό μέλος, είναι να επικεντρωθούν στις λέξεις και όχι στη φωνή ή την ανάγνωση του βιβλίου των ψαλμών. Υπάρχει πάντα η ελπίδα ότι οι ύμνοι μας θα προκαλέσουν στους άλλους ένα αίσθημα ειρήνης, εσωτερικής ηρεμίας και αναγνώρισης του ωραίου. Οι αξίες αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κόσμου όπου θα επικρατεί ειρήνη και ηρεμία».

Δεδομένου ότι όλη η ύλη αποτελείται από διαφορετικές συχνότητες από την κατάρρευση της κυματοσυνάρτησης ή του κβαντικού πεδίου, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια άλλη πραγματικότητα με ήχο.

Ο ήχος και ο χρυσός αριθμός

Η δυνατότητα επίτευξης σημαντικής θεραπείας μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επιστήμη του ήχου. Το ιερό σύμβολο της μάνταλα Sri Yantra που δημιουργήθηκε από τον ήχο και λέγεται ότι προήλθε από κάποιον γιόγκι ύστερα από βαθύ διαλογισμό, αποτελεί αναπαράσταση ενός από τους παλαιότερους ήχους του κόσμου. Ορισμένοι το αποκαλούν εκδήλωση του θείου ήχου. Τα τρίγωνα που εμφανίζονται στη Sri Yantra είναι απόλυτα βασισμένα στον μαγικό αριθμό Π, ο οποίος αποτελεί και τη βάση για τη χρυσή τομή Φι.

Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πυθαγόρας κατανόησε τον ήχο και τη θεία γεωμετρία, ενώ καταχωρήθηκε από τον Ευκλείδη στο έργο του «Στοιχεία» γύρω στο 300 π.Χ., από τον σύγχρονο του Leonardo Da Vinci Luca Pacioli στο έργο του «De Divina proportione» το 1509 κι από τον Johannes Kepler γύρω στο 1600. Πολλοί άλλοι γνώριζαν αυτά τα συμπαντικά μαθηματικά και την ικανότητά τους να θεραπεύουν μέσα στους αιώνες.

Οι αρμονίες του ήχου δημιουργούν την τάξη μέσα στο χάος. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η ασθένεια είναι μια μορφή χάους στο σώμα. Σύμφωνα με τον δρα Robert Friedman, η σύνδεση ανάμεσα στη χρυσή τομή και την ιδανική υγεία είναι εμφανής. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, ο δρ Friedman ξεκίνησε να παρατηρεί τη χρυσή αναλογία σε όλο το ανθρώπινο σώμα, δηλαδή στο ανατομικό, σωματικό και μοριακό επίπεδο. «Όσο βαθύτερη ανάλυση έκανα, τόσο περισσότερο ανακάλυπτα αυτόν τον απίστευτο και πανταχού παρόντα κώδικα ενσωματωμένο στην όλη δομή και λειτουργία του σώματος…το συμπέρασμα ήταν ότι όσο περισσότερο μπορούσε κανείς να εναρμονιστεί με αυτή τη σημαντική αρχή, τόσο πιο αποτελεσματική κι εύκολη ήταν η ζωή του».

Θεραπευτικές συχνότητες

Τι είναι η ασθένεια; «Τα συναισθηματικά ζητήματα που παραμένουν άλυτα μπλοκάρουν τις θεραπευτικές δονήσεις ή επιτρέπουν την επανεμφάνιση της ασθένειας (R. Gordon). Για περισσότερο από μια χιλιετία, όσοι μελέτησαν την επιστήμη του ήχου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ορισμένες συχνότητες είναι πολύ θεραπευτικές για το ανθρώπινο σώμα. Σε γενικές γραμμές, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συντονισμό.

«Όταν 2 συστήματα ταλαντώνονται σε διαφορετικές συχνότητες, υπάρχει μια ώθηση δύναμης που ονομάζεται συντονισμός, ο οποίος κάνει και τα 2 να μεταφέρουν ενέργεια το ένα στο άλλο. Όταν 2 ομοίως συντονισμένα συστήματα δονούνται σε διαφορετικές συχνότητες, μια άλλη πτυχή αυτής της μεταφοράς ενέργειας τα παρασύρει και τα αναγκάζει να παραταχθούν και να δονούνται με την ίδια συχνότητα» (Richard Gordon).

Όταν λοιπόν «παρασυρόμαστε» από τις θεραπευτικές συχνότητες, το σώμα και το πνεύμα μας δονούνται αρμονικά. Αυτό περιλαμβάνει τα εξής:

285 Hz – Δίνουν σήμα στα κύτταρα και τους ιστούς να επουλωθούν κι αφήνει στο σώμα μια αίσθηση αναζωογόνησης.

396 Hz – Απελευθερώνουν από την ενοχή και τον φόβο αφήνοντας χώρο για υψηλότερες συναισθηματικές δονήσεις.

417 Hz – Διευκολύνουν τη λύση των δύσκολων καταστάσεων.

528 Hz – Λέγεται ότι θεραπεύουν το DNA, επισκευάζουν τα κύτταρα και αφυπνίζουν τη συνείδηση.

639 Hz – Αυτή η δόνηση σχετίζεται με την καρδιά. Διευκολύνει τη δημιουργία συναισθημάτων αγάπης για τον εαυτό μας και τους άλλους μέχρι να καταργηθούν τα όρια. Για την εξισορρόπηση των σχέσεων, ακούστε αυτή τη συχνότητα.

741 Hz – Λέγεται ότι καθαρίζουν τα κύτταρα και τα θεραπεύουν από την έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Βοηθά κάποιον να γίνει πιο δυνατός ώστε να δημιουργήσει την πραγματικότητα που επιθυμεί.

852 Hz – Αφυπνίζει τη διαίσθηση.

963 Hz – Ενεργοποιεί την επίφυση και εναρμονίζει το σώμα στην τέλεια, αρχική του κατάσταση.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες συχνότητες, πολλές από τις οποίες δεν βρίσκονται καν μέσα στο φάσμα της ανθρώπινης ακοής αλλά παρ’ όλα αυτά είναι θεραπευτικές.

Ο Ρώσος μηχανικός George Lakhovsky κατανόησε επίσης τη δύναμη του ήχου. Κατάλαβε ότι ορισμένες συχνότητες μπορούν να ενδυναμώσουν έναν ζωντανό οργανισμό. Ελπίζω να σας δοθεί η ευκαιρία να θεραπευτείτε με τη βοήθεια των συχνοτήτων που περιέγραψα παραπάνω και ότι αυτή η εισαγωγή στις αιτίες που ο ήχος λειτουργεί θεραπευτικά θα σας παρακινήσει να μάθετε περισσότερα.

«Στις ρίζες όλων των δυνάμεων και των κινήσεων υπάρχει μουσική και ρυθμός καθώς και το παιχνίδι συγκεκριμένων συχνοτήτων στη βάση του χρόνου. Γνωρίζουμε ότι κάθε σωματίδιο στο φυσικό σύμπαν παίρνει τα χαρακτηριστικά του από τον τόνο του ήχου και τη διάταξη από τις συγκεκριμένες συχνότητες, το τραγούδι. Προτού δημιουργήσουμε τη μουσική, η μουσική δημιούργησε εμάς» (από το βιβλίο του Joachim-Ernst Berendt «The World is Sound»).

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί σας “γαργαλάει” ο λαιμός, πώς σταματάει και πότε είναι σοβαρό σημάδι
Ποιες οφθαλμικές παθήσεις μπορούν να προκαλέσουν τα βακτήρια του εντέρου
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση