Συνταγή: Πεντανόστιμη αυθεντική χιώτικη πορτοκαλόπιτα

Αν και η παρακάτω συνταγή δεν θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στις “υγιεινές συνταγές” λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, εντούτοις είναι πολύ νόστιμη. Μπορείτε

Αν και η παρακάτω συνταγή δεν θα μπορούσε να συγκαταλέγεται στις “υγιεινές συνταγές” λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη, εντούτοις είναι πολύ νόστιμη. Μπορείτε να αντικαταστήσετε ενδεχομένως τη ζάχαρη με μαύρη ή ακόμα με ζάχαρη καρύδας (είναι λίγο ακριβή) αλλά έχει πολύ πιο χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και είναι πολύ πιο υγιεινή.  Επειδή όμως είναι παραδοσιακή συνταγή σας τη μεταφέρουμε χωρίς δικές μας τροποποιήσεις

Υλικά

Advertisment

1/2 κιλό φύλλο κρούστας

1 ποτήρι νερού  ζάχαρη

1 ποτήρι αραβοσιτέλαιο

Advertisment

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι

1 γιαούρτι 2%

2 βανίλιες / 1/2 κ.γλ.

1 φακελάκι baking powder / 1 1/2 – 2 κ.γ.

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

To σιρόπι:

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι νερό

ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Πώς το κάνουμε:

Σε ένα ταψί ανοίγω τα φύλλα όσο πιο καλά μπορώ και τα βάζω λίγα λίγα στους 100 βαθμούς να ξεραθούν, έτσι ώστε να θρυμματίζονται εύκολα. Έπειτα τα θρυμματίζουμε όλα σε ένα μεγάλο μπωλ. Bάζουμε όλα μας τα υλικά μέσα και ανακατεύουμε καλά. Mετά βαζουμε το μείγμα μας σε ένα ταψί αλλά να μην είναι λαδωμένο γιατί η πίτα έχει αρκετό λάδι και δεν κολλάει.

Ψήνουμε στους 180 για περίπου 30 -40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό καφέ χρώμα και αν θέλετε τσεκάρουμε με ένα μαχαιράκι αν βγαίνει στεγνό.

Aφού την βγάλουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως και φτιάχνουμε το σιρόπι μας. Tο βράζουμε για 10 λεπτά να δέσει και αφού έχει κρυώσει το γλυκό μας, περιχύνουμε με σιρόπι να πάει παντού. Tο ρουφάει πολύ γρήγορα. Καλή σας όρεξη!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

4 φαγητά που δεν είχατε σκεφτεί ότι μπορείτε να προσθέσετε ρίγανη για extra γεύση
Pancakes: 15 συνταγές για πρωινό, δεκατιανό και απογευματινό
Συνταγές | 10 γεύματα που μπορείτε να προσθέσετε δεντρολίβανο για περισσότερη γεύση και οφέλη για την υγεία
3 απλά κόλπα για να φτιάξετε το τέλειο αυγολέμονο (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση