Τι συμβαίνει στο νερό που έχετε αφήσει δίπλα σας όλο το βράδυ;

Από τότε που ήμασταν παιδιά, μας είχαν πει ότι είναι καλό να πίνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Μήπως όμως έχετε τη συνήθεια

Από τότε που ήμασταν παιδιά, μας είχαν πει ότι είναι καλό να πίνουμε ένα ποτήρι νερό αμέσως μόλις ξυπνήσουμε. Μήπως όμως έχετε τη συνήθεια να πίνετε νερό που έχετε αφήσει στο κομοδίνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας; Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι αυτό το νερό έχει διαφορετική και περίεργη γεύση.

Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, το πόσιμο νερό δεν περιέχει σάκχαρα και πρωτεΐνες για να γεμίσει μικρόβια και να μολυνθεί εύκολα. Ωστόσο, η παράξενη γεύση του νερού που στεκόταν ακίνητο όλη τη νύχτα δεν είχε ακόμα τότε καμία εξήγηση. Η απάντηση είναι ότι σε αυτό το νερό συσσωρεύονται πολυάριθμα βακτήρια και σκόνη.

Advertisment

Όταν το νερό είναι εκτεθειμένο στον αέρα, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα και ένα μικρό ποσοστό μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ, πράγμα που σημαίνει ότι το νερό αλλάζει τη χημική του σύνθεση. Όταν το ανθρακικό οξύ απελευθερώνει 1 ή 2 πρωτόνια και μετατρέπεται σε ανθρακικό ή διττανθρακικό, χαμηλώνει το pΗ του νερού και έτσι αλλάζει και η γεύση του.

Ένα ποτήρι νερό που βρισκόταν ακίνητο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι γεμάτο με βακτήρια και σκόνη από τον αέρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νερό είναι ακατάλληλο, αλλά μετά από όλα αυτά που έχουν συμβεί κατά τη διάρκεια της νύχτας, προτιμήστε καλύτερα να γεμίσετε το ποτήρι σας με φρέσκο νερό.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση