Τι είναι αυτό που θέλεις πραγματικά στη ζωή σου;

Ας γίνουμε αποδεκτοί, αυστηρά και πρωτίστως, από εμάς τους ίδιους και ας προσπαθούμε καθημερινά να γνωριζόμαστε με το μέσα μας.

Της Άννας Ιωαννίδου

«Φρόντισε στη ζωή σου, να κάνεις πάντα αυτό που θες». Συμβουλή κλισέ θα’ λεγε κανείς, που πολλοί τη δίνουν, αλλά λίγοι την παίρνουν όντως στα σοβαρά. Στα λόγια, τις παροτρύνσεις, τα διδάγματα ζωής, εμείς οι άνθρωποι είμαστε πρώτοι. Το’χουμε εύκολο βλέπεις, να δίνουμε συμβουλές πάσης φύσεως. Από το πώς να βράσεις πιο σωστά το μπρόκολο, μέχρι το πώς να πετύχεις στη ζωή σου, κάνοντας πάντοτε αυτό που θες.

Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις, και πολύ περισσότερο, δύσκολο να σε πιστέψω εσένα που μου το λες. Γιατί να σε πιστέψω μάνα μου, όταν σε βλέπω να έχεις παντρευτεί από τύψεις μην αφήσεις τη μάνα σου απογοητευμένη, να πηγαίνεις στη δουλειά και να λες «άντε να σχολάσω, να πάω να ζήσω και λιγάκι» ή να έχεις διαιωνίσει το είδος σου απλά και μόνον, γιατί όλοι το διαιωνίζουν και ζήλεψες; Απορώ και εξίσταμαι, πόσοι στ’ αλήθεια άνθρωποι κατάφεραν στο πέρασμα του χρόνου, να κάνουν αυτά που πραγματικά γουστάρουν.

Που και για να τα κάνουν, πάει να πει πως πρώτα κάθισαν σε ένα ειλικρινές τετ α τετ με την πάρτη τους, έκαναν έκτακτο Eurogroup με μόνο συμμετέχοντα τον εαυτό τους και κατάφεραν να κάνουν μια διείσδυση στα εκ των έσω τους, αποτάσοντας την ίδια ώρα από πάνω τους κάθε ανάγκη αποδοχής από τους πάντες και τα πάντα.  Νομίζω πως εκεί κρύβεται το μυστικό. Να καταλάβουμε πως δε χρειάζεται να αρέσουν τα «αρέσω» μας, και στη μάνα μας, και στο σόι της και στον περιπτερά της γωνίας.

Αρκεί να αρέσουν στον εαυτό μας. Ας γίνουμε αποδεκτοί, αυστηρά και πρωτίστως, από εμάς τους ίδιους και ας προσπαθούμε καθημερινά να γνωριζόμαστε με το μέσα μας.  Η γνωριμία δε θα γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη. Αρκεί όμως να γίνεται αδιάκοπα, γιατί μόνο εκείνη μπορεί να μας πάρει από το χέρι και να μας οδηγήσει σε κάθε «τη βρίσκω» της ζωής μας. Εν ολίγοις και για να απαντήσω, σε όλους τους συμβουλάτορες της ζωής, εγώ καταλήγω στο εξής απλό: Το σημαντικό στη ζωή, δεν ειν’ να κάνεις αυτό που θες.  Το σημαντικότερο όλων, είναι να μπορέσεις να καταλάβεις όντως, όντως όμως, τι στ’ αλήθεια γουστάρεις τρελά στη ζωή σου.

Άπαξ και το κατάλαβες, τότε είναι απλά μονόδρομος. Τα “γουστάρω” σου, ένα προς ένα, θα σε πάρουν από το χέρι, και θα σε πάνε από μόνα τους σε κάθε “έπρεπε να μου συμβεί” της ζωής σου. Κάνοντας μαγικά κι αβίαστα, κάθε φόβο και κάθε ανασφάλειά σου, να πάθει το περιβόητο, “εις τα εξ ων συνετέθη”.

Συγγραφέας Άννα Ιωαννίδου

Γλωσσολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ψυχογλωσσολογία και τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και πρόσφατη μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Η ποίηση και η ψυχοθεραπεία είναι ό,τι μου δείχνει να βλέπω καθαρότερα.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

Συγγραφέας Άννα Ιωαννίδου

Γλωσσολόγος, με μεταπτυχιακή ειδίκευση στην Ψυχογλωσσολογία και τη Διαχείριση Ανθρώπινου Δυναμικού και πρόσφατη μετεκπαίδευση στην Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία. Η ποίηση και η ψυχοθεραπεία είναι ό,τι μου δείχνει να βλέπω καθαρότερα.

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε