Η κοινωνία ακόμα βρίσκεται σε πόλεμο. Οι πισώπλατες, τα μαχαιρώματα, οι τρικλοποδιές, η συκοφάντηση είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία που θα συναντήσουμε σε οικογένεια, σε κοινωνία, σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις τοπικά, εθνικά και παγκόσμια. Φυσικά υπάρχουν και κάποια καλά στοιχεία το οποία είναι λίγα και χάνονται. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αγωνία, αντιπαράθεση, πείνα, ανέχεια και πόλεμοι.
Έτσι βάδισε και βαδίζει η ανθρωπότητα. Ελάχιστοι πολιτικοί σοφοί που πέρασαν ανέφεραν, “κάποια στιγμή θα βρεθούν μπροστά σε έναν μεγάλο και σοβαρό υπαρξιακό κίνδυνο και θα αναγκαστούν να ενωθούν ξεπερνώντας τις διαφορές τους για να τον αντιμετωπίσουν.” Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και είναι προ των πυλών. Ονομάζεται παγκόσμια κλιματική αλλαγή και δεν απειλεί μόνο την βιοποικιλότητα αλλά και τον άνθρωπο.
Advertisment
Καταστροφές και στοιχεία περνούν στα «ψηλά» από τοπικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ. Σύντομα όμως θα σημάνει συναγερμός. Σύντομα θα χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις και πολύ βαθιές κοινωνικές τομές ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι παρεμβάσεις γιατί ήδη το ρολόι δείχνει στο και πέντε. Θεατές στο συγκεκριμένο έργο δεν μπορούμε να παραμείνουμε, δεν περισσεύει απολύτως κανείς. Το χθές αποχώρησε ανεπιστρεπτή παίρνοντας μαζί του καλές και κακές αναμνήσεις σφραγίζοντας δυνατά την πόρτα. Η αισιοδοξία καταντά γελοιότητα από μόνη της, αν δεν συνοδεύεται από περιεχόμενο, σχέδιο, ουσία και χρονοδιάγραμμα.
Σύντομα όλοι θα κληθούμε να βάλουμε πλάτη σε κάποιο σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Ένα σχέδιο που έχει ελπίδα επιτυχίας μόνο αν ξεπεράσουμε τα βαθιά κοινωνικά, οικονομικά και θρησκευτικά σύνορα που μας χωρίζουν και φυσικά πάνω από όλα το εγώ. Το σχέδιο αυτό έχει γενικές κατευθύνσεις και πρέπει εμείς, ο καθένας ξεχωριστά να βάλουμε τα επιμέρους θέματα. Πλησιάζει η ώρα του εμείς, του εδώ και του τώρα. Όπως σε ένα προϊόν δεν μπορεί κανείς να πουλήσει μόνο ένα μέρος του, έτσι και το αύριο θέλει την σκέψη και την πράξη όλων. Δεν περισσεύει κανείς, δεν μένει πίσω κανείς.
Η σημερινή αγωνία αδιεξόδου της χώρας κάνει επιτακτική την ανάγκη ενός σχεδίου σωτηρίας και σίγουρα ο κάθε πολίτης ζητά να το μάθει, να το εξετάσει και να το αποδεχτεί. Όμως χρόνος δεν υπάρχει πλέον για πολυτέλειες. Πολυτέλειες που εδώ και αιώνες δεν οδήγησαν πουθενά. Το σχέδιο λέγεται ατζέντα 2030 και είναι το δεκαπενταετές πλάνο αντιμετώπισης της διαπλανητικής κρίσης φτώχειας που έχει σχεδιαστεί από τα έθνη και είναι στην πολιτική βούληση των Ηνωμένων Εθνών να το εφαρμόσει και πάντα με την συμμετοχή όλων.
Advertisment
Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει 22-25 Σεπτεμβρίου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και η εφαρμογή του έχει σχεδιαστεί για 1-1-2016. Το μέγεθος των κατοίκων του πλανήτη δεν επιτρέπει άμεσες λύσεις εδώ και τώρα. Άλλωστε τι είναι τα δεκαπέντε χρόνια μπροστά σε αιώνες λαθών. Πλέον, μόνο μέσα από την δύναμη των όλων, το αύριο μπορεί να γίνει πιο γαλήνιο, πιο παραγωγικό και πιο ανθρώπινο.
Πάνος Τσινόπουλος, Σύμβουλος επικοινωνίας κ μάρκετινγκ
*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μέρος σχετικής ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών. Μπορείτε να τη δείτε ολόκληρη εδώ
- Προσωπικός στόχος: Κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτόν και μια απάντηση σε ό,τι μας κρατάει πίσω - 16 Σεπτεμβρίου 2020
- Αρχιτέκτονας εφηύρε σκηνή που συλλέγει βρόχινο νερό και αποθηκεύει ηλιακή ενέργεια - 14 Φεβρουαρίου 2020
- Ο δρόμος προς την αλλαγή - 18 Ιανουαρίου 2019