Ο δρόμος προς την αλλαγή

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν ριζικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι λόγοι αυτής της απόφασης ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί

Ο δρόμος προς την αλλαγή

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποφασίζουν να κάνουν ριζικές αλλαγές στη ζωή τους. Οι λόγοι αυτής της απόφασης ποικίλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί να είναι προσωπικοί, κοινωνικοί ή επαγγελματικοί. Μπορεί να είναι προϊόν μιας επιθυμίας για καλύτερη διάθεση και ζωή ή να έχει επιβληθεί για ιατρικούς λόγους. Η απόφαση είναι εύκολη. Είτε αποφασίζεται εδώ και τώρα, είτε ορίζουμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξής της ώστε να νοιώθουμε πιο δυνατοί.

Όμως μετά από μερικές ώρες, μέρες ή εβδομάδες η προσπάθεια εγκαταλείπεται ή αναβάλλεται για κάποια άλλη πιο κατάλληλη στιγμή. Αυτό συμβαίνει τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, όπου μάλιστα νοιώθουμε κάποιες τύψεις είτε γιατί το ανακοινώσαμε και δεν κρατήσαμε τον λόγο μας, είτε επειδή νοιώθουμε ότι τελικά δεν είμαστε τόσο δυνατοί όσο νομίζαμε ή ότι τελικά βάλαμε τον πήχη πολύ ψηλά.

Advertisment

Έτσι, όλο και ξεμακραίνει η επόμενη ημερομηνία, που θα τολμήσουμε τη νέα προσπάθεια και τότε αποφασίζουμε ότι είναι πιο εύκολο να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας, μήπως τότε νοιώσουμε καλύτερα. Όταν αποτύχουμε και στο δεύτερο, τότε όλα μας φταίνε και αρχίζουν κάποιες άλλες προσεγγίσεις.

Η αλλαγή ή αλλαγές ξεκινούν από το μυαλό και πιο συγκεκριμένα από τη σκέψη. Τι είναι όμως η σκέψη και πώς προκύπτει; Η σκέψη είναι ένας συνδυασμός πληροφοριών αποθηκευμένων στο μυαλό με τη μορφή συναισθημάτων, εικόνων, αισθήσεων και εμπειριών. Έτσι, κάθε φορά που είτε σκεπτόμαστε είτε απλά ακολουθούμε το ένστικτό μας, αυτό είναι προϊόν επεξεργασίας αυτών των στοιχείων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η μεγάλη δυσκολία στην αλλαγή. Στο μυαλό είναι αποθηκευμένα εκατομμύρια στοιχεία πριν καν ακόμα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο.

Αρχικά, μέσω της ακοής και των αισθήσεων και στη συνέχεια μέσω της όρασης και της μάθησης. Μία μάθηση που προέρχεται από χιλιάδες και πολλές φορές αντικρουόμενες πηγές. Το αποτέλεσμα είναι κάποια στιγμή στη ζωή μας να χαθούμε ή το σώμα να μας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά. Δεν είναι όλες οι πληροφορίες κατάλληλες για όλα τα σώματα, μυαλά, κουλτούρες, περιοχές και κράτη.

Advertisment

Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και όπως ένα ανόμοιο σύνολο δέντρων αποτελεί ένα δάσος, έτσι και οι άνθρωποι γινόμαστε μέρος μιας μικροκοινωνίας, κοινωνίας και τέλος είμαστε πολίτες του κόσμου. Μέχρι στιγμής η ιατρική επιστήμη δεν έχει ανακαλύψει το κουμπί του Delete στον εγκέφαλο ή την υποδοχή usb ώστε να γίνει upgrade.

Η αλλαγή είναι μία απόφαση. Ίσως η μεγαλύτερη που πρέπει να πάρει ένας άνθρωπος. Μία αλλαγή επηρεάζει τον ίδιο αλλά και τον κόσμο γύρω του. Αν και εσφαλμένα θεωρεί ότι είναι μία εύκολη απόφαση, σύντομα καταλαβαίνει ότι είναι η δυσκολότερη. Υπάρχουν εκατομμύρια στοιχεία στον εγκέφαλο αποθηκευμένα με μορφή ηλεκτρικού φορτίου που πρέπει να αντικατασταθούν ένα προς ένα. Η αλλαγή δεν θέλει πολύ προσπάθεια αλλά σίγουρα θέλει πολύ χρόνο και αυτό είναι κάτι που στον σύγχρονο τρόπο ζωής οι περισσότεροι δεν διαθέτουν. Έτσι προτιμούν, όπως στις ιατρικά επιβεβλημένες περιπτώσεις, ένα χάπι. Όμως, η αλλαγή δεν κυκλοφορεί σε καμία μορφή χαπιού.

Απαιτεί χρόνο και προετοιμασία και ας ζούμε στην εποχή του Fast Food. Μία αλλαγή που θέλει να έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, χρειάζεται πρώτα να την οραματιστείς, στη συνέχεια να την μεθοδεύσεις και αργά και σταδιακά να την εφαρμόσεις. Κάποιες φορές δε είναι τόσο σύνθετα εκείνα τα στοιχεία που πρέπει να αποδομηθούν από τον εγκέφαλο που χρειάζεται και η βοήθεια του ειδικού.

Αρκετοί πιστεύουν ότι η μεγαλύτερη δύναμη στον άνθρωπο είναι η σωματική, άλλοι κάποιο συναίσθημα, άλλοι η γνώση και πολλοί άλλοι επίκτητα κοινωνικά status. Η μεγαλύτερη δύναμη στον άνθρωπο είναι η συνήθεια. Αυτή είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός της αλλαγής. Είναι γιατί σε αρκετούς πήρε πολλά χρόνια προσπαθειών να δημιουργήσουν ένα ασφαλές τοπίο συνήθειας που φαινομενικά προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο ξεκούραστη ζωή. Αυτή όμως είναι μια παγίδα στην οποία πέφτουν οι περισσότεροι άνθρωποι και μετά φαίνεται αδύνατον να ξεφύγουν από το ίδιο τους το δημιούργημα.

Ναι, η αλλαγή είναι απαραίτητη αλλά θέλει προσπάθεια, μέχρι να δυναμώσει απέναντι σε ενέργειες και δράσεις ετών. Συνήθως, η σωστά επιλεγμένη αλλαγή παρουσιάζει εξαιρετικά αποτελέσματα σε όσους ακολουθούν το σωστό μονοπάτι προς την κατάκτησή της. Τελικά, εκείνοι που το έχουν καταφέρει, ομολογούν πως ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμά τους μέχρι σήμερα και όσο τους κούρασε στην αρχή, τόσο τους δικαίωσε το αποτέλεσμα. Τολμήστε την αλλά σωστά αυτή τη φορά.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως είμαι εγώ ναρκισσιστής; Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε;
«Μπορείς να τρέξεις και να ξεφύγεις απ’ όλους... εκτός από τον εαυτό σου» | S. Zweig
«Και όσοι δεν μπορούσαν να ακούσουν τη μουσική, θεωρούσαν τρελούς όσους έβλεπαν να χορεύουν» | Νίτσε
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Η καρδιά είναι το σπίτι της ψυχής

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση