, ,

Ocean Cleanup: Οικολόγοι συλλέγουν πλαστικά απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί στον Ειρηνικό Ωκεανό

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι οικολόγοι κατάφεραν να συλλέξουν σκουπίδια από τη λεγόμενη ως «Μεγάλη Χωματερή του Ειρηνικού» για ανακύκλωση. Μετά από έναν

Ocean Cleanup: Οικολόγοι συλλέγουν πλαστικά απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί στον Ειρηνικό Ωκεανό

Για πρώτη φορά στην ιστορία, οι οικολόγοι κατάφεραν να συλλέξουν σκουπίδια από τη λεγόμενη ως «Μεγάλη Χωματερή του Ειρηνικού» για ανακύκλωση. Μετά από έναν χρόνο ελέγχου και πειραματισμού, η οργάνωση και το μεγάλο project με την ονομασία «The Ocean Cleanup» ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι το σκάφος System 001/B κατάφερε να παγιδεύσει και να συλλέξει με επιτυχία πλαστικά απορρίμματα.

Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί τις φυσικές δυνάμεις του ωκεανού για να παγιδεύσει και να συγκεντρώσει πλαστικό από τη Μεγάλη Σκουπιδόμαζα. Η τελευταία είναι ένα τεράστιο «νησί» συσσωρευμένων σκουπιδιών που πλέει ανάμεσα στην Καλιφόρνια και στη Χαβάη. Σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο κομμάτια σκουπιδιών έχουν μαζευτεί εκεί λόγω των ρευμάτων του νερού – μάλιστα μοιάζει με δύο φορές την έκταση του Τέξας.

Advertisment

Μετά την ανακάλυψη αυτού του σκπουπιδότοπου τη δεκαετία του ’90, οι επιστήμονες είπαν πως θα χρειαστούν χιλιάδες χρόνια για να καθαριστεί, αλλά ο Boyan Slat, ένας 19χρονος τότε φιλόδοξος οικολόγος παρουσίασε σε μια ομιλία του TEDx την ιδέα του για καθαρισμό της χωματερής σε λιγότερο από 10 χρόνια.

Ocean Cleanup: Οικολόγοι συλλέγουν πλαστικά απόβλητα που έχουν συσσωρευτεί στον Ειρηνικό Ωκεανό

Αν και στην αρχή οι σκεπτικιστές απέρριψαν τις ιδέες του, ο Slat άφησε τις σπουδές του για να πραγματοποιήσει τα σχέδια του, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει και τα χρήματα που χρειαζόταν μέσω επενδυτών.

Advertisment

Τώρα το σκάφος System 001/B – που ξεκίνησε από το Βανκούβερ τον Ιούλιο – είναι η δεύτερη απόπειρα του οργανισμού Ocean Cleanup να αποδείξει την ιδέα αυτή, την άμεση δηλαδή συλλογή και ανακύκλωση σκουπιδιών από την Μεγάλη Σκουπιδομάζα του Ειρηνικού Ωκεανού, όπως επίσης και των τεραστίων διχτυών – φαντασμάτων που σχετίζονται με το μαζικό ψάρεμα και προκαλούν προβλήματα στα ψάρια.

Το System 001/B κατάφερε επίσης με επιτυχία να συλλέξει μικροπλαστικά ακόμα και 1 χιλιοστού – μία νίκη που η οργάνωση δεν περίμενε να πετύχει, αλλά γιόρτασε με ενθουσιασμό. Ωστόσο, παρά την πρώτη αυτή επιτυχία, το σκάφος έχει ακόμα πολύ δουλειά. Με νέα στοιχεία και εμπειρία το Ocean Cleanup τώρα σχεδιάζει το νέο σύστημα καθαρισμού του ωκεανού, το System 002.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.goodnewsnetwork.org/ocean-cleanup-collects-first-plastic-from-great-pacific-garbage-patch/?fbclid=IwAR0z1vQ0Rvt0Gr52CRx_zJjIAJl0ymbGQN1GksNBwLicfoWeOT6XP834Q3o

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα
AthensTrees | Η νέα εφαρμογή του Δήμου Αθηναίων που δείχνει όλες τις δενδροφυτεύσεις που γίνονται στην πόλη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση