Ερευνητές από το Κέντρο Ολιστικής Ιατρικής Susan Samueli ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με υπέρταση που ακολούθησαν θεραπεία με Βελονισμό εμφάνισαν πτώση στην πίεση του αίματός τους, η οποία κράτησε μέχρι 1,5 μήνα.
Η εργασία τους είναι η πρώτη επιστημονική επιβεβαίωση ότι αυτή η αρχαία Κινεζική πρακτική είναι ευεργετική για τη θεραπεία της ήπιας ως μέτριας υπέρτασης και αυτό δείχνει ότι η τακτική χρήση της θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων.
Advertisment
Ο δρ John Longhurst από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καρδιολόγος και πρώην διευθυντής του Κέντρου Susan Samueli, αναφέρει τα εξής: «Αυτή η κλινική μελέτη είναι το αποκορύφωμα μιας πάνω από μια δεκαετία έρευνας σε αυτόν τον τομέα. Με τη χρήση της δυτικής επιστήμης για την επικύρωση μιας αρχαίας ανατολικής θεραπείας νιώθουμε ότι έχουμε ενώσει την Κινεζική και τη δυτική ιατρική και ότι προσφέρουμε μια ωφέλιμη κατευθυντήρια γραμμή για τη θεραπεία μιας ασθένειας που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ».
Ο δρ Longhurst και οι συνεργάτες του δρ Peng Li και Stephanie Tjen-A-Looi πραγματοποίησαν δοκιμές σε 65 υπερτασικούς ασθενείς που δεν λάμβαναν καμία φαρμακευτική αγωγή. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε 2 ομάδες και υποβλήθηκαν σε θεραπεία με Ηλεκτροβελονισμό – στον οποίο χρησιμοποιείται χαμηλής έντασης ηλεκτρική διέγερση – σε διάφορα σημεία Βελονισμού στο σώμα.
Στη 1 ομάδα με 33 ασθενείς εφαρμόστηκε Ηλεκτροβελονισμός και στις 2 πλευρές του εσωτερικού καρπού και λίγο πιο κάτω από κάθε γόνατο. Οι ερευνητές βρήκαν αξιοσημείωτη πτώση των ποσοστών της αρτηριακής πίεσης στο 70% των συμμετεχόντων κατά μέσο όρο από 6 έως 8 mmHg για τη συστολική πίεση του αίματος (η μεγάλη) και 4 mmHg για τη διαστολική πίεση του αίματος (η μικρή). Αυτές οι βελτιώσεις συνεχίστηκαν για 1,5 μήνα.
Advertisment
Σε αυτή την ομάδα, οι ερευνητές εντόπισαν σημαντική μείωση στα επίπεδα συγκέντρωσης της νορεπινεφρίνης στο αίμα (41%), η οποία συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της γλυκόζης. Επίσης, υπήρξε μείωση της ρενίνης (67%), ενός ενζύμου που παράγεται στα νεφρά και βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, ο Ηλεκτροβελονισμός μείωσε την αλδοστερόνη (22%), μια ορμόνη που ρυθμίζει τους ηλεκτρολύτες.
Σημαντικές μεταβολές της αρτηριακής πίεσης δεν παρουσιάστηκαν στην ομάδα των 32 ατόμων που έκαναν Ηλεκτροβελονισμό σε άλλα σημεία Βελονισμού κατά μήκος του βραχίονα και της κνήμης. Αν και η μείωση της αρτηριακής πίεσης στην πρώτη ομάδα ήταν σχετικά μικρή – ως επί το πλείστον από 4 ως 13 mmHg – οι ερευνητές σημείωσαν ότι ήταν κλινικά σημαντική και ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη θεραπεία της συστολικής υπέρτασης σε ασθενείς άνω των 60 ετών.
Ο δρ Longhurst αναφέρει: «Επειδή ο Ηλεκτροβελονισμός μειώνει τόσο την υψηλή όσο και τη μέτρια συστολική αρτηριακή πίεση για πάνω από 24 ώρες, αυτή η θεραπεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, περιφερικής αρτηριακής νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας και εμφράγματος του μυοκαρδίου σε υπερτασικούς ασθενείς».