, ,

Τα απροσδόκητα οφέλη του να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε πρωί

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο αποδεδειγμένα στοιχεία wellness, δηλαδή σωματικής και πνευματικής ευεξίας για ένα λόγο: όλοι τον χρειαζόμαστε. Και δεν είναι

Τα απροσδόκητα οφέλη του να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε πρωί

Ο ύπνος είναι ένα από τα πιο αποδεδειγμένα στοιχεία wellness, δηλαδή σωματικής και πνευματικής ευεξίας για ένα λόγο: όλοι τον χρειαζόμαστε. Και δεν είναι μόνο ο αριθμός των ωρών που κοιμόμαστε που έχουν σημασία, αλλά και η ώρα που το ξυπνητήρι μας απενεργοποιείται κάθε πρωί.

Πώς η ώρα αφύπνισης επηρεάζει την ποιότητα ζωής

Μελέτη του 2018 με δείγμα πάνω από 1.000 ανθρώπους βρήκε ότι η ώρα που ξυπνάμε κάθε πρωί μπορεί να είναι τόσο ίδιο σημαντική με την ώρα που πάμε για ύπνο το προηγούμενο βράδυ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι με αυστηρή ώρα αφύπνισης ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε κάθε έκφανση της ζωής τους.

Advertisment

Συγκριτικά με εκείνους που ήταν πιο χαλαροί με την ώρα αφύπνισης, όσοι είχαν αυστηρά μια ώρα ήταν 13% πιο ικανοποιημένοι με την προσωπική τους ζωή, 45% πιο ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση και 42% πιο ικανοποιημένοι με την ισορροπία εργασιακής- διαπροσωπικής ζωής.

Αν και αυτά τα ευρήματα βασίζονται αποκλειστικά σε αυτοαναφορές χωρίς εις βάθος στατιστική ανάλυση περισσότερων επιστημονικών μελετών, είναι πάντα εκπληκτικό να παρατηρούμε τις συνδέσεις ανάμεσα στα στοιχεία του ύπνου και στην ικανοποίηση από τη ζωή. Ευρήματα σαν αυτά εγείρουν το ερώτημα: Γιατί ένα συγκεκριμένο διάστημα αφύπνισης είναι μια τόσο αποτελεσματική πρακτική;

Συνέχει τη μέρα μας

Ο συγκεκριμένος χρόνος αφύπνισης σημαίνει ότι ακολουθούμε και μια ρουτίνα, ένα καθημερινό πρόγραμμα. Αυτό μας βοηθά να κρατάμε τη ζωή μας σε τάξη. Επίσης, συνήθως μας προσφέρει και ευελιξία χρόνου.

Advertisment

Καταπολεμά το κοινωνικό jet lag

Ως μια κοινωνία με γρήγορους ρυθμούς, βασιζόμαστε κυρίως στον ύπνο του σαββατοκύριακου για να ξεκουραστούμε, κάτι ακόμα πιο καταστροφικό καθώς δημιουργεί το κοινωνικό jet lag. Οι έρευνες δείχνουν ότι το ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου μπορεί να προκαλέσει βλάβη, μειώνοντας τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης, αυξάνοντας το λίπος μας και αυξάνοντας τους παράγοντες κινδύνου για διαβήτη και καρδιοπάθεια.

Καθιστά άχρηστο το ξυπνητήρι

Καθώς ξυπνάμε την ίδια περίπου ώρα καθημερινά, το σώμα συνηθίζει και προγραμματίζεται μόνο του, με αποτέλεσμα να ξυπνάμε φυσικά χωρίς τη βοήθεια ξυπνητηριού, που συνήθως μας ξυπνά απότομα.

Πηγή:

www.mindbodygreen.com/articles/benefits-waking-same-time-every-morning

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση