, , ,

Γιόγκα και τάι-τσι εναντίον της αρθρίτιδας

Δύο ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως η γιόγκα και το τάι-τσι, συμβάλλουν στην ανακούφιση και στη βελτίωση της κατάστασης ασθενών με αρθρίτιδα. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη

Δύο ανεξάρτητες έρευνες καταλήγουν πως η γιόγκα και το τάι-τσι, συμβάλλουν στην ανακούφιση και στη βελτίωση της κατάστασης ασθενών με αρθρίτιδα.

Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής την Δρ Νταρλίν Ριντ του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, μελέτησε άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα και αξιολόγησε την επίδραση του τάι-τσι στην κατάσταση της υγείας τους. Η περίοδος που οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν τα μαθήματα ήταν περίπου τρεις μήνες, και περιελάμβαναν 2-3 συνεδρίες την εβδομάδα.

Advertisment

«Όσοι κάνουν τάι-τσι, μπορούν να περπατήσουν πιο γρήγορα και να σκύψουν καλύτερα, μειώνουν τον χρόνο που κάθονται ή σηκώνονται, νιώθουν λιγότερους πόνους οστεοαρθρίτιδας και γενικά έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης το τάι-τσι φαίνεται να βοηθά και ορισμένους ασθενείς με παθήσεις των πνευμόνων, της καρδιάς, ακόμη και με καρκίνο του μαστού», δηλώνει η Δρ Ριντ.

Στη δεύτερη μελέτη, που έγινε για λογαριασμό του Εθνικού Κέντρου Συμπληρωματικής και Εναλλακτικής Ιατρικής των ΗΠΑ και με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής Σούζαν Μπάρτλετ, εξετάστηκαν τα πιθανά οφέλη της γιόγκα στους συμμετέχοντες, επίσης πάσχοντες από αρθρίτιδα.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι 75 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τη μία να κάνει γιόγκα για διάστημα δύο μηνών, ενώ η άλλη καθόλου. Στην ομάδα που παρακολούθησε τις συνεδρίες γιόγκα, παρατηρήθηκε αισθητή βελτίωση στη σωματική και ψυχολογική κατάσταση, στα συμπτώματα του πόνου ενώ αυξήθηκε και η όρεξη των ασθενών να δραστηριοποιηθούν με περισσότερες ασχολίες, όπως δουλειές του σπιτιού κ.α.

Advertisment

Οι ερευνητές τονίζουν πως τα οφέλη τη γιόγκα είναι πολύ σημαντικά και μετρήσιμα, εντούτοις, υπενθυμίζουν πως οι ασθενείς πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή συνδυαστικά με τις ασκήσεις.

Είναι άξιο λόγου το γεγονός, πως περίπου 1 στους 5 ενήλικες ανθρώπους παρουσιάζουν κάποια μορφή αρθρίτιδας κατά τη διάρκεια της ζωής τους, πάθηση που μπορεί να δημιουργήσει πολλές δυσκολίες στον ασθενή. Οι ασθενείς, θα πρέπει να παραμένουν δραστήριοι και ενεργοί και να ακολουθούν πρακτικές ασκήσεων, όπως η γιόγκα και το τάι-τσι, ώστε να ενισχύσουν τη σωματική και ψυχική τους κατάσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ψωρίαση: Ποια άλλα όργανα μπορεί να επηρεάσει εκτός από το δέρμα
Πάρκινσον : Η εξέταση που προβλέπει τη νόσο 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Μπορούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα οι πάσχοντες; Έρευνα απαντά
Έρευνα: Από μητέρα σε παιδί το Αλτσχάιμερ; Ο ρόλος της κληρονομικότητας για την εμφάνιση της νόσου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση