,

Το πρόγραμμα διατροφής MIND που διατηρεί υγιή τον εγκέφαλό σας

Θέλετε άλλον ένα καλό λόγο για να τρώτε υγιεινά; Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η επιλογή τροφίμων που κάνετε καθημερινά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές

Θέλετε άλλον ένα καλό λόγο για να τρώτε υγιεινά; Ορισμένοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η επιλογή τροφίμων που κάνετε καθημερινά μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να νοσήσετε από Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν διατροφή στην οποία περιλαμβάνονται τρόφιμα όπως τα μούρα, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια παρουσιάζουν σημαντική μείωση του κινδύνου εμφάνισης της συγκεκριμένης ασθένειας, η οποία ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους στο δυτικό κόσμο.

Advertisment

Το πρόγραμμα διατροφής ονομάζεται δίαιτα MIND. Διαβάστε παρακάτω πώς ακριβώς λειτουργεί.

Τροφές ωφέλιμες για τον εγκέφαλο

Η δίαιτα MIND είναι ένας συνδυασμός της Μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας DASH με σκοπό τη νευροεκφυλιστική καθυστέρηση. Η Martha Clare Morris, διευθύντρια του τομέα Διατροφής και Διατροφικής Επιδημιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, εξηγεί ότι η δίαιτα αυτή περιλαμβάνει συγκεκριμένα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που η ιατρική βιβλιογραφία δείχνει ότι είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο, όπως τα μούρα.

Advertisment

Μπορείτε να φάτε τρόφιμα από τις παρακάτω 10 ομάδες τροφίμων:

• Πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι και πράσινες σαλάτες): τουλάχιστον 6 μερίδες την εβδομάδα
• Άλλα λαχανικά: τουλάχιστον 1 την ημέρα
• Ξηροί καρποί: 5 μερίδες την εβδομάδα
• Μούρα: 2 ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα
• Φασόλια: τουλάχιστον 3 μερίδες την εβδομάδα
• Δημητριακά ολικής αλέσεως: 3 ή περισσότερες μερίδες την ημέρα
• Ψάρια: 1 φορά την εβδομάδα
• Πουλερικά (κοτόπουλο ή γαλοπούλα): 2 φορές την εβδομάδα
• Ελαιόλαδο: χρησιμοποιήστε το ως το βασικό μαγειρικό λάδι σας
• Κρασί: 1 ποτήρι την ημέρα

Να αποφεύγετε:

• Κόκκινο κρέας: λιγότερο από 4 μερίδες την εβδομάδα
• Βούτυρο και μαργαρίνη: λιγότερο από 1 κουταλιά της σούπας καθημερινά
• Τυρί: λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα
• Αρτοσκευάσματα και γλυκά: λιγότερο από 5 μερίδες την εβδομάδα
• Τηγανητά ή φαστ φουντ: λιγότερο από 1 μερίδα την εβδομάδα

Τα οφέλη

Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούν τη συγκεκριμένη διατροφή μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 54%, ποσοστό πολύ υψηλό. Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι ενήλικες ακολούθησαν τη δίαιτα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα και πάλι μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου περίπου κατά 35%.

Οι επιστήμονες πρέπει να πραγματοποιήσουν περισσότερες έρευνες σχετικά με την δίαιτα MIND, «αλλά πρόκειται για ένα πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Αυτό δείχνει ότι οι τροφές που καταναλώνουμε μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην όψιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ, η οποία είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου», λέει η Cecilia Rokusek, διαιτολόγος στο Πανεπιστήμιο Nova Southeastern. Η δίαιτα MIND μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Πρέπει να την υιοθετήσετε;

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό της νόσου ή άλλοι παράγοντες κινδύνου, ίσως θέλετε να δοκιμάσετε αυτό το πρόγραμμα διατροφής. Επικεντρώνεται στις θρεπτικές ολοκληρωμένες τροφές κι έτσι «δεν είναι μόνο ωφέλιμο για τον εγκέφαλό σας. Κάνει καλό στην καρδιά αλλά και στη γενική υγεία», λέει ο δρ Majid Fotuhi, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Νευρολογίας Memosyn.
Η Rokusek αναφέρει: «Ένα από τα πλεονεκτήματα του προγράμματος είναι ότι δεν χρειάζεται να το ακολουθήσετε κατά γράμμα για να δείτε τα οφέλη. Αυτό το καθιστά πιο πιθανό να το ακολουθήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα». Και η Morris συνεχίζει λέγοντας ότι οι όσοι ακολουθούν πιο πολύ τη δίαιτα MIND διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αν αποφασίσετε να κάνετε μια διατροφή πιο κοντά στη δίαιτα MIND, η Rokusek σας συνιστά να ακολουθήσετε μερικά επιπλέον βήματα: «Διατηρήστε τις μερίδες σας υπό έλεγχο και να είστε προσεκτικοί όσον αφορά τον τρόπο που φτιάχνετε το φαγητό σας. Οι σάλτσες, το ψωμί και το λάδι προσθέτουν επιπλέον θερμίδες και περιέχουν κρυμμένα συστατικά, όπως η ζάχαρη. Φροντίστε επίσης να πίνετε αρκετά ποτήρια νερό την ημέρα».

Τέλος, να έχετε υπόψη ότι ακόμα κι αν η διατροφή παίζει μεγάλο ρόλο «πρόκειται μόνο για μία πτυχή της νόσου του Αλτσχάιμερ», λέει ο Fotuhi. Γι’ αυτό καλό είναι να γυμνάζεστε τακτικά και να ελέγχετε το άγχος σας για να μειώσετε τον κίνδυνο ακόμα περισσότερο.

Πηγές:

Alzheimer’s Foundation: “2015 Alzheimer’s Disease Facts and Figures,” “About Alzheimer’s: Definition of Alzheimer’s”.

Majid Fotuhi, MD, PhD, lecturer, Harvard Medical School; chairman and CEO, Memosyn Neurology Institute, Lutherville, MD.

Martha Clare Morris, ScD, associate professor, Rush Institute for Healthy Aging; director of Nutrition and Nutrition Epidemiology, Rush University Medical Center, Chicago.

Morris, M.C. Alzheimer’s and Dementia, 2015.

Cecilia Rokusek, EdD, RD, dietitian andassistant dean for Education, Planning, and Research, head of the Florida Coastal Geriatric Resources, Education, and Training Center, Nova Southeastern University’s (NSU) College of Osteopathic Medicine, Fort Lauderdale, FL.
Reviewed on April 22, 2015

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
EULEXIA: The Gift of Reading για την αποκατάσταση των Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών 
Τα οφέλη και η εφαρμογή του Feng Shui στη δυτική κοινωνία
O Bruce Lipton στην Αθήνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση