,

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις

Αν κανείς μείνει ξύπνιος έπειτα από μια τραυματική εμπειρία, τότε μειώνεται η πιθανότητα να βιώσει και να ανασύρει τις δυσάρεστες αναμνήσεις.

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις

Η έλλειψη ύπνου μειώνει τις δυσάρεστες αναμνήσεις

Είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό πως ο ύπνος βοηθά στην καλύτερη ταξινόμηση των αναμνήσεων. Τι συμβαίνει όμως με τις εμπειρίες που θέλουμε να ξεχάσουμε;

Advertisment

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, αναφέρουν πως αν κανείς μείνει ξύπνιος έπειτα από μια τραυματική εμπειρία, τότε μειώνεται η πιθανότητα να βιώσει και να ανασύρει τις ανεπιθύμητες μνήμες. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Όλοι τους ήρθαν σε επαφή με τραυματικές εικόνες, όμως η μία ομάδα ήταν σε θέση να κοιμηθεί μετά την εμπειρία ενώ η άλλη όχι.

Διαβάστε: Μπορεί το μυαλό να κάνει delete στις αναμνήσεις;

Η Dr Katharina Wulff αναφέρει: «Η ομάδα που στερήθηκε τον ύπνο βίωσε λιγότερες ενοχλητικές αναμνήσεις, σε σχέση με αυτούς που ήταν σε θέση να κοιμηθούν κανονικά».

Advertisment

Το γεγονός αυτό, ανοίγει νέους δρόμους στην αντιμετώπιση περιπτώσεων όπου οι γιατροί, μέχρι σήμερα, συνταγογραφούν υπνωτικά σε ανθρώπους που προσπαθούν να καταπολεμήσουν τέτοιου είδους δυσάρεστα επεισόδια. Βέβαια, οι ίδιοι οι ερευνητές, τονίζουν πως χρειάζονται και άλλες παρόμοιες έρευνες ώστε να είναι σε θέση να εξάγουν ασφαλή και τεκμηριωμένα συμπεράσματα, παρόλα αυτά τα πρώτα δείγματα αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα βάση για το μέλλον.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί φιλιόμαστε; Η επιστήμη πίσω από την πιο διαδεδομένη κίνηση των ανθρώπων
ponos-epilogi
Γιορτάζουμε το καλοκαίρι με ένα βιβλίο δώρο σε όλους τους αναγνώστες μας
Αγνή Μαριακάκη: Να πώς το μυαλό θεραπεύει το σώμα (Βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση