,

Νάτριο: Ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης για τον οργανισμό

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη Το νάτριο είναι το συστατικό του γνωστού μας αλατιού. Απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποβάλλεται μέσω των ούρων

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Το νάτριο είναι το συστατικό του γνωστού μας αλατιού. Απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποβάλλεται μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Το νάτριο είναι σημαντικό στην ομοιόσταση των υγρών του σώματος, στην προστασία του σώματος από την αφυδάτωση, στην πραγματοποίηση βασικών λειτουργιών του σώματος, όπως η εκτέλεση ποικίλων διεργασιών στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους μυς. Η ιδανική ισορροπία του νατρίου στο σώμα είναι απαραίτητη για την ομαλή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Αδρός δείκτης της ορθής διάθεσης του νατρίου στον ανθρώπινο οργανισμό είναι τα επίπεδα νατρίου του αίματος.

Advertisment

Η αύξηση των επιπέδων νατρίου του αίματος (υπερνατριαιμια)

Οφείλονται κυρίως σε προβλήματα, που συνοδεύονται από κακή λειτουργία του μηχανισμού δίψας αυξημένη απώλεια νερού ή μειωμένη αναπλήρωσή του (π.χ. γηρατειά, εγκεφαλικό, θερμοπληξία, διάρροια). Νοσήματα και καταστάσεις, που συνοδεύονται από αυξημένη πρόσληψη ή κατακράτηση νατρίου, όπως π.χ. η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας αλατιού μέσω της τροφής συνοδεύονται επίσης από υπερνατριαιμία. Τα συχνότερα συμπτώματα στις περιπτώσεις αυτές είναι η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η διαταραγμένη συμπεριφορά και η κατακράτηση υγρών.

Η ελάττωση των επιπέδων νατρίου του αίματος (υπονατριαιμία)

Advertisment

Τα χαμηλά επίπεδα νατρίου (υπονατριαιμία) παρατηρούνται κυρίως όταν υπάρχει αύξηση στο νερό του σώματος ή αυξημένες απώλειες νατρίου. Η χρήση διουρητικών, ασθένειες των νεφρών ή του ήπατος, εγκαύματα, αιμορραγίες, διάρροιες, χειρουργικές επεμβάσεις, καρδιακά νοσήματα είναι καταστάσεις που συνοδεύονται από υπονατριαιμία. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας περιλαμβάνουν κράμπες, μυϊκή αδυναμία, ζάλη, πτώση της αρτηριακής πίεσης, λήθαργο. Σε σοβαρές περιπτώσεις υπονατριαιμίας μπορεί να εμφανιστούν σπασμοί, λήθαργος, ακόμα και κώμα.

Το αλάτι σήμερα είναι η κύρια πηγή πρόσληψης νατρίου στην καθημερινότητα. Η υπερκατανάλωση άλατος με την υπερβολική προσθήκη κατά το μαγείρεμα και κυρίως με την κατανάλωση τυποποιημένων snack, fast food έχει ενοχοποιηθεί για την ανάπτυξη υπέρτασης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ολιστικός ιατρός και ολιστική ιατρική: Τι είναι και πώς θα βρείτε τον σωστό για εσάς
18 τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα στην κοιλιά
Πώς να συνδυάσετε το μαγνήσιο για να γεμίσετε τις αποθήκες του σώματός σας
Ψυχική υγεία | Τι κάνει μία οικογένεια ψυχικά υγιή και ισορροπημένη;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση