, ,

Η ευτυχία είναι το καλύτερο φάρμακο για την καρδιά

Μια παροιμία λέει το εξής: «Η χαρούμενη καρδιά είναι το καλύτερο φάρμακο». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ εξέτασαν τον τρόπο που η θετική

Μια παροιμία λέει το εξής: «Η χαρούμενη καρδιά είναι το καλύτερο φάρμακο». Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ εξέτασαν τον τρόπο που η θετική σκέψη μπορεί να οδηγήσει σε σωστές συνήθειες – και άρα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία – τους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις. Τα ευρήματα έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Psychomatic Medicine».

Μια θετική στάση απέναντι στη ζωή έχει καλύτερα αποτελέσματα για τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η «θετική ψυχολογία» αποτελεί ένα αρκετά δημοφιλές, αν και μερικές φορές αμφιλεγόμενο, πεδίο τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θετική σκέψη αυξάνει τη μακροζωία και παρουσιάζει βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και τον ιό HIV. Επιπλέον, τα ποσοστά ανάρρωσης και επιβίωσης μετά από μια χειρουργική επέμβαση αρτηριακής παράκαμψης (bypass) φαίνεται να είναι υψηλότερα σε όσους σκέφτονται θετικά.

Advertisment

Αντιθέτως, τα αρνητικά συναισθήματα και η κατάθλιψη είναι γνωστό ότι έχουν βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Καθώς το ενδιαφέρον μεγαλώνει στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλλά και την ευρύτερη κοινότητα, υπάρχει ανάγκη για περισσότερες έρευνες που να υποστηρίξουν τον ισχυρισμό ότι η ευτυχία μπορεί να θεραπεύσει, να διαπιστωθεί η αλήθεια του και να μάθουμε περισσότερα για τα οφέλη και τις εφαρμογές του σε συγκεκριμένες παθήσεις. Οι ερευνητές από το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης και το Τμήμα Βιοσυμπεριφορικής Υγείας υπό την ηγεσία της Nancy Sin παρακολούθησαν περισσότερους από 1.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο με σκοπό να ανακαλύψουν τον τρόπο που η διατήρηση των θετικών συναισθημάτων θα μπορούσε να τους ωφελήσει.

Η θετική στάση απέναντι στη ζωή οδηγεί σε καλύτερες συνήθειες όσον αφορά την υγεία

Η ψυχολογική κατάσταση των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε στην αρχή και ξανά μετά από 5 χρόνια και τους ζητήθηκε να εκτιμήσουν το ποσοστό στο οποίο είχαν νιώσει 10 συγκεκριμένα θετικά συναισθήματα, όπως «ενδιαφέρον», «υπερηφάνεια», «ενθουσιασμό» και «έμπνευση». Η σωματική δραστηριότητα, η ποιότητα του ύπνου, η τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής και η χρήση αλκοόλ και τσιγάρων μετρήθηκαν στην αρχή και ξανά ύστερα από 5 χρόνια. Επίσης, ελήφθησαν υπόψη οι δημογραφικοί παράγοντες, τα συμπτώματα κατάθλιψης και η σοβαρότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων των συμμετεχόντων.

Advertisment

Οι ασθενείς οι οποίοι ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα θετικής ψυχολογίας ήταν πιο πιθανό να είναι σωματικά δραστήριοι, να κοιμούνται καλύτερα και να λαμβάνουν τα φάρμακα για την καρδιά τους. Επίσης, ήταν λιγότερο πιθανό να καπνίζουν σε σύγκριση με τους ασθενείς που παρουσίασαν χαμηλότερα επίπεδα θετικής ψυχολογίας. Δεν υπήρξε συσχέτιση ανάμεσα στα θετικά συναισθήματα και τη χρήση αλκοόλ.

Η επιστημονική ομάδα διαπίστωσε ότι τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με μια σειρά μακροπρόθεσμων συνηθειών που αφορούν την υγεία και οι οποίες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων και θανάτου μελλοντικά. Αν και από τα θετικά συναισθήματα που υπήρχαν στην αρχή δεν θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη τυχόν αλλαγών στην υγεία 5 χρόνια αργότερα, η αύξηση των θετικών συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου των 5 ετών συσχετίστηκε με βελτιώσεις στη φυσική δραστηριότητα, την ποιότητα του ύπνου και την τήρηση της φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ερευνητές παραθέτουν πολλούς λόγους για τους οποίους τα θετικά συναισθήματα συνδέονται με την υιοθέτηση καλύτερων συνήθειων που αφορούν την υγεία. Οι άνθρωποι με θετικότερη ψυχολογία έχουν περισσότερα κίνητρα και επιμονή να εφαρμόσουν πιο υγιή συμπεριφορά και να νιώθουν πιο σίγουροι για τη διατήρηση ενός προγράμματος, όπως η σωματική δραστηριότητα και ο καλός ύπνος. Τα θετικά συναισθήματα επιτρέπουν στους ανθρώπους να προσαρμοστούν καλύτερα στους στόχους που αφορούν την υγεία τους και να αντιμετωπίζουν πιο δυναμικά το στρες και διάφορα εμπόδια.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές εφιστούν την προσοχή στην ενίσχυση της θετικής σκέψης υποστηρίζοντας ότι οι αρνητικές σκέψεις μπορεί μερικές φορές να είναι δείγμα θετικής ψυχολογίας όταν προτρέπουν τους ανθρώπους να έχουν καλύτερες επιδόσεις και να εξελιχτούν προσωπικά. Ο φόβος της αναγνώρισης ή έκφρασης αρνητικών συναισθημάτων μπορεί επίσης να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Πάντως αν η προσπάθεια διατήρησης ή ενίσχυσης των θετικών συναισθημάτων έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει καλύτερες συμπεριφορές που αφορούν την υγεία, θα μπορούσαν να υπάρξουν ωφέλιμες επιπτώσεις σε ανθρώπους με διάφορα μακροχρόνια προβλήματα. Η Sin ελπίζει ότι αυτή η έρευνα θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές παρεμβάσεις για τη βελτίωση των συνηθειών που σχετίζονται με την υγεία. Γι’ αυτό συνιστά τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας και σε άλλα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Πηγές:

link.springer.com

worldhappiness.report

www.ukm.my

onlinelibrary.wiley.com

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Για πρώτη φορά ειδική επέμβαση σε άτομο με αυτισμό
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
«Period Poverty»: Δωρεάν προϊόντα για την έμμηνο ρύση στα ελληνικά σχολεία
Ένας στους τέσσερις Έλληνες δεν έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας, το 2023, λόγω του κόστους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση