Τρέμουλο: Αίτια και τρόποι αντιμετώπισης

Από που προέρχεται το τρέμουλο στα διάφορα σημεία του σώματός μας; Ποιοι οι ψυχολογικοί παράγοντες και πώς μπορεί να καταπολεμηθεί.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Το τρέμουλο ή τρόμος χαρακτηρίζεται από ακούσια ρυθμική κίνηση μέρους του σώματος και μπορεί να εντοπίζεται στα χέρια, κεφάλι, πόδια, κορμό. Αρκετά άτομα επιδεινώνονται υπό την επήρεια stress.

Advertisment

Ο τρόμος μπορεί να είναι συμμετρικός ή ετερόπλευρος, εντοπισμένος σε μικρή περιοχή ή να καταλαμβάνει μεγάλη επιφάνεια του σώματος. Μπορεί να εμφανίζεται κατά την διάρκεια των κινήσεων ή σε ακινησία ή κατά την διάρκεια της προσπάθειας διατήρησης μιας θέσης. Έτσι για παράδειγμα, το χέρι μπορεί να παρουσιάσει τρόμο ενώ είναι χαλαρό, καθώς κινείται για να αγγίξει ένα αντικείμενο ή καθώς ευρίσκεται σε κατάσταση απαγωγής.

Ο τρόμος επίσης μπορεί να εμφανίζεται κατά την διάρκεια της εγρήγορσης ή του ύπνου. Όταν εμφανίζεται κατά τον ύπνο, πρόκειται συνήθως για τινάγματα στον ύπνο που διαταράσσουν τον ύπνο του ασθενούς ή τον ύπνο των ατόμων που κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο. Όχι σπάνια οι ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο, λόγω προτροπής των ατόμων που συμβιώνουν μαζί του. Ο τρόμος είναι η πιο συχνή ακούσια διαταραχή που διαταράσσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Αίτια

Advertisment

Νευρολογικά νοσήματα: Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ν. Parkinson, η νόσος Creutzfeld Jakob.

Φάρμακα και τοξικές ουσίες: Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι τα νευροληπτικά, η κατάχρηση αλκοόλ η λήψη καφεΐνης.

Συστηματικά παθολογικά προβλήματα: Χαρακτηριστικοί εκπρόσωποι της κατηγορίας είναι οι ορμονικές διαταραχές, τα μεταβολικά νοσήματα η παρατεταμένη ανοξία (π.χ. λόγω καρδιακής ανακοπής).

Ψυχιατρικά νοσήματα: Άγχος, ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία

Θεραπεία

Η σωστή παθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για την ορθή διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία. Γενικά μέτρα που πρέπει να τηρούν οι πάσχοντες είναι η αποφυγή καφεΐνης, Mahuang, εφέδρας, κατάχρησης αλκοόλ και φαρμάκων με συστατικά που αυξάνουν τον καρδιακό ρυθμό, η αποφυγή δραστηριοτήτων που προκαλούν άγχος.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Τσίμπημα από μέδουσα, δράκαινα, αχινό |Πρώτες Βοήθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση
Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας| Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει φίδι
Έρευνα διαπιστώνει ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά και τον ύπνο
Οι 4 νέες εξετάσεις που θα αλλάξουν το μέλλον της υγείας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση