, ,

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν το “χαρούμενο μέρος” του ανθρώπινου εγκεφάλου

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο ηλεκτρικός ερεθισμός συγκεκριμένης περιοχής στον εγκέφαλο μειώνει το άγχος...

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν το "χαρούμενο μέρος" του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μερικές φορές, κατά τη διάρκεια μιας εγχείρησης στον εγκέφαλο, είναι απαραίτητο οι ασθενείς να έχουν τις αισθήσεις τους ώστε οι γιατροί να μπορούν να τους μιλήσουν και να αποκτούν συνεχώς πρόσβαση στις γλωσσικές τους ικανότητες και σε άλλες πιθανές βλάβες που μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια της νευροχειρουργικής διαδικασίας.

Φυσικά, μια τέτοια διαδικασία είναι πραγματικά πολύ αγχωτική και για τα δύο μέρη. Γι’ αυτό, ερευνητές από το Τμήμα Ιατρικής στο Emory διερευνούν τη δυνατότητα ηλεκτρικού ερεθισμού μιας περιοχής του εγκεφάλου που ονομάζεται «δεμάτια προσαγωγίου» για να βοηθήσουν τους ασθενείς να μειώσουν το άγχος κατά τη διάρκεια της κρανιοτομής.

Advertisment

Η κρανιοτομή είναι όταν ο νευροχειρούργος αφαιρεί ένα μέρος του οστού από το κρανίο για να μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στους ιστούς του εγκεφάλου. Σε μια σειρά πρωτοποριακών πειραμάτων, οι νευροεπιστήμονες του Emory ανακάλυψαν ότι ο ηλεκτρικός ερεθισμός αυτής της περιοχής στον εγκέφαλο μειώνει το άγχος, βελτιώνει τη διάθεση και προκαλεί ακόμα και γέλιο.

Τα ευρήματά του βρίσκονται δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Clinical Investigation. Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι ότι οι Bijanki και οι συνάδελφοί του βρήκαν πως ο ερεθισμός των δεματίων του προσαγωγίου προκαλούσε άμεσα γέλιο που ακολουθούνταν από μια αίσθηση ηρεμίας και χαράς σε τουλάχιστον τρεις ασθενείς.

Φυσικά, το δείγμα της έρευνας ήταν εξαιρετικά μικρό. Ωστόσο πρόκειται για μια δύσκολη διαδικασία και είναι δύσκολο να βρεθούν οι ασθενείς που θα συμμετέχουν. Φυσικά, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ώστε να επιβεβαιωθεί το εκπληκτικό αυτό εύρημα.

Advertisment

Τούτου λεχθέντος, οι ερευνητές εξηγούν τους λόγους που αυτά τα ευρήματα προσφέρουν ελπίδες ότι έχουμε βρει το «χαρούμενο μέρος» στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Τόσο οι ασθενείς, όσο και οι ερευνητές και οι χειρούργοι παρατήρησαν την εκούσια πρόκληση γέλιου, αναφορές χαράς και χαλάρωσης που είχαν θετικά αποτελέσματα.

Εκτός από τη χρήση αυτού του σπουδαίου ευρήματος στην κρανιοτομή, ο ηλεκτρικός ερεθισμός αυτής περιοχής θα μπορούσε να βοηθήσει με τρόπους που δεν είχαμε ποτέ ξανασκεφτεί στο παρελθόν ασθενείς που αντιμετωπίζουν αγχώδεις διαταραχές, άτομα με κατάθλιψη ή χρόνιο πόνο.

Πηγές: www.jci.org/articles/view/120110

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

ifs-interview
Ανησυχείτε όταν βλέπετε τα παιδιά σας να παίζουν για πολλές ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια; Πότε κινδυνεύουν πραγματικά;
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Ύπνος: Το κοινό λάθος που κάνουμε όταν κοιμόμαστε στο πλάι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση