Mary Schmich: Αν μπορούσα να σας δώσω μια συμβουλή για το μέλλον…

Ο αγώνας είναι μακρύς και, τελικά, αντίπαλος είναι μόνο ο εαυτός σας.

Της Mary Schmich, «Λόγος στους αποφοίτους της χρονιάς του 1997 του αμερικανικού Πανεπιστημίου Μ.Ι.Τ.»

Μέσα σε κάθε ενήλικα κρύβεται ένας ομιλητής αποφοίτων που θέλει απελπισμένα να βγει έξω, ένας βαρετός σοφός που ανυπομονεί να μιλήσει για το νόημα της ζωής σε νέους ανθρώπους, που θα προτιμούσαν να είναι έξω και να κάνουν πατίνια. Αλίμονο. όμως, οι περισσότεροι δεν θα λάβουμε ποτέ την πρόσκληση για να δρέψουμε τους καρπούς των σοφών λόγων μας από ένα κοινό με τηβέννους και ακαδημαϊκά καπέλα. Όμως δεν υπάρχει λόγος να μη διασκεδάσουμε κατασκευάζοντας έναν Οδηγό της Ζωής για Αποφοίτους.

Advertisment

Θα ήθελα να ενθαρρύνω όποιον είναι πάνω από 26 να το δοκιμάσει και σας ευχαριστώ που μου κάνατε το χατίρι να κάνω αυτήν την προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι της τάξης του ’97:

Φοράτε αντηλιακό.

Advertisment

Αν έπρεπε να σας δώσω μια μόνο συμβουλή για το μέλλον, αυτή θα ήταν. Τα μακροπρόθεσμα ευεργετικά αποτελέσματα του αντηλιακού έχουν αποδειχθεί από τους επιστήμονες. ενώ οι υπόλοιπες συμβουλές μου δεν βασίζονται αλλού, παρά μόνο στην περιφερόμενη εμπειρία μου. Και τώρα θα σας προσφέρω αυτές τις πληροφορίες:

Απολαύστε τη δύναμη και την ομορφιά των χρόνων σας. Μπα, αφήστε το καλύτερα. Λεν θα μπορέσετε να κατανοήσετε τη δύναμη και την ομορφιά της νιότης σας. παρά μόνο όταν θα έχουν χαθεί. Όμως, πιστέψτε με. σε 20 χρόνια από τώρα, θα κοιτάτε παλιές φωτογραφίες του εαυτού σας και θα σας έρχεται στο νου, με έναν τρόπο που δεν μπορείτε να συλλάβετε τώρα. πόσες δυνατότητες ανοίγονταν μπροστά σας και πόσο υπέροχοι ήσασταν πραγματικά. Λεν είστε τόσο χοντροί όσο φαντάζεστε.

Μην σας ανησυχεί το μέλλον. Ή ανησυχήστε. αλλά να ξέρετε ότι αυτό βοηθάει τόσο. όσο το να μασάτε τσίχλα για να λύσετε μια αλγεβρική εξίσωση. Πραγματικά προ-βλήματα της ζωής αξίζουν να λέγονται πράγματα που δεν έχουν περάσει από τον ανήσυχο νου σας, απ’ αυτά που σας αιφνιδιάζουν στις 4 το απόγευμα κάποιας τεμπέλικης Τρίτης.

Κάνετε κάθε μέρα ένα πράγμα που σας φοβίζει.

Τραγουδήστε.

Μην είστε απρόσεκτοι με τις καρδιές των άλλων ανθρώπων. Και μην ανέχεστε ανθρώπους που είναι απρόσεκτοι με τη δική σας.

Μην χάνετε τον καιρό σας ζηλεύοντας. Μερικές φορές θα είστε μπροστά. άλλες θα είστε πίσω. 0 αγώνας είναι μακρύς και, τελικά, αντίπαλος είναι μόνο ο εαυτός σας

Να θυμάστε τα κομπλιμέντα που σας κάνουν. Ξεχάστε τις προσβολές.

Αν καταφέρετε να το κάνετε αυτό. πείτε μου πώς.

Μην νιώθετε ενοχές, αν δεν ξέρετε τι 6έλετε να κάνετε στη ζωή σας.

Μερικοί από τους πιο ενδιαφέροντες ανθρώπους που γνωρίζω όταν ήταν 22 δεν ήξεραν τι ήθελαν να κάνουν στη ζωή τους. Κάποιοι από τους πιο ενδιαφέροντες σαραντάρηδες που γνωρίζω συνεχίζουν να μην ξέρουν.

Μπορεί να παντρευτείτε. μπορεί και όχι. Μπορεί να κάνετε παιδιά. μπορεί και 6-χι. Μπορεί να πάρετε διαζύγιο στα 40, μπορεί να χορέψετε στην 75η επέτειο των γάμων σας. Ό,τι και αν κάνετε. μην συγχαίρετε πολύ τον εαυτό σας. ούτε να τον επιπλήττετε. Οι πιθανότητές σας είναι 50-50. Όπως είναι και όλων των άλλων.

Αγαπήστε το σώμα σας. Χρησιμοποιήστε το με όποιον τρόπο μπορείτε. Μην φοβάστε αυτό ή τι θα πουν οι άλλοι για αυτό. Είναι το σημαντικότερο όργανο που θα έχετε ποτέ.
Χορέψτε, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το κάνετε πουθενά αλλού παρά μόνο στο σαλόνι
σας.

Διαβάστε τις οδηγίες, ακόμα κι αν δεν τις ακολουθήσετε.

Μην διαβάζετε περιοδικά ομορφιάς. Το μόνο που θα καταφέρουν είναι να σας κάνουν να νιώσετε άσχημοι.

Γνωρίστε τους γονείς σας. Ποτέ δεν ξέρετε πότε θα τους χάσετε για τα καλά. Φερθείτε καλά στα αδέρφια σας. Είναι ο καλύτερος συνδετικός κρίκος σας με το παρελθόν κι εκείνοι που είναι πιθανότερο να μείνουν μαζί σας στο μέλλον.

Κατανοήστε ότι οι φίλοι έρχονται και φεύγουν, αλλά θα πρέπει να κρατήσετε μερικούς. Δουλέψτε σκληρά για να γεφυρώσετε τα χάσματα στη γεωγραφία και τον τρόπο ζωής, γιατί όσο μεγαλώνετε. τόσο περισσότερο χρειάζεστε τους ανθρώπους που σας ήξεραν όταν ήσασταν νέοι.

Ταξιδέψτε.

Αποδεχτείτε κάποιες αναλλοίωτες αλήθειες:
Κι εσείς θα γεράσετε. Και όταν το κάνετε, θα σκέφτεστε ότι όταν ήσασταν νέοι. οι τιμές ήταν σε λογικά επίπεδα, οι πολιτικοί ήταν τίμιοι και τα παιδιά σέβονταν του, μεγαλύτερους.

Να σέβεστε τους μεγαλύτερους.

Μην περιμένετε κανέναν άλλο να σας στηρίξει.

Προσέχετε ποιανού συμβουλές ακολουθείτε και αν είστε υπομονετικοί με εκείνους που σας τις προσφέρουν. Οι συμβουλές είναι μια μορφή νοσταλγίας. Αν τις προσφέρετε είναι ένας τρόπος να αλιεύσετε τα απορρίμματα από το παρελθόν, να τα καθαρίσετε. να βάψετε τα άσχημα κομμάτια και να τα ανακυκλώσετε πουλώντας τα ακριβότερα απ’ ό,τι αξίζουν.

Αλλά εμπιστευθείτε με, όσον αφορά το αντηλιακό.

Η Mary Schmich (29 Νοεμβρίου 1953) είναι Αμερικανίδα δημοσιογράφος, αρθρογράφος στην εφημερίδα Chicago Tribune μέχρι το 1992, βραβευμένη με Πούλιτζερ.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση