, ,

Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας:  H αρχαία σοφία της κορεάτικης κουλτούρας σας αλλάζει τη ζωή

Ξεχύνεστε στα αμέτρητα μαγαζιά ενός αχανούς εμπορικού κέντρου, ενώ η αδρεναλίνη  πλημμυρίζει κάθε εκατοστό του κορμιού σας, κάνοντάς σας να νιώθετε και πάλι ζωντανοί.

Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας:  H αρχαία σοφία της κορεάτικης κουλτούρας σας αλλάζει τη ζωή

Ξεχύνεστε στα αμέτρητα μαγαζιά ενός αχανούς εμπορικού κέντρου, ενώ η αδρεναλίνη  πλημμυρίζει κάθε εκατοστό του κορμιού σας, κάνοντάς σας να νιώθετε και πάλι ζωντανοί.

Στο τέλος της ημέρας πασχίζετε να φορτώσετε τα ψώνια σας στο αμάξι. Επιστρέφοντας στο σπίτι, επιθεωρείτε γεμάτοι έξαψη τα νέα σας αποκτήματα. Σύντομα, όμως, ο ενθουσιασμός σας κοπάζει και η δυσφορία σας κατακλύζει ξανά.

Advertisment

Έχετε συνειδητοποιήσει πως στη Δύση συνηθίζουμε να γεμίζουμε τη ζωή μας με υλικά αγαθά, αλλά αφήνουμε τη χαρά να ξεγλιστράει συνεχώς μέσα από τα χέρια μας; Υπάρχει, άραγε, κάποιο μέρος στον κόσμο που μπορεί να μας φέρει σε επαφή με τις βαθύτερες ανάγκες μας, οδηγώντας μας στην τέλεια ευτυχία;

Μια μοντέρνα φιλοσοφία ζωής που σας γεμίζει χαρά

Η Barbaran J. Zitwer στο εκπληκτικό Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας από τις Εκδόσεις Διόπτρα σας συστήνει μια μοντέρνα φιλοσοφίας ζωής, βασισμένη στις αρχαίες φιλοσοφίες του han, του heung και του jeong (αντοχή, χαρά και η τέχνη του να δίνεις) και σας βοηθά να βελτιώσετε την καθημερινότητά σας με απλούς και φυσικούς τρόπους.

«Δεν έχεις κάποιον νέο συγγραφέα να εκπροσωπήσω;» ρωτάει ένα βράδυ τον Κορεάτη συνάδερφο της η ιδρύτρια ενός λογοτεχνικού πρακτορείου της Νέας Υόρκης και φημισμένη για την ικανότητα της να ανακαλύπτει νέα ταλέντα, Barbara J. Zitzebb.

Advertisment

Και κάπως έτσι, έρχεται σταδιακά σε επαφή με τη μαγεία της Κορέας, μιας κάποτε πάμφτωχης χώρας που έχει πια εξελιχθεί σε έναν ποικιλόμορφο και παγκόσμιο πολιτιστικό και βιομηχανικό κολοσσό.

Είστε έτοιμοι να ταξιδέψετε από την ολοζώντανη πρωτεύουσα Σεούλ σε βουδιστικούς ναούς και σε βουνά, να περπατήσετε στο τούνελ των κατασκόπων στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη, να εξερευνήσετε το τροπικό νησί Τζετζού, όπου ζουν οι φημισμένες 80χρονες δύτριες, και να απολαύσετε μια γευστική σούα με τζίντζερ και κοτόπουλο, καθιστοί, στο πάτωμα ενός εστιατορίου στρωμένου με πατάκια;

Οι ιστορίες από τις πολιτισμικές γκάφες της συγγραφέως θα σας κάνουν να χαμογελάσετε, οι στιγμές κατανόησης και σύνδεσης θα σας συγκινήσουν, οι ταξιδιωτικές προτάσεις θα σας συναρπάσουν, ενώ οι τοπικές κορεάτικες συνταγές, που συμπεριλαμβάνονται στο τέλος κάθε κεφαλαίου του βιβλίου, θα σας προκαλέσουν να φορέσετε την ποδιά σας και να μπείτε ξανά στην κουζίνα σας. Η περιπέτεια μόλις ξεκινά λοιπόν!

Η αξία της επικοινωνίας και η ιεροτελεστία του φαγητού

Στην καρδιά της Κορέας, τη Σεούλ, όλα αρχίζουν με την υπόκλιση, ένα έθιμο με ηλικία αιώνων που αποτελεί δείγμα σεβασμού αλλά και χαιρετισμό. Εδώ τα δώρα συνιστούν μια καθημερινή τελετουργία, ενώ η αξία τους έγκειται στη σημασία τους. Στη Σεούλ σταδιακά ανακαλύπτετε πως η επικοινωνία συνιστά το κλειδί των αρμονικών σχέσεων και η αμοιβαιότητα το θεμέλιο της κορεάτικης κουλτούρας.

Σε απόσταση 25 λεπτών από τη Σεούλ σας υποδέχεται η Μαμιανγκτζου-σι, μια πόλη που, μεταξύ άλλων, φημίζεται για τα κινηματογραφικά της στούντιο και τους βιολογικούς της κήπους.

Εδώ μαθαίνετε να εντάσσετε στην καθημερινότητά σας το τσάι από βότανα και να προσθέτετε πολλά λαχανικά στα γεύματά σας, περιορίζοντας τις πρωτεΐνες. Και στο εξής, θυμάστε να τρώτε αργά, απολαμβάνοντας το φαγητό σας και αναζητάτε τη συντροφιά στο τραπέζι σας, συνειδητοποιώντας πως οι κοινωνικοί δεσμοί κρατούν τον άνθρωπο ζωντανό.

Η γοητεία του μινιμαλισμού και η αγάπη της οικογένειας

Το χωριό Μπουκτσον Χανόν, μια ιστορική γειτονιά με περίπου 900 αυθεντικά κορεάτικα σπίτια, κατασκευασμένα από ξύλο, πέτρα και χαρτί, υπόσχεται να σας μεταφέρει στον 14ο αιώνα.

Το κορεάτικα σπίτια σας μυούν στη μοναδική γοητεία του μινιμαλισμού και των φυσικών υλικών, υπενθυμίζοντας σας να φέρνετε τη φύση στο διαμέρισμά σας με λουλούδια και φυτά. Πλέον αποκτάτε και τη συνήθεια να κάθεστε στο πάτωμα, ενδυναμώνοντας τον κορμό σας, ενώ αρχίζετε να βγάζετε τα παπούτσια σας όταν μπαίνετε σε ένα σπίτι.  

Και αν δυσκολεύεστε να φανταστείτε πως θα ήταν να σας κρατούν χωριστά από το παιδί ή τους γονείς σας μισό αιώνα και βάλε, καλώς ήρθατε στην Αποστρατικοποιημένη Ζώνη. Εδώ οι επισκέψεις πραγματοποιούνται με οργανωμένα γκρουπ και καθίσταται απαραίτητο να έχετε μαζί σας διαβατήριο και ταυτότητα. Οι φωτογραφικές μηχανές απαγορεύονται, αφού μια φωτογραφία μπορεί να σας στοιχίσει την ίδια σας τη ζωή.

Στο μέρος αυτό εκτιμάτε ξανά την αξία της οικογένειας, όχι μόνο της βιολογικής αλλά και εκείνης που δημιουργείται μέσα από τις φιλίες, μαθαίνετε να προσφέρετε ανιδιοτελώς, κατανοείτε πως οι συμπατριώτες σας συνιστούν μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας και πως πετυχαίνετε μόνο όταν πετυχαίνετε μαζί.

Στενότερη επαφή με το σώμα και το πνεύμα

To Μουσείο San, ένα μουσείο αφιερωμένο στη φύση, δύο ώρες ΝΔ της Σεούλ στα βουνά Γουόντζου, σας βοηθά να αντιληφθείτε τη συμβολή της φύσης στην υγεία, την ευτυχία και τη δημιουργικότητά σας. Εδώ αρχίζετε να αγαπάτε και την πεζοπορία, βλέποντάς την ως μια ευκαιρία να δεθείτε με τους αγαπημένους σας και να καθαρίσετε το μυαλό σας.

Ως φιλοξενούμενοι στους βουδιστικούς ναούς της Κορεάς, καταφέρνετε να μυηθείτε στην τέχνη της σιωπής και του διαλογισμού, αποκτώντας επίγνωση της αξίας της στιγμής και συνειδητοποιώντας πως στη ζωή χρειάζεται να σέβεστε τους ρυθμούς σας.

Ταξιδεύοντας με το τρένο μέχρι την παραθαλάσσια πόλη Μπουσάν, απολαμβάνετε τα λουτρά, που συνιστούν βασικό συστατικό της κορεάτικης κουλτούρας και λειτουργούν σε 24ωρη βάση, διδάσκεστε να μετατρέπετε την περιποίηση του δέρματος και την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους σε μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας, ενώ κατανοείτε πως η ευεξία δεν αποτελεί μόδα, αλλά τρόπο ζωής.

Τα γηρατειά, η μόδα και η αγάπη για τα σκυλιά

Στη νήσο Τζετζού, ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Κορέας και δημοφιλή τουριστικό προορισμό, έρχεστε σε επαφή με τις haenyeo, μια αδελφότητα δυτριών χωρίς εξοπλισμό που εργάζονται ως ομάδα και επιχειρηματικά λειτουργούν ως συνεταιρισμός, παραμένοντας, μάλιστα, ενεργές επαγγελματικά μέχρι τα βαθιά τους γεράματα.

Οι haenyeo σας διδάσκουν πως μόνο ο σεβασμός του ενός προς τον άλλον μπορεί να δημιουργήσει μια πλούσια κοινωνία. Παράλληλα, παρατηρώντας τες μαθαίνετε να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο και ιδρώτα σε ό,τι καταπιάνεστε, ενώ αναθεωρήσετε ολοκληρωτικά την άποψή σας για το γήρας.

Στην αγορά Ντονγκντεμον της Σεούλ, αντιλαμβάνεστε πως η μοδάτη ένδυση απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και πως κάτι δεν πρέπει απλώς να φαίνεται όμορφο αλλά να έχει και όμορφη αίσθηση.

Τέλος, κάνοντας μια στάση στο υποτροπικό ηφαιστειογενές νησί Τζίντο γοητεύεστε από την τοπική ράτσα σκυλιών Τζίντο, έναν εθνικό θησαυρό για την Κορέα και σύμβολο φιλίας.

Το μυστικό της ευτυχίας και της επιτυχίας

Στο χιουμοριστικό και, ταυτόχρονα, συγκινητικό Το κορεάτικο βιβλίο της ευτυχίας της Barbara J. Zitwer, μια μοντέρνα φιλοσοφία ζωής με βάση την αρχαία κουλτούρα της κορεάτικης σοφίας ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας.

Η συγγραφέας σας ξεναγεί με εκπληκτική μαεστρία στη χώρα των θαυμάτων αλλά και των δραμάτων, εμπνέοντάς σας να αλλάξετε οριστικά και αμετάκλητα τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον εαυτό σας και τον κόσμο.

 Ένα βιβλίο που σας διδάσκει πως μέσα από τον πόνο και τα βάσανα γεννιέται η επίγνωση και η επιτυχία, μια ευκαιρία να έρθετε ξανά σε επαφή με τις μικρές χαρές της ζωής και μια υπενθύμιση πως η προσφορά δημιουργεί την αίσθηση του σκοπού και την ελπίδα.

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο dioptra.gr και σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Διαβάστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Κάθε Τρίτη με τον Μόρι: Όταν ο θάνατος γίνεται το πολυτιμότερο μάθημα ζωής
Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση