,

H επαφή με τη φύση μειώνει την εγκληματικότητα

Η επαφή με τη φύση επηρεάζει περισσότερο την κοινωνική συνοχή σε μια περιοχή από το μορφωτικό επίπεδο ή το εισόδημα.

Όταν οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη επαφή με τη φύση, η κοινωνική συνοχή αυξάνεται και η εγκληματικότητα μειώνεται, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Bioscience. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Νέτα Γουαϊνστάιν του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας, μελέτησαν πάνω από 2.000 άτομα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επαφή με τη φύση επιδρά κατά 8% στην κοινωνική συνοχή μιας κοινότητας ή συνοικίας.

Αντιθέτως, άλλοι παράγοντες, όπως το εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο και η ηλικία των κατοίκων, επηρεάζουν λιγότερο -όχι πάνω από 3%- το επίπεδο της κοινωνικής συνοχής σε μια περιοχή.

Advertisment

Από την άλλη, εκτιμάται ότι η στενή επαφή με τη φύση μειώνει την εγκληματικότητα σε ποσοστό 4%. Όσο περισσότεροι χώροι πρασίνου υπάρχουν σε μια περιοχή, τόσο μειώνεται η εγκληματικότητα. Συγκριτικά, οι κοινωνικοοικονομικοί παράγοντες (κατά βάση η φτώχεια) αυξάνουν την εγκληματικότητα κατά 5%.

«Δηλαδή, στην ουσία, η θετική επίδραση της φύσης σχεδόν αντισταθμίζει την αρνητική επίδραση της φτώχειας, όσον αφορά τουλάχιστον την κοινωνική συνοχή. Το συμπέρασμα είναι απλό: η αύξηση των χώρων πρασίνου, ιδίως στις μη προνομιούχες περιοχές, αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις μιας κοινωνικοοικονομικής κρίσης» σημειώνει η ερευνήτρια.

Η θετική επίδραση της φύσης ισχύει τόσο για τους πλούσιους, όσο και για τους φτωχούς σε μια περιοχή. Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι γιατί παρατηρείται κάτι τέτοιο, αλλά υποθέτουν ότι η φύση γεννά υποσυνείδητα στους ανθρώπους ένα αίσθημα μεγαλύτερης σχέσης και σύνδεσης με τον κόσμο γύρω τους, άρα και με τους γείτονές τους, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Advertisment

Μια πρόσθετη εξήγηση είναι ότι, όσο περισσότερο πράσινο έχει μια περιοχή, τόσο πιο συχνά βγαίνουν οι άνθρωποι από τα σπίτια τους, πράγμα που εκ των πραγμάτων τους φέρνει σε επαφή με τους άλλους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι, δυστυχώς η επαφή με τη φύση χάνεται όλο και περισσότερο εξαιτίας της αστυφιλίας, καθώς και της τάσης για ψυχαγωγικές και αθλητικές δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου το 70% των Ευρωπαίων και το 50% των κατοίκων της Γης ζουν πλέον σε αστικά κέντρα (συχνά με ελάχιστο πράσινο) και η τάση αυτή είναι ανοδική.

health.in.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ινδία: «Πνίγεται» το Νέο Δελχί από την τοξική αιθαλομίχλη - «Άφαντο» το Ταζ Μαχάλ! (βίντεο)
Η επαφή με τη φύση επηρεάζει τις διατροφικές μας συνήθειες
Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο Πηγή: iefimerida.gr - Ασυνήθιστο φαινόμενο: Χιόνισε στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας -Δείτε εντυπωσιακές εικόνες και βίντεο - iefimerida.gr
Act for Earth: Πώς επιβαρύνεται το περιβάλλον από τη βιομηχανία της μόδας (βίντεο)

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση