, ,

«Ηχητικός» χάρτης μας επιτρέπει να ακούμε διαφορετικούς ήχους του δάσους από όλο τον κόσμο

Όταν ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα εθνικά δάση της Αγγλίας, έπρεπε να ακυρωθεί λόγω

«Ηχητικός» χάρτης μας επιτρέπει να ακούμε διαφορετικούς ήχους του δάσους από όλο τον κόσμο

Όταν ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και τέχνης, το οποίο γίνεται κάθε χρόνο σε ένα από τα εθνικά δάση της Αγγλίας, έπρεπε να ακυρωθεί λόγω του ιού, οι διοργανωτές είδαν μια ευκαιρία να ενώσουν τον κόσμο, την τέχνη και τη φύση σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη Μ.Βρετανία.

Και το έκαναν μέσω του ίδιου του ήχου της φύσης· έτσι, δημιούργησαν μία δωρεάν ηχητική βιβλιοθήκη που ονομάστηκε «Sounds of the Forest», δηλαδή «Ήχοι του Δάσους» και παράλληλα προσκάλεσαν όποιον ενδιαφερόταν να συνεργαστεί μαζί τους για να βοηθήσει στον εμπλουτισμό.

Advertisment

Μέσω ενός παγκόσμιου χάρτη, οι επισκέπτες και λάτρεις των δασών μπορούν να καταγράψουν του ήχους των τοπικών δασών τους και να το ανεβάσουν μέσω του Soundcloud, έτσι ώστε να εμφανίζεται ως μια τελεία στο χάρτη, όπου ο καθένας μπορεί να πατήσει και να τους ακούσει. Κάποιοι εθελοντές γνωρίζουν αρκετά ώστε να προσθέσουν και σημειώσεις με στόχο να βοηθούν τους ακροατές να καταλαβαίνουν τι ακούνε.

Για παράδειγμα, στο Εθνικό πάρκο Tamin Negara της Μαλαισίας, ένας λάτρης του δάσους που κατέγραψε ανάλογο αρχείο σημειώνει ότι αυτό που ακούμε είναι οι ήχοι της καρακάξας και του κοκκινολαίμη κατά τις πρωινές ώρες. Κάποιος άλλος από τη Σλοβακία μας γνωρίζει με έναν ιδιαίτερο ήχο παραγόμενο από την μάχη ανάμεσα σε δύο αηδόνια ένα Μαγιάτικο απόγευμα.

Οι δημιουργοί της ιδέας και του εγχειρήματος δηλώνουν: «Είμαστε εντυπωσιασμένοι με το πόσες ηχογραφήσεις έχουν προστεθεί από δάση και φυσικές περιοχές σε όλο τον πλανήτη για να συνεισφέρουν σε αυτό το συλλογικό εγχείρημα… Ήταν αφού ανοίξαμε τη βάση δεδομένων που συνειδητοποιήσαμε πόσο πολύτιμη θα ήταν για την ενσυνειδητότητα αυτή η διαδικασία της καταγραφής και πώς μας κάνει να σταματάμε και να ακούμε τις αρμονίες του φυσικού μας κόσμου».

Advertisment

Κι αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό για όσους δεν μπόρεσαν φέτος το καλοκαίρι να εξορμήσουν στη φύση, είτε σε παραλίες, είτε σε βουνά, λόγω του κορονοϊού, αλλά και των οικονομικών δυσκολιών που αυτός έφερε.

Για να μεταβείτε στον “Ηχητικό Χάρτη” πατήστε εδώ

Πηγή:

goodnewsnetwork.org/

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Σφουγγάρια 300 ετών λειτουργούν ως «χρονοκάψουλες» και μας δείχνουν την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη
Ισπανία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καταλoνία λόγω της ξηρασίας
Μεξικό: Θαλάσσιες χελώνες στον δρόμο για την ελευθερία (βίντεο)
Ρόδος: Θα δημιουργηθούν 5 πάρκα για την προστασία των ελαφιών που ζουν στο νησί!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση