, , , ,

Η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία συνδέεται με καλή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή

Καθώς το αστικό τοπίο κυριαρχεί πια στον πλανήτη μας, η έλλειψη φυσικού χώρου σύντομα θα έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία. Η

Η επαφή με τη φύση στην παιδική ηλικία συνδέεται με καλή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή

Καθώς το αστικό τοπίο κυριαρχεί πια στον πλανήτη μας, η έλλειψη φυσικού χώρου σύντομα θα έχει σοβαρές μακροχρόνιες συνέπειες στην ψυχική μας υγεία. Η ζωή κοντά σε πιο πράσινα τοπία έχει συστηματικά συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και νέα έρευνα υποστηρίζει ότι αυτά τα οφέλη μπορεί να διαρκούν για μια ζωή.

Είναι μία από τις πρώτες επιδημιολογικές έρευνες που δείχνουν μια συσχέτιση ανάμεσα στη λιγότερη επαφή με τον φυσικό κόσμο στην παιδική ηλικία και την χειρότερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Advertisment

Συλλέγοντας δεδομένα από περίπου 3.600 άτομα σε 4 διαφορετικές Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ολλανδία, Λιθουανία και Ηνωμένο Βασίλειο), οι ερευνητές στο Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Υγεία στη Βαρκελώνη βρήκαν ότι αυτές οι παιδικές εμπειρίες σχετίζονται με συναισθήματα νευρικότητας και κατάθλιψης στην ενήλικη ζωή.

Η κύρια ερευνήτρια, Wilma Zijlema, αναφέρει ότι εδώ φαίνεται η σημασία τόσο του μπλε όσο και του πράσινου τοπίου (νερό και γη), όχι μόνο για μια στάση εκτίμησης της φύσης, όσο και για μια πιο υγιή ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για στη συχνότητα με την οποία επισκέπτονταν τη φύση ως παιδιά, κατά πόσο την επισκέπτονται σήμερα, πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν σε φυσικό χώρο, αλλά και τη σημασία που δίνουν σε αυτούς.

Advertisment

Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι οι ενήλικες που εκτίθονταν λιγότερη στη φύση στα πρώτα χρόνια της ζωής τους εμφάνιζαν και χειρότερη ψυχική υγεία στην ενήλικη ζωή, όπως συνεχή εκνευρισμό και κατάθλιψη.

Οι επιστήμονες σχολίασαν τα αποτελέσματα: «Σε γενικές γραμμές, οι συμμετέχοντες με μικρότερη έκθεση στη φύση ως παιδιά, αποδίδουν μικρότερη σημασία στα φυσικά περιβάλλοντα, αλλά χάνουν και πολλά οφέλη, όπως η χαλάρωση και το αίσθημα ευεξίας».

Φυσικά, αυτά τα ευρήματα έχουν μια πολύ λογική βάση, καθώς το φυσικό περιβάλλον του ανθρώπου είναι η φύση. Γι’ αυτό και όταν την επισκεπτόμαστε νιώθουμε μια πρωτόγνωρη, ξεχωριστή αίσθηση γαλήνης που κανένα τεχνητό περιβάλλον δεν μπορεί να μας προσφέρει.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-05/bifg-cwn052019.php

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι πιο μολυσμένες χώρες το 2023 | Οι περιοχές της Ελλάδας με την χειρότερη ποιότητα αέρα
Ελαφοκομείο Ρόδου: Βρέθηκαν δεκάδες νεκρά και παρατημένα ελάφια | Σκληρές εικόνες
Greenwashing | «Πράσινο ξέπλυμα» σε πολλές… αποχρώσεις
Ήρθε η άνοιξη νωρίς; Οι επιπτώσεις του σύντομου χειμώνα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση