Πώς επιδρά η καφεΐνη στον κύκλο του ύπνου

Τα επίπεδα της καφεΐνης στο αίμα φτάνουν στην κορύφωση περίπου τριάντα λεπτά μετά τη λήψη της από το στόμα. Αυτό που αποτελεί πρόβλημα είναι

Πώς επιδρά η καφεΐνη στον κύκλο του ύπνου

Τα επίπεδα της καφεΐνης στο αίμα φτάνουν στην κορύφωση περίπου τριάντα λεπτά μετά τη λήψη της από το στόμα. Αυτό που αποτελεί πρόβλημα είναι η παραμονή της καφεΐνης  στον οργανισμό. Στη φαρμακολογία, για να περιγράψουμε την αποτελεσματικότητα μίας ουσίας χρησιμοποιούμε τον όρο χρόνος ημιζωής.

Ως χρόνος ημιζωής ορίζεται ο χρόνος που απαιτείται για να απομακρυνθεί από το σώμα το 50% της συγκέντρωσης του φαρμάκου. Ο χρόνος ημιζωής της καφεΐνης είναι κατά μέσο όρο πέντε έως επτά ώρες. Ας υποθέσουμε ότι πίνετε ένα φλιτζάνι καφέ μετά το βραδινό γεύμα, γύρω στις 7:30 μ.μ. Αυτό σημαίνει ότι στη 1:30 π.μ. η μισή ποσότητα της καφεΐνης θα εξακολουθήσει να είναι παρούσα και ενεργή στους εγκεφαλικούς ιστούς. Με άλλα λόγια, στη 1:30 π.μ. η μισή ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώσατε μετά το δείπνο εξακολουθεί να κυκλοφορεί στον οργανισμό σας.

Το 50% δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Ακόμα και μισή δόση καφεΐνης είναι πολύ ισχυρή και θα χρειαστεί πολλή δουλειά μέσα στη νύχτα για να αποσυντεθεί εντελώς και να εξαφανιστεί. Ο ύπνος δεν θα έρθει εύκολα ούτε θα είναι ομαλός, αφού μέσα στη νύχτα ο εγκέφαλός σας θα συνεχίσει να παλεύει με τη καφεΐνη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσος χρόνος χρειάζεται για να εξαφανιστεί από τον οργανισμό μια δόση καφεΐνης, και έτσι, όταν ξυπνούν το πρωί, δεν συνδέουν τον κακό ύπνο με τον καφέ που ήπιαν δέκα ώρες πριν, μετά το δείπνο. Η καφεΐνης η οποία δεν υπάρχει μόνο στον καφέ, στο τσάι και σε πολλά ενεργειακά ποτά, αλλά και σε τρόφιμα, όπως η σοκολάτα υγείας και το παγωτό, καθώς και σε φάρμακα για απώλεια βάρους και αναλγητικά, είναι ο βασικός υπαίτιος για τον κακό και διακεκομμένο.

Πολλές φορές συγχέουμε αυτή την κατάσταση με την αϋπνία, η οποία όμως αποτελεί ένα πραγματικό πρόβλημα υγείας. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε ότι ντεκαφεϊνέ δεν σημαίνει χωρίς καθόλου καφεΐνη. Ένα φλιτζάνι ντεκαφεϊνέ καφές συνήθως περιέχει το 15 με 30% της καφεΐνης ενός φλιτζανιού κανονικού καφέ. Τρία με τέσσερα φλιτζάνια ντεκαφεϊνέ το βράδυ είναι το ίδιο επιβλαβή για τον ύπνο με ένα φλιτζάνι κανονικό καφέ.

Απόσπασμα από το βιβλίο του Matthew Walker με τίτλο «Τα μυστικά του ύπνου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πεδίο και μπορείτε να το βρείτε εδώ

Book For Thought | S1E4

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα