,

Οι σκέψεις με τις οποίες παγιδεύουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και πώς να τις αντικαταστήσουμε

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι αυτή που πολλές φορές μας εμποδίζει από το να πετύχουμε κάτι που επιθυμούμε ή από το να νιώσουμε απλά καλά

Δεν είναι λίγες οι φορές που εμείς οι ίδιοι σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, όχι με τις πράξεις μας, αλλά και με τις σκέψεις μας. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό, αλλά ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει και τον τρόπο με τον οποίο νιώθουμε και κατά συνέπεια την συμπεριφορά μας. Για παράδειγμα, αν κάποιος σκέφτεται ότι δεν θα τα καταφέρει σε κάτι, η σκέψη αυτή του δημιουργεί ένα δυσάρεστο συναίσθημα, με αποτέλεσμα το άτομο να μην προσπαθεί αρκετά, να «παραδίνει τα όπλα» και συχνά, να οδηγείται στην αποτυχία, κάτι που επιβεβαιώνει και ενισχύει την αρχική αρνητική του σκέψη.

Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε τις αρνητικές σκέψεις από την καθημερινότητά μας και να τις αντικαταστήσουμε με περισσότερο λειτουργικές σκέψεις.

Advertisment

«Δεν με καταλαβαίνει κανείς»

Πρόκειται για μία σκέψη που κάνουν οι άνθρωποι που μπορεί να μην βρίσκουν ανταπόκριση από τους γύρω τους. Μπορεί να τους έχει συμβεί μερικές φορές στη ζωή τους, ειδικά σε μικρότερη ηλικία, με αποτέλεσμα να έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο σκέψης. Έχοντας αυτό κατά νου δεν ζητούν αυτά που θέλουν, μιας και το βρίσκουν άσκοπο, με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι δεν έχουν πουθενά να στηριχτούν.

Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι ότι αν δεν ζητήσει, δεν θα λάβει, πρέπει να προσπαθεί να εξηγήσει τον τρόπο που σκέφτεται και να ζητήσει την υποστήριξη που χρειάζεται. Οι σχέσεις είναι διαδραστικές, άλλωστε, και δεν πρέπει ποτέ να περιμένουμε να μαντέψει κάποιος τις ανάγκες μας.

Advertisment

«Δεν μου αρέσει το σώμα μου. Το σώμα μου δεν είναι αρκετά καλό»

Αρκετά καλό για ποιον; Για εσάς; Για τα περιοδικά; Για κάποιον άλλον; Το κάθε σώμα είναι διαφορετικό και προέχει να είναι πρώτα απ’ όλα υγιές και μετά «όμορφο» (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον καθένα). Μην προσπαθήσετε να χωρέσετε σε καλούπια άλλων γιατί δεν πρόκειται να τα καταφέρετε. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αγαπάτε το σώμα σας, να το φροντίζετε και να προσπαθείτε να κάνετε ό,τι καλύτερο για αυτό.

«Δεν μου αρέσει η δουλειά μου»

Είναι δικαίωμά σας να μην σας αρέσει η δουλειά σας ή η καριέρα σας και να θέλετε να την αλλάξετε, αλλά το να σκέπτεστε κάθε μέρα ότι δεν σας αρέσει η δουλειά σας και να μην κάνετε κάτι για αυτό λειτουργεί αρνητικά τόσο στα επαγγελματικά σας, όσο και στην ψυχολογία σας. Αντί να πηγαίνετε κάθε μέρα με μούτρα στην δουλειά, δημιουργήστε ένα πλάνο αλλαγής καριέρας. Σκεφτείτε όλα τα δυνατά σας σημεία και τις αδυναμίες σας, δείτε τι θα σας άρεσε να κάνετε εναλλακτικά και δράστε προς εκείνη την κατεύθυνση.

«Δεν μου αξίζει η προσοχή»

Είναι πολύ άσχημο συναίσθημα να μην νιώθει κάποιος ότι αξίζει την προσοχή και την αγάπη των γύρω του. Κανείς δεν έρχεται σε αυτόν τον κόσμο ανάξιος και χωρίς να έχει την ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Αρχικά, ο πιο σημαντικός άνθρωπος από όλους που πρέπει να σας αγαπά, είστε εσείς οι ίδιοι. Μόλις αρχίσετε να αγαπάτε εσείς τον εαυτό σας, τότε θα δείτε ότι και οι γύρω σας θα αρχίσουν να σας αντιμετωπίζουν διαφορετικά. Όχι, επειδή κάτι έχει αλλάξει σε εσάς, αλλά επειδή έχει αλλάξει ο τρόπος που σκέφτεστε.

«Γιατί δεν συμβαίνει τίποτα καλό σε εμένα;»

Εάν ζείτε τη ζωή σας με αυτό το αίσθημα αδικίας το μόνο που θα καταφέρετε είναι να παραβλέπετε οτιδήποτε θετικό έρχεται προς το δρόμο σας και να επικεντρώνεστε μόνο στα αρνητικά. Να παίρνετε την ευθύνη για την κατάστασή σας και να προσπαθείτε να ρίχνετε την ευθύνη στην ατυχία ή την τύχη των άλλων. Έχετε την δυνατότητα να αλλάξετε την ζωή σας και να ανταποκριθείτε σε κάθε περίσταση.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μήπως έχετε μικροτραύματα; Πώς να τα αναγνωρίσετε και να τα θεραπεύσετε
"Τα συναισθήματα μας κινούν" | 4 τρόποι να ενισχύσετε τη δημιουργικότητα αξιοποιώντας τα συναισθήματά σας
Κατανόηση και αντιμετώπιση του Burnout: Πώς να επαναφέρετε την ισορροπία στη ζωή σας
6 φράσεις που ενισχύουν την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση