,

Τι συμβαίνει στο αίμα μας όταν βλέπουμε θρίλερ

Επιστήμονες μελέτησαν την αντίδραση του οργανισμού όταν κάποιος παρακολουθεί ταινία θρίλερ, καταλήγοντας σε ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Επιστήμονες από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Λέιντεν μελέτησαν τι συμβαίνει στο ανθρώπινο σώμα όταν βλέπουμε ένα θρίλερ και κατέληξαν σε εξαιρετικά παράδοξα αλλά πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, όταν βλέπουμε τις τρομακτικές εικόνες αυξάνονται τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, του Παράγοντα VIII, που κάνει το αίμα να πήζει. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο μηχανισμός αυτός μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος, έως και σωτήριος, στην πραγματική ζωή, καθώς συνεπάγεται πως το σώμα προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη αιμορραγία σε περίπτωση εξωτερικής απειλής.

Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος, οι ερευνητές παρακολούθησαν μια ομάδα 24 υγιών εθελοντών ηλικίας έως 30 ετών. Οι 14 από αυτούς παρακολούθησαν το θρίλερ Παγιδευμένη Ψυχή (Insidious) και λίγες ημέρες αργότερα ένα εκπαιδευτικό ντοκιμαντέρ για τη σαμπάνια, ενώ οι υπόλοιποι είδαν τις δύο ταινίες με την αντίθετη σειρά.

Και οι δύο ομάδες είδαν τις ταινίες με απόσταση περίπου μίας εβδομάδας τη μία από την άλλη, την ίδια στιγμή της ημέρας και υπό τις ίδιες συνθήκες, συγκεκριμένα σε ένα άνετο και χαλαρό περιβάλλον. Αιματολογικά δείγματα ελήφθησαν πριν και μετά από κάθε προβολή. Οι συμμετέχοντες έπρεπε επίσης να δηλώσουν πόσο τρόμαξαν σε κάθε ταινία. Φυσικά το θρίλερ ήταν πιο τρομακτικό από το ντοκιμαντέρ, όμως το αξιοσημείωτο ήταν ότι, βάσει των αιματολογικών δειγμάτων, φάνηκε το θρίλερ να προωθεί την αύξηση του Παράγοντα VIII στο αίμα.

Γι αυτό λοιπόν, επειδή τα χειρότερα θρίλερ δεν είναι οι ταινίες τρόμου αλλά  τα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων… ένας λόγος παραπάνω να τα κλείσετε.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε