,

8 πράγματα για τα οποία δεν μετανιώνουν οι άνθρωποι που βρίσκονται προς το τέλος της ζωής τους

Μην ανησυχείτε για όσα προσπαθήσατε και αποτύχατε, αλλά για όσα μπορείτε ακόμα να κάνετε.

Άρθρο της κοινωνικής λειτουργού και προπονήτριας ζωής Grace Bluerock

Κατά τη διάρκεια των 6 χρόνων που πέρασα ως κοινωνική λειτουργός σε άσυλο ανιάτων, είχα την ευκαιρία να ακούσω τους ασθενείς μου να ξαναθυμούνται τα καλά και τα άσχημα της ζωής τους κατά τις τελευταίες τους ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όλοι εκείνοι οι καταπληκτικοί άνθρωποι με τους οποίους συνεργαζόμουν ήταν συχνά πολύ σαφείς για το γεγονός ότι όσα αισθάνθηκαν είχαν πραγματική σημασία στη ζωή τους.

Advertisment

Καθώς αναπολούσαν τη ζωή τους, μοιράστηκαν τις επιτυχίες τους και αναγνώρισαν τα σφάλματά τους, συχνά αναλύοντας τις άστοχες επιλογές που τους οδήγησαν σε αυτά. Οι ιστορίες τους μου δίδαξαν πόσο σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε στο έπακρο την κάθε μας ημέρα και να επιλέγουμε εκείνα τα μονοπάτια που μας οδηγούν σε απαράμιλλο πάθος και ολοκλήρωση. Όταν έρθει η ώρα να φύγετε από αυτή τη ζωή, δεν θα θέλατε να κοιτάξετε το παρελθόν σας γνωρίζοντας ότι αρπάξατε κάθε ευκαιρία να ζήσετε και να αγαπήσετε ολοκληρωμένα;

Λίγο πριν πεθάνουν, οι ασθενείς μου μοιράστηκαν πολλές απογοητεύσεις μαζί μου, αλλά κανένας από αυτούς δεν μου είπε ποτέ ότι λυπάται για τα ακόλουθα:

1. «Μακάρι να είχα δουλέψει περισσότερο»

Advertisment

Η δουλειά είναι σημαντική (όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε τους λογαριασμούς μας), αλλά σίγουρα δεν αποτελεί την πιο σημαντική πτυχή στη ζωή μας. Στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις αφιερώνουμε τουλάχιστον το 1/3 της καθημερινότητάς μας και όταν ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο εκεί αφήνουμε λιγότερο για εκείνα που πραγματικά είναι σημαντικά: την οικογένεια και τα προσωπικά μας συναισθήματα. Η εργασία μας θα συνεχίσει να υπάρχει κι όταν εμείς φύγουμε από αυτόν τον κόσμο και κάποιος άλλος θα αναλάβει τα καθήκοντά μας.

Για τα αγαπημένα μας πρόσωπα όμως δεν πρόκειται να υπάρξουν αντικαταστάτες. Αφιερώστε λοιπόν τον χρόνο σας εκεί που έχει πραγματική αξία. Μοιραστείτε τη ζωή και τον χρόνο σας ελεύθερα με τους ανθρώπους που θεωρείτε σημαντικούς.

2. «Μακάρι να μην είχα ερωτευτεί ποτέ»

Όποιος έχει ερωτευτεί, γνωρίζει ότι δεν υπάρχει ομορφότερο συναίσθημα στον κόσμο. Ο έρωτας μας κάνει να νιώθουμε ευάλωτοι, αλλά αυτό δημιουργεί ισχυρά συναισθήματα σύνδεσης, εμπιστοσύνης και οικειότητας. Οι Lennon και McCartney ήξεραν περί τίνος πρόκειται όταν έλεγαν ότι η αγάπη είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Αφήστε τον εαυτό σας να αγαπήσει με όλη του την καρδιά, αξίζει το ρίσκο.

3. «Μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή μου και να έβλεπα περισσότερη τηλεόραση»

Το να κοιτάζετε μια οθόνη σίγουρα να είναι κάτι διασκεδαστικό κατά διαστήματα, αλλά το να βγαίνετε έξω και να αρπάζετε κάθε ευκαιρία για να ζήσετε και να μαζέψετε εμπειρίες είναι πολύ πιο ενδιαφέρον. Αντί να στείλετε ένα μήνυμα από το κινητό ή να επικοινωνείτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φροντίστε να κάνετε περισσότερες συζητήσεις πρόσωπο-με-πρόσωπο οι οποίες θα σας επιτρέπουν να απολαύσετε την ανθρώπινη επαφή και την κοινωνικοποίηση. Μια πραγματική αγκαλιά είναι πολύ καλύτερη από μια εικονική.

4. «Μακάρι να μην είχα περάσει τόσο πολύ χρόνο με τα αγαπημένα μου πρόσωπα»

Μοιραστείτε τη ζωή και τον χρόνο σας με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για σας και πείτε τους πόσο σημαντικοί είναι. Φιλήστε τον/τη σύζυγό σας, παίξτε με τα παιδιά σας, πάρτε τηλέφωνο τη μητέρα σας και πηγαίνετε για φαγητό με τους φίλους σας. Ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτούς που αγαπάτε δημιουργεί αναμνήσεις που θα θυμάστε για όλη τη ζωή σας.

5. «Μακάρι να μην είχα ρισκάρει»

Κανείς δεν πραγματοποίησε ποτέ τα όνειρά του παραμένοντας συνεχώς μέσα σε ασφαλή όρια. Η ανάληψη ρίσκου κάνει τη ζωή πολύ πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Εκμεταλλευτείτε καθημερινά την ευκαιρία να κάνετε ένα πράγμα που σας φοβίζει. Δώστε στον εαυτό σας αυτή τη μικρή ώθηση και απολαύστε την αίσθηση της ζωντάνιας που έρχεται όταν κυνηγάτε το άγνωστο.

6. «Μακάρι να μην είχα φροντίσει τον εαυτό μου»

Ο Βούδας είπε κάποτε το εξής: «Το σώμα σας είναι πολύτιμο. Είναι το μέσον που διαθέτετε για τη διαδικασία της συνειδητοποίησης. Φροντίστε το με προσοχή». Έχουμε ένα σώμα για μια ολόκληρη ζωή και είμαστε υποχρεωμένοι να το φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Να κοιμάστε καλά, έτσι ώστε να μπορείτε να ξυπνάτε κάθε πρωί νιώθοντας ξεκούραστοι και έτοιμοι για περιπέτεια. Να ασκήστε και να τρώτε θρεπτικές τροφές για να έχετε τη δύναμη να περνάτε τη ζωή σας στον απόλυτο βαθμό.

7. «Μακάρι να καθόμουν περισσότερο χρόνο στην αναπαυτική μου πολυθρόνα»

Βγείτε έξω και μυρίστε τον καθαρό αέρα, ακούστε τον ήχο του ανέμου και παρατηρήστε τον νυχτερινό ουρανό. Πηγαίνετε μια βόλτα στο δάσος και απολαύστε την ηρεμία που αισθάνεστε όταν βρίσκεστε μόνοι στη φύση. Η ομορφιά βρίσκεται συνεχώς γύρω μας. Εκεί έξω υπάρχει ένας πολύχρωμος κόσμος και δεν μπορείτε να τον δείτε μέσα από το σαλόνι σας.

8. «Μακάρι να μην είχα ακολουθήσει το όνειρό μου»

Ο Πάπας Ιωάννης ΧΧΙΙΙ είπε το εξής: «Μην ακούτε τους φόβους σας, ακούστε τις ελπίδες και τα όνειρά σας. Μην σκέφτεστε την απογοήτευση σας, αλλά τις δυνάμεις που έχετε να αξιοποιήσετε. Μην ανησυχείτε για όσα προσπαθήσατε και αποτύχατε, αλλά για όσα μπορείτε ακόμα να κάνετε». Κανείς δεν ωφελείται όταν ακολουθεί μια ζωή που δεν είναι αντάξιά του. Η ζωή είναι μία, γι’ αυτό κάνετε το καλύτερο που μπορείτε ανακαλύπτοντας τον σκοπό σας και ζώντας στο έπακρο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση