,

Η καθιστική ζωή μπορεί να μειώνει σταδιακά το μέγεθος του εγκεφάλου

Η έλλειψη άσκησης μπορεί να προκαλεί τη συρρίκνωση του εγκεφάλου καθώς ο άνθρωπος προχωρά προς την τρίτη ηλικία.

Οι μεσήλικοι που κάνουν καθιστική ζωή και δεν αθλούνται έχουν περισσότερες πιθανότητες να διαθέτουν μικρότερο εγκέφαλο στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Neurology. Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με επικεφαλής την Δρ Νικόλ Σπαρτάνο, μελέτησαν στοιχεία για 1.583 ανθρώπους με μέση ηλικία 40 ετών, που δεν είχαν άνοια ή καρδιοπάθεια.

Οι συμμετέχοντες υπεβλήθησαν σε τεστ κόπωσης και αντοχής, καθώς και έλεγχο του εγκεφάλου με την μέθοδο της μαγνητικής νευροαπεικόνισης. Όσο χειρότερη ήταν η επίδοση των ατόμων στο τεστ κοπώσεως, τόσο μικρότερος ήταν ο όγκος του εγκεφάλου τους μετά από δύο δεκαετίες.

Advertisment

Οι άνθρωποι που ανέβαζαν πιο γρήγορα καρδιακούς παλμούς και αρτηριακή πίεση κατά την άσκηση, ήταν πιθανότερο να έχουν μικρότερο εγκέφαλο ως ηλικιωμένοι. Να σημειωθεί ότι γενικώς τα άτομα που δεν ασκούνται στη μέση ηλικία, είναι αυτοί που συνήθως εμφανίζουν υπέρταση και ταχυπαλμία, ακόμη και με σχετικά ήπια άσκηση.

Η Δρ Σπαρτάνο σημειώνει πως η μελέτη «διαπίστωσε μεν μια σαφή συσχέτιση ανάμεσα στη φυσική κατάσταση κάποιου ως μεσήλικα και στο μέγεθος του εγκεφάλου του μετά από χρόνια, χωρίς όμως να αποδεικνύει πως υπάρχει σχέση αιτίου-αιτιατού ανάμεσά τους».

health.in.gr

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση