,

«Κρύσταλλοι μνήμης του Σούπερμαν»: Μέσο αποθήκευσης για την αιωνιότητα

Το αποθηκευτικό μέσο «Superman memory crystal» που μπορεί να διασφαλίσει τη διατήρηση πληροφοριών για τις μελλοντικές γενιές.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον  δημιούργησαν μία μέθοδο αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων που είναι ικανή να διασφαλίσει την επιβίωση των δεδομένων για δισεκατομμύρια χρόνια, πράγμα που ήταν ανέφικτο μέχρι τώρα.

Μέσω νανοδομημένου γυαλιού, οι επιστήμονες του ORC (Optoelectronics Research Centre) ανέπτυξαν διαδικασίες καταγραφής και ανάκτηση 5D ψηφιακών δεδομένων μέσω γραφής λέιζερ φεμτοδευτερολέπτου (1/1.000.000.000.000.000 του δευτερολέπτου).

Advertisment

Η μέθοδος αυτή επιτρέπει άνευ προηγουμένου δυνατότητες αποθήκευσης, της τάξης των 360 TB (terabytes) ανά δίσκο, θερμική σταθερότητα μέχρι και 1.000 βαθμών Κελσίου και…πρακτικά αιώνια «ζωή» σε θερμοκρασία δωματίου (ενδεικτικά , στους 190 βαθμούς Κελσίου υπολογίζεται στα…13,8 δισεκατομμύρια χρόνια!), ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην ψηφιακή αποθήκευση αρχείων. Ως μια πολύ σταθερή και ασφαλής μορφή φορητής μνήμης, η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε οργανισμούς με μεγάλους όγκους αρχείων, όπως εθνικά αρχεία, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Η τεχνολογία επεδείχθη πρώτα πειραματικά το 2013, όταν ένα ψηφιακό αντίγραφο αρχείου κειμένου των 300 KB κατεγράφη με επιτυχία σε 5D. Πλέον, σε αυτή τη μορφή έχουν αποθηκευτεί η Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η «Οπτική» του Νεύτωνα, η Magna Carta και η Βίβλος – σε κόπιες που θεωρείται ότι μπορούν να «επιζήσουν» και μετά το τέλος της ανθρωπότητας. Ένα αντίγραφο της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κωδικοποιημένο σε 5D παρουσιάστηκε πρόσφατα στην UNESCO.

Η εγγραφή έγινε μέσω λέιζερ- πολύ σύντομων και έντονων παλμών φωτός. Το αρχείο/ έγγραφο είναι γραμμένο σε τρία στρώματα νανοδομημένων κουκκίδων, χωρισμένων κατά πέντε μικρόμετρα (ένα εκατομμυριοστό του μέτρου). Η ανάγνωση γίνεται μέσω συνδυασμού οπτικού μικροσκοπίου και πολωτή.

Advertisment

Το εν λόγω αποθηκευτικό μέσο έχει χαρακτηριστεί «Superman memory crystal», από τους «κρυστάλλους μνήμης» που φαίνονταν στον κινηματογραφικό «Σούπερμαν». Όπως είπε ο καθηγητής Πίτερ Καζάνσκι, του ORC, «είναι συναρπαστικό που έχουμε δημιουργήσει την τεχνολογία για διατήρηση εγγράφων και πληροφοριών και αποθήκευσή τους για τις μελλοντικές γενιές. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να ασφαλίσει τα τελευταία ίχνη του πολιτισμού μας: Όλα όσα ξέρουμε δεν πρόκειται να ξεχαστούν».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη νίκη σε υπόθεση για την κλιματική αλλαγή με την βούλα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Θερινή ώρα: Πώς καθιερώθηκε και πότε γυρνάμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά
Σχολή Ευελπίδων: Στην έκτη θέση της λίστας με τις 25 καλύτερες στρατιωτικές σχολές στον κόσμο
Δωρεά Οργάνων: Μέσω SMS στο κινητό θα δηλώνουμε αν θέλουμε να γίνουμε δωρητές οργάνων

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση