Υβρίδια και μεταλλαγμένα: Ο έλεγχος των σπόρων από τις πολυεθνικές εταιρίες

Το 90% της παγκόσμιας αγοράς ελέγχεται από 9 πολυεθνικές εταιρείες.

Η φύση αυτό που ξέρει να κάνει εδώ και εκατομμύρια χρόνια, είναι να χαρίζει απλόχερα τον πλούτο της, δίνοντας στον άνθρωπο τους καρπούς της γης και εκείνος με τη σειρά του, να τους εκμεταλλεύεται. Έτσι, χρησιμοποιώντας το γενετικό πολλαπλασιαστικό υλικό που του έδινε η φύση, έκανε ελεγχόμενες καλλιέργειες για να παίρνει την σοδειά του. Τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια, οι αγρότες δεν μπορούν να αναπαράγουν τους δικούς τους σπόρους και είναι υποχρεωμένοι να τους αγοράζουν με συνέπεια την εξάρτηση τους από τις εταιρείες.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της προώθησης από τις εταιρείες, αλλά και δυστυχώς της αποδοχής από τους αγρότες, των υβριδίων και των γενετικά τροποποιημένων σπόρων. Αλλά ας δούμε τι σημαίνει υβρίδιο και τι ΓΤΣ (μεταλλαγμένο).

Advertisment

Ο όρος υβρίδιο λέγεται πως προέρχεται από την λατινική λέξη “hubris”, που σημαίνει διασταύρωση οικιακού χοίρου με αγριογούρουνο. Μια άλλη εκδοχή λέει πως υβρίδιο σημαίνει “ύβρις κατά του Διός (Θεού)” την οποία και κρατώ ως πιο περιγραφική! Τα πρώτα υβρίδια τα έφτιαχναν οι γεωργοί, κάνοντας διασταυρώσεις μεταξύ δύο φυτών του ίδιου είδους, αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για να αποκτήσουν ένα απόγονο που θα είχε τις ιδιότητες και των δύο φυτών. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός του υβριδίου.

Σήμερα με τον όρο υβρίδιο, εννοούμε το φυτό που προέρχεται από τη διασταύρωση δύο φυτών που είναι κλώνοι και έχουν υποστεί γονιδιακή επεξεργασία, ώστε ο νέος σπόρος να είναι γενετικά φτωχός. Αυτοί οι κλώνοι έχουν δημιουργηθεί από διαδοχικές διασταυρώσεις με το ίδιο φυτό, ώστε να έχουμε ένα φυτό (κλώνο), προϊόν “αιμομιξίας”, αν μπορούμε να το πούμε έτσι. Η διασταύρωση αυτών των δύο κλώνων, μας δίνουν το υβρίδιο F1, το οποίο μας δίνει ένα παραγωγικό φυτό αλλά ο απόγονος του είναι ένα φυτό με τις ιδιότητες των κλώνων απ’ όπου προήλθε, δηλαδή εκφυλισμένες λόγω της “αιμομιξίας”. Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι πως ο παραγόμενος σπόρος από τα υβρίδια F1, να μην είναι αποδοτικός, λόγω της γενετικής εκπτώχευσης που έχει υποστεί.

Ο γενετικά τροποποιημένος οργανισμός (ΓΤΟ) ή μεταλλαγμένος, μπορεί να είναι ένα φυτό, ένα ζώο ή και ένας μικροοργανισμός. Στον ΓΤΟ έχει τροποποιηθεί εργαστηριακά η αρχική γονιδιακή του δομή είτε με την προσθήκη κάποιου ξένου γονιδίου είτε με την αφαίρεση ενός ή περισσοτέρων γονιδίων αυτού του οργανισμού. Επιτυγχάνεται, με την χημική τροποποίηση ενός ή περισσοτέρων γονιδίων ή με την αντικατάσταση τους.

Advertisment

Σε τεχνικό επίπεδο ως μεταλλαγμένα φυτά, είναι δύο είδη : α) τα διαγονικά φυτά, δηλαδή αυτά που έχουν υποστεί γονιδιακή παρέμβαση με ένα ξένο γονίδιο και β) τα φυτά που προέρχονται από μεταλλαξιογένεση (mutagenese), δηλαδή έχουν εκτεθεί οι σπόροι σε χημική ή φυσική επεξεργασία, που προκαλεί τροποποίηση στη χημική σύνθεση των γονιδίων του, με αποτέλεσμα και οι πρωτεϊνες τους να είναι χημικά τροποποιημένες. Σε νομικό επίπεδο βάσει της Ευρωπαϊκής οδηγίας 2001-18, ως μεταλλαγμένα ορίζονται μόνο τα διαγονικά φυτά και όχι αυτά που έχουν προέλθει από μεταλλαξιογένεση!

Το πρώτο στάδιο ελέγχου των αγροτών από τις εταιρείες είναι με τα υβρίδια F1, διότι από αυτά δεν μπορούν να παράγουν σπόρο για την επόμενη χρονιά μιας και η παραγωγή θα είναι ιδιαίτερα φτωχή. Έτσι αναγκάζονται κάθε χρόνο να αγοράζουν σπόρους. Με τους ΓΤΟ τα πράγματα είναι χειρότερα για τον αγρότη, γιατί δεν μπορεί και νομικά να χρησιμοποιήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά αφού οι ΓΤΟ έχουν κατοχυρωθεί ως πατέντα.

Σήμερα, σχεδόν όλη η αγροτική παραγωγή γίνεται με φυτά φυτοφάρμακα, δηλαδή γενετικά τροποποιημένα ώστε να συσσωρεύουν φυτοφάρμακα, απελευθερώνοντας εντομοκτόνο για να προστατευτούν από επιθετικούς παράγοντες. Έχει τροποποιηθεί το DNA τους ώστε να μην καταστρέφονται όταν ψεκάζονται με ζιζανιοκτόνα.

Τόσο λοιπόν η αύξηση της παραγωγής όσο και η ευκολία αντιμετώπισης ασθενειών με εντομοκτόνα, ήταν το δέλεαρ προς τους αγρότες να στραφούν προς τα υβρίδια και τους ΓΤΟ, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί παγκοσμίως το 60-70% των αρχέγονων σπόρων. Η πραγματικότητα όμως είναι πως οι παραδοσιακοί σπόροι που είχαν εγκλιματιστεί εδώ και χιλιάδες χρόνια στον κάθε τόπο, μπορούσαν από μόνοι τους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις ασθένειες και τελικά και η παραγωγή να είναι ποιοτικά και πολλές φορές και ποσοτικά, καλύτερη από τα υβρίδια και τους μεταλλαγμένους σπόρους.

Έτσι με το πέρασμα των χρόνων, εξαφανίστηκαν οι περισσότερες ποικιλίες, με αποτέλεσμα να είναι πλέον επιβεβλημένη σήμερα η αγορά σπόρων από τις πολυεθνικές εταιρείες που τις παράγουν. Σε πολλές χώρες, όπως στην Ινδία, αναγκάζονται πλέον οι αγρότες να αγοράζουν κάθε χρόνο τον σπόρο και ότι τον συνοδεύει (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, κ.α.), με συνέπεια, κυρίως οι φτωχές οικογένειες, να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος αυτό και να οδηγούνται στην υποθήκευση των χωραφιών τους, στο πούλημα των νεφρών τους ως και την αυτοκτονία.

Το 90% της παγκόσμιας αγοράς ελέγχεται από 9 πολυεθνικές εταιρείες. Η ειρωνεία είναι πως αυτές οι εταιρείες, καυχιούνται πως έλυσαν τις διατροφικές ανάγκες του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης. Σκοπός τους όμως είναι ο πλουτισμός και ο έλεγχος και η εξάρτηση κάθε έμβιας μορφής ζωής, γιατί ως γνωστό χωρίς χρήματα ζεις, χωρίς τροφή όχι. Σε αυτό το σχέδιο συμβάλλει και η εφαρμογή του κώδικα διατροφής (διαστροφής), του γνωστού παγκοσμίως ως Codex Alimentarius, που έχει επιβληθεί στις περισσότερες χώρες και στην Ε.Ε. Σύμμαχοι σε αυτό το σατανικό σχέδιο ελέγχου της ανθρωπότητας, είναι βέβαια οι περισσότερες πολιτικές ηγεσίες των κρατών, που προωθούν τον Codex Alimentarius και νομιμοποιούν αυτές τις εταιρείες ακόμα και στο παντετάρισμα αρχέγονων σπόρων!

melilofos.blogspot.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

3 φυτά εσωτερικού χώρου που βοηθούν στην απομάκρυνση της σκόνης
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται
Η μετατροπή των δεδομένων σε μουσική μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τη φύση
Μπορούν οι μεγαδομές να επιβραδύνουν την περιστροφή της Γης; Να τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση