,

Μια βιβλιοθήκη στην εμπόλεμη ζώνη της Δαμασκού

Αυτή η βιβλιοθήκη είναι πολύ ξεχωριστή...

Στην εμπόλεμη Συρία υπάρχουν άνθρωποι που πολεμούν να διασώσουν ότι απομένει από τον πολιτισμό της χώρας. Και φυσικά το κάνουν με κίνδυνο της ζωής τους.

Στο προάστιο Νταράγια της Δαμασκού σε ένα υπόγειο λειτουργεί μια δωρεάν βιβλιοθήκη.

Advertisment

Περίπου 40 άνθρωποι αποφάσισαν να μαζέψουν από τα συντρίμμια όσα περισσότερα βιβλία μπορούσαν. Συνεχίζουν να το κάνουν ακόμη. Γράφουν πάνω στα βιβλία τα ονόματα των ιδιοκτητών των σπιτιών ή επικοινωνούν με τους συγγενείς και ζητούν άδεια για να τα πάρουν στη βιβλιοθήκη.

Advertisment

Κατάφεραν με πολύ κόπο να συγκεντρώσουν περίπου 15.000 βιβλία όλων των κατηγοριών και να δημιουργήσουν μια μικρούτσικη κοιτίδα πολιτισμού μέσα στην εμπόλεμη ζώνη.

Διάβασμα υπό το φως των κεριών

Η βιβλιοθήκη Fajr (Αυγή), όταν δεν είναι κλειστή λόγω των βομβαρδισμών λειτουργεί από τις 11:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα και καθημερινά την επισκέπτονται περίπου 25 άτομα. Διαβάζουν συχνά υπό το φως των κεριών καθώς οι διακοπές ρεύματος είναι συνεχείς.

«Είμαστε περίπου 40 άνθρωποι, ανάμεσά μας και πολλοί φοιτητές που εγκατέλειψαν τις σπουδές τους λόγω του πολέμου, στο τέλος του 2013. Με όλη αυτή την καταστροφή, πρέπει να κρατήσουμε τον πολιτισμό μας. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που βρίσκεται κάτω από τα ερείπια» λέει ο εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης Αχμάντ.

«Τα βιβλία αυτά ανήκουν στο λαό της πόλης. Σε καθηγητές, σε ανθρώπους που σκοτώθηκαν, σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους. Όταν ο πόλεμος τελειώσει μπορούν να αφήσουν τα βιβλία τους σε εμάς ή να τα ζητήσουν πίσω αν σημαίνουν κάτι γι’ αυτούς» προσθέτει.

Ένα από τα πιο δημοφιλή βιβλία της βιβλιοθήκης είναι ο «Αλχημιστής» του Πάολο Κοέλιο. Ο Άχμαντ αποδίδει το γεγονός στο ότι το βιβλίο περιγράφει την «τέλεια απόδραση» για κάποιον που ζει σε μια εμπόλεμη ζώνη.

tvxs.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η δύναμη του υποσυνειδήτου: Κατακτήστε τη ζωή που αξίζετε, κυριαρχώντας στον νου σας
Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του: Ένα διαχρονικό μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας
“2049 - Οδηγίες Χρήσης για το Μέλλον της Ανθρωπότητας” σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ο Γάτος που Δίδασκε Ζεν: Ένα πνευματικό ταξίδι που σας αλλάζει τη ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση