, ,

Εφέδρα: Ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Οι ιδιότητες της εφέδρας και πώς παρασκευάζεται σε αφέψημα και βάμμα.

Εφέδρα, Εφέδρα η Σινική – ephedra sinica

Οικογένεια: Εφεδροειδή – ephedraceae

Advertisment

Περιγραφή

Η Εφέδρα είναι θάμνος που φύεται σε κάποιες περιοχές της Κίνας και της Ανατολικής Ασίας. Παραλλαγές της βρίσκονται στην Ευρώπη, την Ινδία, την Αυστραλία και την Αμερική.

Είναι γένος γυμνόσπερμων θάμνων, το μόνο γένος στην οικογένεια των Εφεδριδών και στην τάξη των Εφεδροειδών. Στην Ελλάδα, τη συναντάμε σε αρκετές περιοχές. Τα κυριότερα είδη είναι η Ephedra Foeminea, η sinensis και η distachya. Υπάρχουν περισσότερα από 50 είδη Εφέδρας, σε όλο τον κόσμο.

Είναι ένας παράξενος θάμνος χωρίς φύλλα, με σκληρά, ενωμένα, χωρίς φλοιό στελέχη και κλαδιά, με μικροσκοπικά κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται το καλοκαίρι. Τα αρσενικά και τα θηλυκά άνθη αναπτύσσονται σε διαφορετικά φυτά, ενώ οι σπόροι του μεγαλώνουν μέσα σε κώνους.

Advertisment

Εφέδρα: Ιδιότητες και τρόποι χρήσης

Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται κυρίως οι αέριοι βλαστοί και η ρίζα. Συλλέγουμε τα νεαρά κλαδιά το Φθινόπωρο, πριν την πρώτη παγωνιά, γιατί τότε έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκαλοειδή. Τα ξηραίνουμε στον ήλιο.

[irp]

Συστατικά

Περιέχει περισσότερο από 1 ¼ % αλκαλοειδή (μέσα στα οποία περιλαμβάνεται η εφεδρίνη και η νορεφεδρίνη), τανίνες, σαπωνίνη, φλαβόνη, αιθέριο έλαιο.

Ιστορία και παράδοση

Η Εφέδρα πιθανολογείται ότι είναι το «σόμα» το ιερό φυτό των ζωροαστριστών και των ινδουιστών. Δείγματα καμένης Εφέδρας βρέθηκαν σε νεολιθικό τάφο στη Μέση Ανατολή. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο φυτό χρησιμοποιούταν φαρμακευτικά πριν πολλές χιλιάδες χρόνια. Ο Διοσκουρίδης τη χρησιμοποιούσε σαν αποχρεμπτικό.

Στις Νοτιοανατολικές ΗΠΑ, οι πρώτοι Μορμόνοι που έφτασαν στο Νέο Κόσμο το 1847, τη χρησιμοποιούσαν αντί του καφέ και του τσαγιού και έτσι έγινε γνωστή, σαν «τσάι των Μορμόνων» ή «τσάι της ερήμου».

Στην Αμερική επίσης, οι αυτόχθονες τη χρησιμοποιούσαν σαν τονωτικό. Η αμερικανική Εφέδρα είναι ελαφρά διουρητική, γεγονός που της απέδωσε τη φήμη ότι αποτελεί καλή θεραπεία για τη σύφιλη και τη βλεννόρροια. Στους οίκους ανοχής κατά τους προηγούμενους αιώνες, η χρήση της υπήρξε ιδιαίτερα διαδεδομένη.

Οι Κινέζοι τη χρησιμοποιούσαν για θεραπευτικούς σκοπούς από το 3000 π.χ. Οι γιατροί της εποχής εκείνης, πρότειναν τσάι από κινέζικη Εφέδρα για την αντιμετώπιση κρυωμάτων, άσθματος και αλλεργικής καταρροής. Στη λαϊκή ιατρική έχει χρησιμοποιηθεί σαν φάρμακο κατά της επιληψίας.

Θεραπευτικές δράσεις και χρήσεις

Τα αλκαλοειδή που περιέχει η Εφέδρα ασκούν φαινομενικά αντίθετες επιδράσεις στον οργανισμό. Ωστόσο, η συνολική τους δράση είναι ευεργετική. Η Εφεδρίνη που απομονώθηκε για πρώτη φορά από τον Ιάπωνα Ναγκάι το 1887 είναι το κύριο συστατικό της Εφέδρας.

Πρόκειται για έναν βρογχοδιαστολέα και διεγείρει το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Επειδή ανακουφίζει τους σπασμούς των βρόγχων, χρησιμοποιείται με επιτυχία στην αγωγή του άσθματος και σχετικών παθήσεων. Έτσι, είναι χρήσιμη στο βρογχικό άσθμα, τη βρογχίτιδα και τον κοκίτη. Μειώνει τις αλλεργικές αντιδράσεις και για αυτό, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αλλεργικής ρινίτιδας, της επιπεφυκίτιδας και άλλων μορφών αλλεργίας.

Η Εφέδρα μπορεί να ρίξει τον πυρετό και να καθαρίσει τις βουλωμένες ρινικές κοιλότητες. Διεγείρει τις καρδιακές και μητριαίες συσπάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης, στην αγωγή της υπότασης και της κυκλοφορικής ανεπάρκειας. Μειώνει την έκκριση των στομαχικών οξέων

[irp]

Άλλες χρήσεις

Επειδή επιδρά στο νευρικό σύστημα, μπορεί να τη βρούμε σε αρκετά γνωστά προΪόντα αδυνατίσματος. Μειώνει την όρεξη και επιδρά στο θυρεοειδή αδένα, ο οποίος με τη σειρά του επηρεάζει το μεταβολισμό. Η Εφέδρα επίσης, μπορεί να βρεθεί σε σκευάσματα και προϊόντα «ενέργειας» που δίνονται σε αθλητές για να έχουν περισσότερη ενέργεια.

Εφέδρα: Τρόποι παρασκευής και θεραπευτικές ιδιότητες

Τρόπος παρασκευής

Αφέψημα: Ρίξτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ξηρό βότανο σε ένα φλιτζάνι νερό, βράστε το και κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά. Το ρόφημα πρέπει να πίνεται τρεις φορές την ημέρα.

Βάμμα : 1-4 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.

Ενδιαφέροντα

Αν και όπως αναφέραμε, υπάρχουν πάνω από 50 είδη Εφέδρας, η κινέζικη είναι το είδος εκείνο που προτιμούν οι βοτανολόγοι, μιας και σε αυτό βρίσκονται τα πιο θεραπευτικά ενεργά συστατικά. Τα ενεργά αυτά στοιχεία της κινέζικης Εφέδρας, η εφεδρίνη και η ψευδοεφεδρίνη είναι διεγερτικά του κεντρικού νευρικού συστήματος , ισχυρότερα από αυτά της καφεϊνης αλλά λιγότερο δραστικά από αυτά της αμφεταμίνης.

[irp]

Προφυλάξεις

Η κακή χρήση της Εφέδρας μπορεί να προκαλέσει πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, ακόμη και μοιραία. Το βότανο και τα παράγωγά του μπορεί να προκαλέσουν εθισμό και υπάρχει περίπτωση να διαταράξουν τον ομαλό καρδιακό ρυθμό και να αυξήσουν την πίεση του αίματος.

Μπορεί επίσης να προκαλέσουν ναυτία, νευρικότητα, υπερβολική εφίδρωση, μείωση της όρεξης και αϋπνία.

Η εφεδρίνη που χρησιμοποιείται στους αθλητές για να βελτιώνουν τις επιδόσεις τους έχει κάποιες φορές καταστρεπτικές συνέπειες, όταν γίνεται αλόγιστη χρήση, τα γνωστά αναβολικά.

Οπωσδήποτε να μη χρησιμοποιείται από εγκύους και λεχώνες.

Επίσης, να μη χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν από υψηλή πίεση ή γλαύκωμα.

Αντενδείκνυται ακόμη, σε άτομα που υποφέρουν από άγχος και ανησυχία.

Ο χρήστης θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση που παρουσιάσει κάποιες από τις παρακάτω ακραίες παρενέργειες: Ζάλη, τρέμουλο, πρήξιμο στο στόμα ή στο πρόσωπο, σφίξιμο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή.

Προσοχή: Το παραπάνω άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό. Πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, ζητήστε τη γνώμη του κατάλληλου επαγγελματία υγείας ή διατροφολόγου. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν παρενέργειες.

[toggle title="Πηγές"]

Χανιώτικα Νέα

Η Χλωρίδα Μας

Valentine

ΒΟΤΑΝΟΠΡΑΚΤΙΚΗ – ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΩΣΤΑΡΑ

ΟΔΗΓΟΣ ΒΟΤΑΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ 120 ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση