Η νύχτα η ξελογιάστρα

Η νύχτα τελικά μπορεί να σε κάνει πιο σοφό γιατί σου αναπλάθει όλα σου τα απωθημένα. Και σε προκαλεί να τολμήσεις.

Της Μαρίας-Χριστίνας Δουλάμη

Το βράδυ όλα φαντάζουν διαφορετικά. Για κάποιους είναι πιο ρομαντικά, για άλλους πιο ήρεμα, για μερικούς ίσως ακόμα και τρομακτικά. Όπως και να το αντιλαμβάνεται ο καθένας όμως, τη νύχτα τα βλέπουμε όλα αλλιώς. Γιατί καθώς κρύβεται το φως, ξυπνούν οι πιο παράτολμες μας σκέψεις. Τα συναισθήματα που κρύβουμε ακόμη κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Τα ρίσκα που θα θέλαμε να πάρουμε αλλά κατά βάθος φοβόμαστε. Η μελαγχολία που μας καταβάλει όταν αναπολούμε όλα όσα ίσως να έπρεπε να είχαμε κάνει.

Advertisment

Και μέσα στο σκοτάδι αυτό είναι που παίρνουμε και τις πιο αυθόρμητες μας αποφάσεις. Είναι τότε που λέμε, ας γίνει κι ό,τι γίνει, νομίζοντας πως θα ξεγελάσουμε ακόμη και τον ίδιο μας τον εαυτό σε αυτό το άφαντο φως.

Λένε πως η νύχτα είναι ξελογιάστρα. Ίσως για αυτό. Γιατί ξυπνάει μέσα σου τις πιο απόκρυφες σου επιθυμίες. Γιατί σου ξεδιπλώνει έναν άλλο σου εαυτό που είτε τόσο καιρό καταπιέζεις, είτε απλά τον παραμελείς. Και είναι σε αυτό το μαύρο του ουρανού με τα αστέρια να λάμπουν σαν μικρά στολίδια που ξαφνικά γίνεσαι πιο γενναίος. Που αφήνεσαι να παρασυρθείς στην γοητεία της βραδιάς και που κάνεις “καμώματα” που, όπως λέει και το γνωστό άσμα, “τα βλέπει η μέρα και γελά”.

Ίσως να τα μετανιώσεις όλα το πρωί. Και τις σκέψεις και τις πράξεις. Ίσως πάλι όχι. Το μόνο σίγουρο είναι πως η νύχτα κατάφερε να σε τυλίξει στη δίνη της και να σου ξεδιπλώσει μπροστά σου όλα αυτά που τη μέρα αρνείσαι να δεις. Η νύχτα τελικά μπορεί να σε κάνει πιο σοφό γιατί σου αναπλάθει όλα σου τα απωθημένα. Και σε προκαλεί να τολμήσεις.

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι άνθρωποί μας φεύγουν, αλλά ζουν παντοτινά μέσα μας
«Το αγέννητο παιδί μου…»
Θυμάμαι πράγματα που δεν έζησα... Θυμάμαι και πράγματα που έζησα, αν είναι αλήθεια...
Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση