,

Ο «κανόνας των 5 δευτερολέπτων» επιβεβαιώνεται επιστημονικά από τη NASA

Δύο μηχανικοί της NASA επιβεβαιώνουν πως αν το φαγητό που πέσει κάτω μαζευτεί γρήγορα, δεν κολλάει αρκετά βακτήρια.

Ακόμα και αν δεν το παραδεχόμαστε, όλοι έχουμε μαζέψει φαγητό από το πάτωμα αμέσως μετά τη πτώση του. Ειδικά αν πρόκειται για το αγαπημένο μας φαγητό ή σνακ δεν τίθεται λόγος. Μάλιστα, για να μη νιώθουμε τύψεις, επικαλούμαστε τον «κανόνα των 5 δευτερολέπτων», που θέλει το φαγητό που μαζεύεται γρήγορα να μην παθαίνει κάτι. Πλέον, μαθαίνουμε από άρθρο της Lifo, ο αστικός αυτός μύθος επιβεβαιώνεται και επιστημονικά από δύο μηχανικούς της NASA, παρόλο που φυσικά υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Μιλώντας στο Science Channel και την εκπομπή “The Quick and the Curious”, οι μηχανικοί Mark Rober και Mike Meacham εξήγησαν πως η ποσότητα της υγρασίας στο φαγητό και η επιφάνεια στην οποία θα πέσει είναι βασικοί συντελεστές στο πόσο βακτήρια θα μαζέψει τελικά. “Ο κανόνας των 5 δευτερολέπτων” είναι στην πραγματικότητα ο ‘κανόνας των 30 δευτερολέπτων υγρασίας κι επιφάνειας’. Το μέσο βακτήριο κινείται με ταχύτητα 0.00045 μιλίων την ώρα- 67 φορές πιο αργά από το μέσο σαλιγκάρι” λέει ο Rober, που σημειώνει ωστόσο πως “όταν οποιοδήποτε φαγητό πέσει στο πάτωμα ξεπηδούν αμέσως μικρές ποσότητες βακτηρίων”.

Advertisment

Αυτό που ανακάλυψαν είναι πως ένα τρόφιμο με υγρασία που βρίσκεται στο πάτωμα για περισσότερα από 30 δευτερόλεπτα από τη στιγμή που έπεσε, μαζεύει 10 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το να μαζευτεί σε μόλις 3 δευτερόλεπτα. “Το e coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια λατρεύουν τα περιβάλλοντα με υγρασία. Απορροφούν νερό για τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν” εξηγούν. Η επιφάνεια στην οποία πέφτει κάτι παίζει επίσης τεράστιο ρόλο. Βρέθηκε πως τα χαλιά μεταφέρουν λιγότερα μικρόβια συγκριτικά πατώματα από μουσαμά, κι αυτό γιατί οι υφαντές “τούφες” τους πρακτικά σημαίνουν πως μικρότερη επιφάνεια θα έρθει σε επαφή με το τρόφιμο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση