, ,

Τι να κάνετε για να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας

Κανόνες συμπεριφοράς για να χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί σας.

Οι σχέσεις, παντός τύπου, είναι περίπλοκες. Είτε πρόκειται για ένα ζευγάρι, μια φιλική σχέση ή μια οικογένεια, οι ισορροπίες είναι λεπτές και ορισμένα ζητήματα απαιτούν τους κατάλληλους χειρισμούς. Ιδιαίτερα όταν μιλάμε για τη σχέση παιδιού-γονέα, τα πράγματα αποκτούν άλλη βαρύτητα.

Όλοι οι γονείς αγχωνόμαστε όταν συμβαίνουν διάφορα στη ζωή (ή το μυαλό) του παιδιού μας και τα κρατάει μυστικά. Μάθετε πώς να κερδίσετε την εμπιστοσύνη του και να γίνετε εσείς ο έμπιστος γονιός όπου θα καταφεύγει το παιδί για να μοιραστεί τα μικρά και μεγάλα μυστικά του!

Advertisment

Μέχρι μια ηλικία, όλα τα παιδιά τρέχουν αμέσως να πουν στη μαμά και τον μπαμπά οτιδήποτε όμορφο, διαφορετικό, παράξενο ή ενοχλητικό συμβεί στη ζωή τους. Καθώς όμως τα χρόνια περνούν, τα περισσότερα παιδιά μπαίνουν στον πειρασμό να κρατήσουν τα δικά τους μικρά ή μεγάλα «μυστικά».

Συνήθως αυτό συμβαίνει επειδή φοβούνται πως οι γονείς τους θα τα μαλώσουν αν μάθουν την αλήθεια ή επειδή αισθάνονται ότι εκείνοι δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να ακούσουν αυτό που τους συμβαίνει και να δείξουν κατανόηση.

Βέβαια τα «μυστικά», είναι και απαραίτητα, μια που δηλώνουν ότι το παιδί αρχίζει να αυτονομείται και να επιζητά την ιδιωτικότητα στη ζωή του. Σε αυτήν την περίπτωση, καλό είναι να τα ενθαρρύνουμε να μας εμπιστεύονται και να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας από μικρή ηλικία –ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί και μεγαλώνοντας.

Advertisment

Αν θέλετε, λοιπόν, να κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας δείτε τους κανόνες της αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Μην κρίνετε το παιδί σας συνεχώς

Πώς θα σας εμπιστευτεί το παιδί σας, αν το επικρίνετε συνέχεια και στέκεστε μόνο στα λάθη και τις αποτυχίες του;

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Η σύγκριση είναι ο σίγουρος τρόπος για να χάσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, αφού έτσι νιώθει πώς δεν το αγαπάτε και πώς όσα κάνει δεν είναι ποτέ αρκετά για εσάς.

Αποφύγετε τους χαρακτηρισμούς και τις ταμπέλες

Οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να μειώνουν το παιδί και να το απομακρύνουν από κοντά σας.

Ακούστε προσεκτικά το μυστικό που σας εμπιστεύεται

Και αποφύγετε να το διαδώσετε όσο τρομερό ή χαριτωμένο και αν είναι. Κάτι τέτοιο για το παιδί σημαίνει «προδοσία».

Μιλήστε πάντα με ειλικρίνεια στο παιδί

Με την ειλικρίνεια κερδίζουμε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Έτσι, το παιδί θα μάθει να εκτιμάει την αλήθεια και θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να λέει τη αλήθεια, όσο ενοχλητική κι αν είναι, αρκεί να την λέει ευγενικά, διακριτικά και χωρίς να προσβάλλει ή να πληγώνει τους άλλους

Καθοδηγήστε το, χωρίς φωνές και απειλές

Μην φωνάζετε στο παιδί σας, μην προσπαθείτε να το πειθαρχήσετε με υπερβολική αυστηρότητα και απειλές. Δεν θέλετε να σας φοβάται, αλλά να σας εμπιστεύεται.

Επιβραβεύστε τις προσπάθειες του

Η επιβράβευση ενισχύει το δέσιμο του γονιού με το παιδί και του δείχνει έμπρακτα ότι κάθε του προσπάθεια έχει αξία για τους γονείς του.

Μάθετε στο παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του

Προκειμένου να μάθει να εκτιμά και να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει από μικρή ηλικία ότι έχει κάθε δικαίωμα να τα εκφράζει, ακόμα κι αυτά που δεν είναι ευχάριστα, όπως ο θυμός ή η θλίψη –αρκεί να το κάνει με σεβασμό στον εαυτό του και στους άλλους. Διαφορετικά, τα παιδιά μαθαίνουν να κρύβουν αυτά που νιώθουν, μέχρι τα συναισθήματα να γίνουν πολύ έντονα για να μπορούν να τα διαχειριστούν και τότε τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα. Για το λόγο αυτό, μη λέτε ποτέ «μην κλαις» ή «μη θυμώνεις».

Ο καθένας μας έχει δικαίωμα να αισθάνεται και οργή και πίκρα και θυμό. Ακόμα κι αν αυτό προκαλεί ανησυχία σε εσάς, είναι προτιμότερο να εξηγήσετε στο παιδί πώς νιώθετε εσείς παρά να του απαγορεύσετε να νιώθει κάτι εκείνο.

Ακούστε το, όταν σας μιλάει

Μην αδιαφορείτε για τα λεγόμενα του, ακόμα κι αν σας φαίνονται αστεία. Κάθε παιδί, όσο μικρό κι αν είναι, έχει ανάγκη να ξέρει ότι οι γονείς του το ακούν, το υπολογίζουν, το σέβονται.

Να τηρείτε τις υποσχέσεις σας (τουλάχιστον όσο μπορείτε)

Τα παιδιά απογοητεύονται, όταν οι γονείς συστηματικά δεν πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους, γι’ αυτό μην υπόσχεστε, αν δεν είστε σίγουροι ότι θα κρατήσετε τον λόγο σας.

Να είστε ήρεμοι

Όταν το παιδί ξέρει ότι μπορεί να μας πει οτιδήποτε χωρίς να εξοργιστούμε και να χάσουμε τον έλεγχο, τότε να είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να μας εμπιστευτεί και ότι θα μας πει την αλήθεια.

Σεβαστείτε την ανάγκη του παιδιού σας για ιδιωτικότητα

Δεχτείτε ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε ή να ελέγχετε ό,τι συμβαίνει στη ζωή του ανά πάσα στιγμή. Εάν ξέρει ότι είστε εκεί, διατεθειμένοι να το ακούσετε χωρίς να το κατακρίνετε, θα ξέρετε ότι θα έρθει να σας εμπιστευθεί όταν χρειαστεί βοήθεια. Μέχρι τότε, αποδεχτείτε το γεγονός ότι το παιδί έχει τη δική του ζωή κι εσείς τη δική σας. Φροντίστε να την απολαμβάνετε ώστε να λειτουργείτε σαν πρότυπο για το παιδί και να θέλει τη συμβουλή σας.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο παιδί για να σας εμπιστευθεί κι εκείνο

Αν θέλουμε τα παιδιά να μας εμπιστεύονται θα πρέπει να νιώθουν ότι κι εμείς τους έχουμε εμπιστοσύνη. Αυτό είναι κάτι που ξεκινάει από πολύ νωρίς, γιατί η εμπιστοσύνη δεν έχει να κάνει με το χρόνο ή την ηλικία.

Σταθείτε δίπλα του

Στα καλά και στα άσχημα, στα εύκολα και στα δύσκολα πρέπει να είστε πάντα δίπλα του, να το υποστηρίζετε και να το ενισχύετε με την παρουσία σας.

Δείξτε του την αγάπη σας

Για να κερδίσετε και να διατηρήσετε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, αυτό που χρειάζεται πρώτα από όλα είναι φυσικά η αγάπη. Είναι ο πιο σίγουρος κανόνας!

Ελένη Χαδιαράκου – www.imommy.gr

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Γιατί μένουμε σε βαρετές σχέσεις;
Πώς να καταλάβετε αν ο/η φίλος/η σας είναι κρυφο-drama queen!
Η ειλικρίνεια χτίζει την εμπιστοσύνη και δημιουργεί αυθεντικές σχέσεις
Η φράση που καταστρέφει τις σχέσεις, σύμφωνα με ψυχολόγο του Χάρβαρντ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση