,

Απόγνωση… ουσιαστικό γένους θηλυκού με σημασία πληθυντικού αριθμού

Είσαι ο πρωταγωνιστής στη ζωή σου, αγάπα τον εαυτό σου και αν νοσεί να τον φροντίσεις...

Γράφει η Χρύσα Μπακολιά

Απόγνωση… ουσιαστικό γένους θηλυκού με σημασία πληθυντικού αριθμού… μια λέξη, χιλιάδες αδιέξοδα. Τι σε έφερε σε αυτή τη κατάσταση… ψάχνεις αιτίες… σε πιάνει σύγχυση και δεν μπορείς να βρεις το λόγο ή τους λόγους… είναι ενα ερωτικό αδιέξοδο; μια λάθος επαγγελματική κίνηση; ή είναι κάτι άλλο βαθύτερο; μια υπαρξιακή ερώτηση; ή μια γενετική προδιάθεση; Υπάρχουν άνθρωποι που αναρωτιούνται συχνά ενώ άλλοι όχι.

Advertisment

Οι πρώτοι είναι ευτυχέστεροι από τους τελευταίους; όχι… είναι δεδομένο ότι υπάρχουν άνθρωποι που γενετικά τείνουν να έχουν περισσότερη προδιάθεση αυξομείωσης της διάθεσης. Η κατηγορία αυτών των ατόμων ειναι ευαίσθητη να πέσει σε κατάθλιψη ή σε κάποια άλλη μορφή ψυχικής διαταραχής. Παρόλα αυτά υπάρχει το ενδεχόμενο να μιλάμε απλώς για άτομα που τα ερεθίσματα ή τα βιώματά τους, τους διαμόρφωσαν έτσι ώστε να ψάχνουν πάντα την ουσία και την αιτία των πραγμάτων που τους περιβάλλουν.

Έτσι, η πρώτη κατηγορία έχει συνεχώς προβληματισμούς πολιτικούς και κοινωνικούς. Ακόμη, η δεύτερη κατηγορία, δεν είναι πάντα επιφανειακοί άνθρωποι όπως τους κατονομάζουν, ή άνθρωποι βολεμένοι ή ευτυχισμένοι. Ίσως απλά εθελοτυφλούν, ίσως η ζωή τους έφερε σε μια κατάσταση να προσαρμόζονται πιο εύκολα ή οι ανάγκες τους για επιβίωση να ειναι αυξημένες ώστε να μην έχουν περιθώριο αναζήτησης της ταυτότητάς τους, των πραγματικών θέλω τους. Όπως και να έχει και οι δύο κατηγορίες ατόμων μπορεί κάποτε να νιώσουν απόγνωση.

Το πρώτο και πολύ κρίσιμο βήμα είναι η συνειδητοποίηση ότι κάτι δε πάει καλά. Έπειτα, ο καθένας επειδή είναι ενα ξεχωριστός άνθρωπος έχει διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης. Χρειάζεται μια βαθιά ανασκόπηση. Δεν είναι κακή, ακόμη, και η αναζήτηση κάποιου ειδικού που θα συμβάλει στη φώτιση των σκοτεινών σημείων που μας οδήγησαν σε αυτή τη κατάσταση. Είναι μια διαδικασία που, είτε γίνεται με βοήθεια είτε ατομικά, ειναι αρκετά επίπονη αλλά απαραίτητη.

Advertisment

Θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή. Θα χρειαστεί απόλυτη ειλικρίνεια και εσωτερική στροφή προς το είναι μας. Υπάρχουν πολλές παγίδες που ελοχεύουν όπως το να μη δώσουμε αρκετή σημασία στο πρόβλημά μας. Μια τέτοια συμπεριφορά θα μας οδηγήσει στο να χειροτερεύουν τα πράγματα για καιρό και να βγουν στην επιφάνεια αργότερα άλλα ψυχικά και σωματικά προβλήματα καθώς το σώμα μας επηρεάζεται άμεσα απο τη ψυχική μας κατάσταση. Το καμπανάκι χτύπησε, μη το αγνοείς. Είσαι ο πρωταγωνιστής στη ζωή σου, αγάπα τον εαυτό σου και αν νοσεί να τον φροντίσεις…

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

…Φλούδες μανταρίνι
«Το 2013 πέθανα και ξαναγεννήθηκα» | Μαθήματα ζωής από τον άστεγο Μιχάλη Σαμόλη
«Μην έρχεσαι κοντά» σου λέγανε κάθε φορά που άπλωνες το χέρι σου...
Οι "αόρατοι άνθρωποι" που ζουν ανάμεσά μας, δεν είναι απλά νούμερα… είναι άνθρωποι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση