Έγινες γονέας και θυμήθηκες πως φοβάσαι!

Στην αρχή φοβόσουν να ονειρευτείς, μετά φοβόσουν να σκεφτείς και μετά ξέχασες πως φοβόσουν και συνέχισες την ζωή σου μέχρι που έγινες γονέας.

Γονέςα παιδί φόβος

Γράφει η συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Έγινες γονέας και παλεύεις με τα μέσα σου. Έγινες γονέας και θυμήθηκες πως φοβάσαι! Στην εποχή μας παίζαμε στις αλάνες ως αργά το βράδυ και το μόνο που με φόβιζε εκείνες τις νύχτες ήταν η φωνή της μητέρας ή του πατέρα στο μπαλκόνι να με φωνάζει να πάω για ύπνο!

Στην εποχή μου το να βγεις έξω δεν χρειαζόταν κινητό να χτυπά κάθε λίγο και υποχρεωτική παράδοση παραλαβή στο μέρος συνάντησης. Τώρα βλέπω τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, να θέλουν να τα αφήνω μόνα με τα άλλα παιδιά στην πλατεία, να θέλουν να βγουν έξω και αυτό που με φοβίζει δεν έχει καμία σχέση με την γονεϊκή φωνή που δεν ήθελα με τίποτα να με φωνάξει τότε!

Τώρα ακούω την δική μου μαμαδίστικη φωνή από τη μία να μου λέει, άσ’ τα να σταθούν στα πόδια τους, μεγάλα παιδιά είναι! Και από την άλλη κι αν τα κλέψουν κιαν τα αποπλανήσουν μετά τι; Στην εποχή μου ήξερες πως αν διαβάσεις και περάσεις σε κάποια σχολή η δουλειά θα ερχόταν αργά ή γρήγορα τώρα ξέρεις πως το “σπουδαγμένο” παιδί σου για να βρει δουλειά θα χρειαστεί να ξενιτευτεί!

Τα παραδείγματα πολλά, η ουσία είναι πως η ζωή μας έχει γίνει τόσο επικίνδυνη, τόσο δύσκολη σε σχέση με τις παλαιότερες εποχές! Μα ο φόβος όμως σε καμμία εποχή δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν! Ο φόβος εμπόδισε, ο φόβος δείλιασε, ο φόβος δεν άφησε την ζωή να βγάλει φτερά! Και εσύ άφησες πίσω το ξέγνοιαστο παιδί που έπαιζε γελώντας στην αλάνα, ξέχασες τα κουτσομπολιά στην καφετέρια, τις κλεφτές ματιές αγοριών και κοριτσιών και άρχισες να φοβάσαι όσο μεγάλωνες…

Στην αρχή φοβόσουν να ονειρευτείς, μετά φοβόσουν να σκεφτείς και μετά ξέχασες πως φοβόσουν και συνέχισες την ζωή σου μέχρι που έγινες γονέας. Έγινες γονέας και θυμήθηκες πως φοβάσαι!

Και τώρα τι; Και τώρα γύρισε πίσω και θυμήσου, κλείσε τα μάτια και αφέσου στις αναμνήσεις που σε αλαφρώνουν όπως όταν έπεφτες από την μάντρα στο παιχνίδι, έβαζες σάλιο και συνέχιζες, θυμήσου τότε που είπες στους γονείς σου πως θα πας στην γνωστή καφετέρια μα εσύ πήγες κρυφό ραντεβού με τον πρώτο σου έρωτα. Θυμήσου όλα όσα σου διώχνουν τον φόβο μακριά και εμπιστεύσου τις αξίες με τις οποίες ζεις, καθοδηγείς, δυναμώνεις το παιδί σου. Δώσε του την ευκαιρία να σου δείξει με τις πράξεις του πόσο τα έχεις καταφέρει κι αν κάτι δεν είναι έτσι όπως θα ήθελες, θυμήσου πώς ένιωθες εσύ όταν ήθελαν οι γονείς σου αλλά δεν ήθελες εσύ…

Book For Thought | S1E4

Δείτε Επίσης

Συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Όλη μου η ζωή ένα βιβλίο γραμμένο με γέλιο, με δάκρυ, με αγάπη, με θυμό μα πάνω από όλα με την πρόθεση να καταφέρω να διώξω μακριά κάθετί αρνητικό!

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Αξίζει να διαβάσετε

ΕΚδοσεισ keybooks
Δυναμικη της επιτυχιασ

Συγγραφέας Ρίνα Σερέτη

Όλη μου η ζωή ένα βιβλίο γραμμένο με γέλιο, με δάκρυ, με αγάπη, με θυμό μα πάνω από όλα με την πρόθεση να καταφέρω να διώξω μακριά κάθετί αρνητικό!

Ιστοσελίδα
Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα