, ,

Έκζεμα: Φυσικοί και εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα όπλα της φύσης για το έκζεμα είναι το λάδι καρύδας, το μέλι, η αλόη βέρα, η βρώμη, ο άργιλος, το χαμομήλι και άλλα

Το έκζεμα πολύ απλά είναι μία πάθηση του δέρματος, με κύρια συμπτώματα την ερυθρότητα και τον έντονο πολλές φορές κνησμό. Το έκζεμα, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος χωρίς φανερή αιτία, συνοδεύεται συνήθως από μία ανάγκη για ξύσιμο δυσανάλογη προς την σπουδαιότητα της δερματικής παθολογίας.

Βασική αιτία δημιουργίας του εκζέματος (όπως και άλλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων) είναι το άγχος, το στρες η ψυχική πίεση που δεν εκδηλώνονται και δεν αντιμετωπίζονται. Καταπιεσμένα συναισθήματα, απωθημένες σκέψεις, που βρίσκονται καλά κρυμμένα στο ασυνείδητο γιατί δεν έχουμε τη δύναμη να τα αντιμετωπίσουμε, βρίσκουνε τρόπο έκφρασης μέσα από το σώμα. Με τον τρόπο αυτό, μέσω του συμπτώματος εξακολουθούν να μας υπενθυμίζουν την παρουσία τους και να κάνουν ακόμη πιο ισχυρή την ύπαρξη τους μέσα μας.

Advertisment

Επειδή στην Εναλλακτική Δράση προσεγγίζουμε την πάθηση με ολιστικό τρόπο, πριν σπεύσετε να αναθεματίσετε το πρόβλημά σας, ίσως θα έπρεπε να συμφιλιωθείτε πρώτα μαζί του. Ας μην ξεχνάτε ότι το έκζεμα έχει και τα καλά του, για παράδειγμα αποτελεί ασπίδα κατά του μελανώματος, όπως είχε φανεί σε πρόσφατη βρεττανική έρευνα.

1. Διατροφή

Υγιεινή διατροφή για την αντιμετώπιση του Εκζέματος

Advertisment

Είναι σημαντικό να τρέφεστε με περισσότερα λαχανικά, να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και να προτιμήσετε τροφές πλούσιες σε ωμέγα 3 λιπαρά. Ο υπ’ αριθμόν 1 τροφοδότης των εκζεμάτων και γενικά πολλών δερματολογικών προβλημάτων είναι η ζάχαρη. Αποφύγετέ την με κάθε τρόπο. Δείτε όμως πως η ζάχαρη καταστρέφει τον οργανισμό μας

2. Μειώστε το στρες

Αντιμετώπιση του εκζέματος με διαλογισμό για μείωση του στρες

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, η πρωταρχική αιτία, αν όχι η μοναδική, κάθε πάθησης προέρχεται από τον ψυχολογικό παράγοντα. Είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους ώστε να μειώσετε το στρες σας. Ο Διαλογισμός είναι ίσως ο καλύτερος τρόπος. Βρείτε τον δικό σας μοναδικό τρόπο με τον οποίο χαλαρώνετε, είτε αυτό είναι η μουσική, η άσκηση ή το πλέξιμο.

3. Λάδι καρύδας

λάδι καρύδας εναντίον εκζέματος

Το λάδι καρύδας, απορροφάται άμεσα από την επιδερμίδα και συμπληρώνει το μεσοκυττάριο χώρο που έχει σχηματίσει κενό χώρο και έχει προκαλέσει την απώλεια υγρασίας. Τρίψτε το έλαιο καρύδας πάνω στις πληγείσες περιοχές και αφήστε το να στεγνώσει. Διαβάστε 80 χρήσεις για το λάδι καρύδας

4. Αλόη Βέρα

Η αλόη αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έκζεμα

Χρησιμοποιήστε αλόη βέρα. Το ζελέ από το φυτό αλόη βέρα έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως θεραπεία των πληγών, των εγκαυμάτων και άλλων δερματικών παθήσεων, χάρη στις καταπραϋντικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του εκζέματος, αφού καταπραΰνει τον κνησμό κι ενυδατώνει το ξηρό φολιδωτό δέρμα.

• Παρ’ όλο που η αλόη χρησιμοποιείται ως συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας του δέρματος, οι λοσιόν και τα τζελ μπορεί επίσης να περιέχουν συστατικά που ερεθίζουν το δέρμα. Για τον λόγο αυτό, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα φυτό αλόης βέρα και να εξάγετε απευθείας το καθαρό ζελέ του.

• Για να χρησιμοποιήσετε την αλόη βέρα, σπάστε ένα φύλλο και πιέστε το για να βγει η ζελατινοειδής ουσία. Αλείψτε το τζελ πάνω στο έκζεμα και αφήστε το να διαποτίσει το δέρμα. Μπορείτε να αποθηκεύσετε το φύλλο στο ψυγείο και να το έχετε για πολλές χρήσεις.

5. Χαμομήλι

Το χαμομήλι βοηθάει στη θεραπεία του εκζέματος

Το χαμομήλι είναι μια πολύ γνωστή φυσική θεραπεία για το έκζεμα και πιστεύεται ότι καταπραΰνει τον κνησμό και τη φλεγμονή. Επίσης το χαμομήλι καταπολεμά το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με δύο τρόπους:

• Κατ’ αρχάς, μπορείτε να φτιάξετε το χαμομήλι βράζοντας αποξηραμένα άνθη για περίπου 15 λεπτά. Στράγγιξε τα και αφήστε τα να κρυώσουν ελαφρά. Κάντε μια ζεστή κομπρέσα βουτώντας ένα καθαρό πανί στο χαμομήλι και στύψτε το για να φύγει η υπερβολική ποσότητα. Στη συνέχεια πιέστε το πάνω στο προσβεβλημένο δέρμα για 10-15 λεπτά.

• Ο δεύτερος τρόπος να καταπραΰνετε το έκζεμα είναι τα αιθέρια έλαια χαμομηλιού. Μπορείτε είτε να τα βάλετε απευθείας πάνω στο δέρμα και να κάνετε μασάζ ή να προσθέσετε μερικές σταγόνες κατά τη διάρκεια ενός ζεστού μπάνιου.

6. Άργιλος

μάσκα με άργιλο για το έκζεμα

Ο πράσινος άργιλος, πλούσιος σε μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, και άλλα ορυκτά, κάνει την τέλεια πάστα που θα σταματήσει τον πόνο και τον κνησμό, και θα μειώσει το αίσθημα καύσου και φλεγμονής.

7. Μέλι

Το μέλι θεραπεύει το έκζεμα

Το μέλι εκτελεί όλες τις εργασίες που απαιτούνται για να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα του εκζέματος. Είναι αντιμικροβιακό, αντιφλεγμονώδες, βοηθά να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης του «σπασμένου» δέρματος και θεωρείται ένα υγροσκοπικό μέσο (δηλαδή αντλεί νερό σε αυτό.) Το μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι κολλώδης, γι ‘ αυτό καλύτερα να επαλείψετε μικρές περιοχές.

8. Ζεστά Μπάνια

θεραπευτικά μπάνια για τη φυσική αντιμετώπιση του εκζέματος

Ένα ζεστό μπάνιο – με καταπραϋντικά συστατικά – είναι πολύ αποτελεσματικό στη μείωση της φαγούρας και την ανακούφιση από τον πόνο. Να θυμάστε ότι το καυτό νερό μπορεί να επιδεινώσει το έκζεμα, γι’ αυτό φροντίστε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία χλιαρή έως ζεστή. Μερικά από τα αποτελεσματικότερα συστατικά που μπορείτε να προσθέσετε όταν κάνετε μπάνιο περιλαμβάνουν:

• Βρώμη ή κολλοειδές βρώμης: η ωμή βρώμη ή το κολλοειδές βρώμης (το οποίο είναι μια μορφή αλεσμένης βρώμης ειδικά κατασκευασμένης για μπάνιο) μπορεί να προστεθεί στο νερό της μπανιέρας σας και να απαλύνει το ξηρό σας δέρμα.

• Μαγειρική σόδα: μια κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα στο νερό της μπανιέρας μπορεί να καταλαγιάσει τα συμπτώματα του κνησμού.

9. Ομοιοπαθητική

η ομοιοπαθητικής αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το έκζεμα

Η ομοιοπαθητική έχει μεγάλο ποσοστό αποτελεσματικότητας στην περίπτωση του εκζέματος, τόσο στους ενηλίκους όσο και στα παιδιά. Ουσιαστικά, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει ο ίδιος ο οργανισμός το πρόβλημα.

10 Ύπνωση

Κλινική ύπνωση για τη φυσική θεραπεία του εκζέματος

Η υπνοθεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί για πολλές παθολογικές καταστάσεις: Ρύθμιση της πίεσης, έλεγχο του πόνου, αντιμετώπιση του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου, ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση των μολύνσεων, για την ψωρίαση, το έκζεμα, το άσθμα, διακοπή του καπνίσματος και της βουλιμίας, αντιμετώπιση των ναυτιών και των εμετών λόγω χημειοθεραπείας. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τις φοβίες, το στρες, το άγχος, τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες.

Αποτελεσματική συνταγή για μάσκα από βρώμη, μέλι και γιαούρτι

Υλικά:

-Πλιγούρι βρώμης
-Ζεστό νερό
-Μέλι
-Γιαούρτι

Θα χρειαστείτε επίσης ένα μπολ, ένα κουτάλι για το ανακάτεμα και κύπελλα ή/και κουτάλια για τη δοσομέτρηση. Οι δόσεις είναι προσαρμόσιμες στην ποσότητα που θέλετε να φτιάξετε. Το μόνο που πρέπει να τηρήσετε είναι οι αναλογίες.

Παρασκευή:

Βήμα 1ο: Βάλτε 1/3 της κούπας πλιγούρι βρώμης στο μπολ

Βήμα 2ο: Προσθέστε 1/2 κούπα ζεστό νερό και αφήστε το για μερικά λεπτά

Βήμα 3ο: Προσθέστε 1 κουταλιά του γλυκού μέλι

Βήμα 4ο: Προσθέστε 1-2 κουταλιές του γλυκού γιαούρτι

Βήμα 5ο: Ανακατέψτε καλά

Εάν γνωρίζετε κάποια άλλη αποτελεσματική φυσική μέθοδο καταπολέμησης του εκζέματος, παρακαλούμε πολύ γράψτε την παρακάτω.

Προσοχή: Το άρθρο έχει ενημερωτικό σκοπό και δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη γνωμάτευση ή την αγωγή του ειδικού επαγγελματία υγείας. Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε συνταγή ή πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, συμβουλευτείτε τον ειδικό. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση