, , , ,

Έρευνα: Πόσα βήματα την ημέρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Τελικά, φαίνεται ότι οι βηματομετρητές που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο διαδεδομένοι είναι αρκετά χρήσιμοι κατά τη διάρκεια του περπατήματος ή του

Έρευνα: Πόσα βήματα την ημέρα συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου;

Τελικά, φαίνεται ότι οι βηματομετρητές που τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο διαδεδομένοι είναι αρκετά χρήσιμοι κατά τη διάρκεια του περπατήματος ή του τζόκινγκ μας: οι ερευνητές βρήκαν ότι τα περισσότερα βήματα ημερησίως συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αν και τα 10.000 βήματα την ημέρα είναι ο πιο δημοφιλής στόχος, οι ερευνητές εδώ και καιρό επικρίνουν αυτό το στοιχείο επειδή θεωρείται ότι οι ρίζες του βρίσκονται σε μια Ιαπωνική διαφημιστική καμπάνια και δεν βασίζεται σε επιστημονική έρευνα.

Advertisment

Τώρα όμως νέα έρευνα που μέτρησε και ήλεγχε τον αριθμό των βημάτων σε πάνω από 4.800 ενήλικες άνω των 40 ετών συμπέρανε ότι ο υψηλότερος αριθμός βημάτων συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία για μια περίοδο 10 χρόνων. Επιπροσθέτως, φαίνεται ότι τα υποκείμενα δεν χρειαζόταν να φτάσουν τα 10.000 βήματα την ημέρα για να αρχίσουν να βλέπουν οφέλη.

Ο Dr Charles Matthews από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο για τον Καρκίνο, ένας εκ των ερευνητών, ανέφερε ότι τα ευρήματα συμφωνούν με τις επίσημες οδηγίες των ειδικών ότι κάθε είδος δραστηριότητας είναι καλό και ότι όσο περισσότερο, τόσο το καλύτερο.

«Για τα άτομα που καταγράφουν γύρω στα 4.000 – 5.0000 βήματα την ημέρα κατά μέσο όρο, ένα χαμηλό δηλαδή ποσοστό, τα δεδομένα μας δείχνουν ότι θα ωφεληθούν ουσιαστικά αν αυξήσουν τα βήματά τους στα 8.000 ημερησίως», αναλύει, προσθέτοντας ότι όσοι ήδη έχουν φτάσει τα 8.000 βήματα ημερησίως επωφελούνται από την αύξησή τους.

Advertisment

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA εξέτασε δεδομένα 4.840 ατόμων με μέσο όρο ηλικίας τα 57 έτη. Το δείγμα φορούσε έναν μετρητή ταχύτητας και βηματομετρητή επί 14 ώρες την ημέρα για περίπου 6 μέρες και οι ειδικοί τους παρακολουθούσαν για 10 χρόνια.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα 8.000 – 12.000 βήματα ημερησίως σχετίζονταν με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου (και από καρκίνο και καρδιαγγειακές νόσους) σε σύγκριση με τα 4.000 βήματα. Η έρευνα δείχνει ότι κάθε σωματική δραστηριότητα είναι κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη για την υγεία μας με τον μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου να εντοπίζεται στον μεγαλύτερο συνολικό αριθμό βημάτων την ημέρα.

Πηγή:

theguardian.com/society/2020/mar/24/higher-step-counts-could-lower-risk-early-death-study-finds

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση