, ,

Η μοναξιά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Επιστήμονες συνδέουν τη μοναξιά με την εκδήλωση σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Σύμφωνα με μελέτη Βρετανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Heart, η μοναξιά βλάπτει την υγεία αφού φαίνεται πως ενισχύει τον κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και εγκεφαλικά επεισόδια σε ποσοστό 29% και 32%, αντίστοιχα. Τονίζουν, μάλιστα, πως επηρεάζει την υγεία του οργανισμού στον ίδιο βαθμό με το άγχος.

Η μελέτη βασίστηκε σε 23 προηγούμενες μελέτες επί του θέματος και συνολικά αφορούσε περισσότερα από 180.000 άτομα, με διάρκεια δειγματοληψίας από 3-20, περίπου, χρόνια.

Advertisment

Όπως τονίζει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Νικόλ Βαλτόρτα, η μοναξιά επηρεάζει τα άτομα σε τρεις κυρίως τομείς: Τις καθημερινές συνήθειες, τους βιολογικούς δείκτες και τους ψυχολογικούς παράγοντες. «Τα μοναχικά ή κοινωνικά απομονωμένα άτομα είναι πιο πιθανό να παραμένουν σωματικά αδρανή, να καπνίζουν, να αποφεύγουν την επίσκεψη στο γιατρό, είναι πιο πιθανό να τρώνε ανθυγιεινά και να έχουν αυξημένο βάρος», αναφέρει η Βαλτόρτα. Επίσης, συνδέεται με αυξημένους δείκτες άγχους και κατάθλιψης, επηρεάζοντας τη γενικότερη λειτουργία και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Διαβάστε και τον αντίλογο: Αγαπημένη μου μοναξιά

Advertisment

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Έρευνα: Η ψυχική υγεία της εγκύου επηρεάζει την ανάπτυξη του εμβρύου
Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακά προβλήματα λόγω κατάθλιψης;
Έρευνα για την κατάθλιψη: Ποιες χώρες είναι πρωταθλήτριες στα αντικαταθλιπτικά | Η θέση της Ελλάδας

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση