, , , ,

Το άσθμα συσχετίζεται με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και το υπερβολικό βάρος

Μελέτη έδειξε ότι το σύνδρομο με τον Δείκτη Μάζας Σώματος και στις υπέρβαρες αλλά και στις παχύσαρκες γυναίκες συσχετίζονται με το άσθμα.

Σύμφωνα με μια καινούρια προκαταρκτική μελέτη από την Αυστραλία, στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS) όπως επίσης το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνδέονται με το άσθμα. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στις 2 Απριλίου 2016 στην ετήσια συνάντηση της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας στη Βοστόνη.

Η Anju Elizabeth Joham, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ενδοκρινολόγος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Μόνας στη Μελβούρνη, αναφέρει τα εξής: «Ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών αναφέρει την ύπαρξη άσθματος, ενώ τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν ότι το άσθμα όντως σχετίζεται με αυτό αλλά και το υπερβολικό βάρος». Και συνεχίζει: «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν ότι το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών αποτελεί μια σύνθετη διαταραχή που περιλαμβάνει ένα σημαντικό φλεγμονώδες υπόβαθρο. Επίσης, τα αποτελέσματα οδηγούν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης να εξετάσουμε τους υψηλότερους κινδύνους σε άλλους τομείς της υγείας που αφορούν τη συγκεκριμένη κατάσταση».

Advertisment

Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια συνηθισμένη ασθένεια στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δημοσιευτεί μελέτες για τη σχέση ανάμεσα στο άσθμα, το σύνδρομο και το βάρος. Η Joham και οι συνεργάτες της αξιολόγησαν την επίδραση του άσθματος στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Επίσης, εξέτασαν τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στον επιπολασμό του άσθματος στις γυναίκες που είχαν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σε σχέση με όσες δεν είχαν.

Προκειμένου να εξετάσουν τη σύνδεση, η Joham και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία από την Αυστραλιανή Διαχρονική Μελέτη για την Υγεία των Γυναικών (ALSWH), μια συνεχή εθνική περιοδική έρευνα που περιλαμβάνει περισσότερες από 58.000 Αυστραλέζες διαφόρων ηλικιών από το 1996 και ανά τακτά χρονικά διαστήματα συλλέγει δεδομένα όσον αφορά τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία τους.

Οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία τις απαντήσεις 9.145 γυναικών σχετικά με το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και το άσθμα από το οποίο έπασχαν. Μεταξύ των γυναικών ηλικίας από 28 ως 33 χρόνων, ο επιπολασμός του συνδρόμου ήταν 5,8%. Ανάμεσα στις γυναίκες που ανέφεραν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, ο επιπολασμός του άσθματος ήταν 15,2% σε σύγκριση με το 10,6% στις γυναίκες που δεν ανέφεραν το σύνδρομο.

Advertisment

Η μελέτη έδειξε ότι το σύνδρομο με τον Δείκτη Μάζας Σώματος και στις υπέρβαρες αλλά και στις παχύσαρκες γυναίκες συσχετίζονται με το άσθμα.

Στις γυναίκες που ανέφεραν ύπαρξη άσθματος, ο μέσος όρος του Δείκτη Μάζας Σώματος ήταν σημαντικά υψηλότερος σε όσες ανέφεραν και ύπαρξη του συνδρόμου σε σύγκριση με όσες δεν το ανέφεραν. Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών συσχετίστηκε με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άσθματος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος των υπέρβαρων και παχύσαρκων γυναικών συσχετίστηκε επίσης με αυξημένες πιθανότητες άσθματος.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να επιβεβαιωθούν από τα αποτελέσματα σε άλλους πληθυσμούς, ενώ απαιτείται διερεύνηση αυτών των συσχετίσεων σε μακροχρόνιες μελέτες», δήλωσε η Joham. Η μελέτη βασίζεται σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Αυστραλιανής Διαχρονικής Μελέτης για την Υγεία των Γυναικών. Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Αυστραλιανό Υπουργείο Υγείας και Γήρανσης και το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας.

[toggle title="Πηγές"]

www.endocrine.org

www.eurekalert.org

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; 8 τεχνικές αναπνοής που θα σας χαλαρώσουν στο λεπτό
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε
11 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο του Πάρκινσον | Τα πρώιμα συμπτώματα
Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση